Din călătorie: O masă vegetariană



October 1st, 2009 by Diana Coman
bavaria

bavaria,
originally uploaded by jot.punkt.

În Bavaria, leguma lor preferată este porcul, iar vegetarienii sunt un alt fel de extratereștri. Într-o zi de vară eram într-un mic orășel din Bavaria împreună cu o prietenă, încercând să alcătuim un meniu vegetarian dintr-unul carnivor. Chelnerul era un tânăr bine făcut, zâmbitor, roșu în obraji și cu o voce care reușea să sugereze pofta de mâncare.
- Cu ce vă pot servi?
- O supă de vițel cu tăiței vă rog...
- Jawohl! confirmă el entuziat în timp ce zâmbetul se lăfăie satisfăcut, lumina anticipării îi inundă fața, iar pixul aleargă grăbit pe carnețel. Dar eu sunt fără milă:
- ...dar fără vițel vă rog.
Pixul a încremenit, lumina s-a stins și zâmbetul a murit. Vocea îi tremură neîncrezătoare în cuvinte:
- Fără...vițel?
- Da, o supă de vițel cu tăiței, dar fără vițel vă rog. Și ca felul doi, picior de porc crocant cu varză acră și salată de cartofi, dar fără piciorul de porc vă rog.
E doar impresia mea, sau chiar s-a cocoșat ? Zâmbetele noastre nu reușesc să-i aducă alinare. Dar mai găsește puterea să întrebe:
- Doriți și desert?
- Nu, mulțumim. Doar o cafea cu lapte la sfârșit vă rog.
- O cafea cu lapte?
- Da, vă rog.
- Cu cafea sau fără cafea?

Notă: la masa respectivă am fost și eu vegetariană din considerație pentru convingerile prietenei mele. Nu împing însă considerația atât de departe încât să beau și cafea. E drept că laptele m-ar fi putut tenta :)

Comments feed: RSS 2.0

7 Responses to “Din călătorie: O masă vegetariană”

  1. vlad says:

    nu cred ca poti sa servesti supa de vitel fara sa fie de vitel oricat te-ai chinui:)

  2. Diana says:

    Ai dreptate, dar dacă așa se chema în meniu (și în germană unde e supădevițelcutăiței) ce puteam să fac ? :)

  3. alex says:

    Idee e că în zeama aia a fiert o halcă de animal. Faptul că l-ai pus pe nefericit să aleagă bucăţelele de carne din supă (muncă de chinez bătrân, mă mir că nu v-au dat afară :p ) n-o face mai puţin "de viţel" şi mai mult "de tăieţei".

  4. Diana says:

    @alex Nu, bucățelele de carne erau clar adăugate după aceea. Dacă vrei, ar fi fost corect să se numească supă de tăiței cu carne de vițel. Poate așa se și numea și am tradus eu greșit. Dar nu asta era esențialul totuși :)

  5. Are dreptate vlad, supa de vitel se face din ceea ce se numeste broth. Supa, adica. N-avea cum alege tot vitelul afara din supa nici cu un spectrometru de masa.

  6. Freud says:

    Mbine lol, hai c-am ras la aia cu cafeaua.

    Io-s curios ce mananca de felul ei, dat fiind ca multe produse industriale folosesc grasime reconversa(tita?) sau cum se zice, de la animale; in diverse uleiuri la prajituri, supe instant, haleala industriala, chestii. Aici intra si margarina care nu-i per complet vegetala.

  7. Diana Coman says:

    @Freud Apai margarina nu mananca sigur si in general cam e cu bio si cu lucruri destul de simple gen fasole si o tona de soia. E si ce zici tu, dar chestiile instant oricum nu prea sunt mancare, indiferent ca vrei sa fii vegetarian ori nu...

Leave a Reply