Cum faci să afli ceea ce încă nu știi că nu știi?September 30th, 2009 by Diana Coman

Până la postul următor, aș vrea să pun întrebarea din titlu. Cine răspunde primul? :)

Comments feed: RSS 2.0

8 Responses to “Cum faci să afli ceea ce încă nu știi că nu știi?”

 1. Sergin says:

  Buna!
  Depinde ...:)
  Uneori ma uit in privirile oamenilor, in anumite situatii, incercand sa pricep ce ganduri oglindesc ochii lor...
  Uneori ma plimb prin locuri si locuri incercand (nestresat)sa adun informatie vizuala care se distribuie singura in muuulte intrebari, idei si raspunsuri...
  Uneori ma agat de cate o problema dificila de logica si chiar daca nu ajung pe loc la un rezultat, descopar ca nu stiam ca nu stiu anumite lucruri...
  Vezi? depinde...
  P.S. ce primeste cine raspunde primul (prima)?

 2. Diana says:

  @Sergin Primește un pic de introspecție (a trebuit ca să formulezi răspunsul, nu?). Și mulțumirile mele speciale :)

  Cine mai răspunde?

 3. Numai pe cale empirica. Ne putem inchide intr-un dulap si sa stam acolo 1000 de ani, tot nu ne vom cunoste pe noi insine. 10 minute de experimentare fac mai mult. :-)

 4. Diana says:

  Eu sunt mai (prea?) moderată: e bun și empiricul, e bună și reflecția închis în dulap. Și trebuie amândouă, alternate. Ca la învățatul unei limbi străine: trebuie și practică, mai trebuie și gramatică. Dar cred că esențial este să ne punem mereu întrebări. Din întrebare în întrebare, uneori ajungi la lucruri pe care nici nu știai că nu le știi. Voi ce ziceți? :)

 5. Cred că nu am zis ce trebuia să zic până la capăt. Ideea era de experimentare - disecare mentala a experientelor - experimentare - iar meditatie... si tot asa. :-)

  Si un mic offtopic legat de discutia de ieri: Se pare ca avem raspunsul la intrebarea "Ce trebuie sa faca un roman pentru a castiga premiul Nobel?" Să plece din România şi să scrie într-o limbă de circulaţie internaţională.

 6. Diana says:

  Ei, dacă ai dus până la capăt se pare că ziceam același lucru.

  Offtopic: ca româncă, mă bucur că Herta Mueller e laureata :) Dar în același timp îmi pare rău că trebuie să mă mulțumesc cu bucuria pentru cineva pe jumătate român, care nu a scris deloc în română și care în plus practic a desfășurat cam toată activitatea recompensată de premiu în străinătate. Ce-i drept a scris despre greutățile din timpul comunismului în România, dar sper că nu asta e toată contribuția României. Felicitări dânsei ca persoană, dar cum facem să nu mai fie musai să pleci din țară ca să poți avea astfel de realizări ? :)

 7. SigmaMale432 says:

  Albert Einstein spunea: Singura forma de cunoastere e experienta!
  Cunoasterea ca adevar absolut e invalidata de catre Teoria Relativitatii! Noi by default avem limitari, umane! Si cum nu putem stii mai nimic din exteriorul nostru, putem observa, putem masura ori supune experimentelor pentru a verifica si compara rezultatele, si putem sa ne gasim in falsa reprezentare ca stim, noi in realitatea subiectiva stiind nimic!
  Si cei ce se vor a fii obiectivi, rateaza obiectivul! Pentru ca totul se transforma!

  Personal, ma gasesc in situatia, in care Eu stiu ca nu prea stiu nimic!

  Multumiri Dianei Coman!

 8. Diana Coman says:

  Heh, pana si ideea ca stii ca nu stii nimic merge cu un pic de sare, zic eu, mai ales daca ori cand risca sa aiba efect cam fix ca 'totul' asa, tot un fel de iluzie de absolut doar luata cu semn schimbat. Nici nimicul asta nu scapa de relativitate da' ideea ori dificultatea aici nu-i atat una de "absolut" ci una de descoperire si mers mai departe, dincolo de orizontul direct vizibil cum ar veni. Limitele exista, nu-s nici negate nici neimportante da' pot fi vazute drept ghidaj pana la urma, nu blocaj. Si important imi pare ca ramane avansul ori daca preferi schimbarea continua, dat fiind ca aia-i pana la urma cam singura 'constanta' a vietii per total, ca tot ce-i viu se tot schimba si nu ramane pe loc.

Leave a Reply