O virgulă anulează 20 de ani de studiu



December 15th, 2009 by Diana Coman

Nu, nu vă speriați, nu e pe bune. Virgula nu e pericolul numărul unu care erodează, anulează, distruge și neantizează cunoștințe și abilități. E doar monstrul răsărit din somnul rațiunii unor măreți internauți comentatori (sperăm că e doar o ațipeală temporară). Sau expresia cea mai adâncă a aceleiași rațiuni în funcțiune? Voi alegeți....dar să vă spun întâi despre ce-i vorba.

Fiind sezonul pervers când ni se ridică în slăvi virtuțile călătoriei cu sania trasă de cai și ni se vâră în schimb pe nări gaze de eșapament, am îndrăznit să mai scriu pe Voxpublica un articol despre brazi (unii dintre voi s-ar putea să-l recunoașteți). Zis, tastat, publicat. Realizat că am uitat o virgulă în titlu și modificat. Sistemul de cache n-a fost însă la fel de rapid ca sistemul de atacuri la persoană. Un (poate fi și o) apărător înfocat al virgulelor, vajnic erou necunoscut, oglindirea perfecțiunii, pe numele său public intre, a zărit groaznica abatere, i-au strălucit ochii de dreaptă și cruntă mânie și a sărit viteaz cu spada în mână în apărarea limbii române aflate la ceas de mare cumpănă. Din două fraze măiastre a făcut aproape șapte lucruri (sunt doar 3, dar fac cât 7, nu-i așa?): a atras atenția asupra greșelii, a explicat greșeala fiind sigur că e singurul care știe explicația și a dat de pământ și cu orice urmă de cinste sau realizări ale autoarei. Păi tot era la butoane, barem să știe că a făcut ceva pe ziua de azi. Dar mânia din piept nu i s-a stins și mâinile sale s-au întins spre taste singure: din mișcarea lor frenetică a mai ieșit o serie de injurii la adresa autoarei, mai directe, să fie clară mânia sa.

Clar că e clară. Dar mă întreb: ce folos? Măcar doarme mai bine? Se simte mai împăcat că nu a studiat atâta sau că nu scrie la Voxpublica sau că nu mai are 28 de ani sau mai știu eu de ce? Știu că din fericire astfel de "comentarii" sunt doar pleava Internetului, dar încă n-am reușit să pricep toate motivațiile din spate. De aia l-am și întrebat ce urmărea....să vedem însă dacă răspunde....

Comments feed: RSS 2.0

10 Responses to “O virgulă anulează 20 de ani de studiu”

  1. Mai sunt dezaxati de genul asta. Nu-i baga in seama! :) Stiu ca e destul de dificil. Chiar daca am 20 de comentarii pozitive, e de ajuns sa vina unul si sa-mi zica vreo doua de rau incat sa imi piara tot cheful. Dar bagatorii astia de vina, care comenteaza doar ca sa simta ei mai bine, nu sunt nici reprezentativi nici relevanti. Nu te lasa! Eu astept viitoarele texte! :)

  2. Diana says:

    Multumesc Florin pentru incurajare :) Stiu ca nu-s reprezentativi din fericire, dar (inca) nu pot sa-i ignor complet...

  3. Matei Arghirescu says:

    Nu cred ca e normal (sau, mai bine spus, ca sunt normal), dar pe mine m-a amuzat teribil comentariul lui. Sunt de acord ca persoana respectiva a refulat prin comentariul ei, in acelasi timp, nu pot sa nu observ cat de mult te-a afectat. Pana la urma este doar o virgula... eu nici macar nu as fi corectat.

  4. Diana says:

    Corectura o facusem chiar inainte de comentariul respectiv - doar ca nu aparuse inca pe site. Si nu vad de ce sa nu fi corectat oricum, de ce sa las varianta incorecta?
    Cat despre afectat...asta e problema, ca atunci pe loc chiar m-a afectat, nu atat prostiile spuse, cat faptul ca n-au nici o logica. Daca aflu exact cum sa fac sa nu ma mai afecteze deloc, tare m-as bucura :)
    Dar m-ai facut curioasa: cum/ce te-a amuzat la comentariul ala?

  5. alias says:

    Cred că ai reacţionat un pic exagerat la comentariul acela. În primul rînd, Internetul e prin definiţie Vestul Sălbatic şi statistic ar trebui să te aştepţi ca 50% dintre comentatori să nu fie de acord cu tine, din care 10-20% chiar să te înjure vehement. That's life. Vrem free speech, avem free speech. E ca şi cu "iarna nu-i ca vara", e o realitate care trebuie acceptată.

    În al doilea rînd nu sînt convins că ai greşit. Nu cred că "O brad frumos" scris fără virgulă este greşit. O interjecţie pusă într-o frază o face colocvială şi atunci nu ştiu cît de strict se mai aplică regulile. E ca în poezie, de dragul rimei te poţi abate de la gramatică. De ex nimeni nu zice că Eminescu e agramat pt că a scris "S-a'mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta" în loc de "S-au îmbrăcat".

    Închei cu un banc vechi, pe care mi l-am amintit:
    Q: Ce naţionalitate a avut cel care a compus "O Brad Frumos" ?
    A: Cu siguranţă era ungur. Dacă ar fi fost român ar fi scris "Un Brad Frumos".

  6. Luka D says:

    Persoanele cu potential mare intelectual intotdeauna vor fi judecate aspru si aproape violent ... e in firea omului.
    In plus e si chestie de cocoseala in cazul dat.

  7. Diana Coman says:

    Luka, merci, dar vrei sa zici ca e reflex la om - cum vede potential la altul cum il apuca pandaliile si face spume la gura? Cat despre cocoseala, ce sa zic, o fi timpul de facut ciorba de cocos, decat ca nici aia nu iese din orice...

  8. Luka D says:

    Conditionat ... probabil.
    Conditionat de nevoia de sine, de frustari, de incapacitati.
    Iti recomand un film apropo' de asta ... http://www.imdb.com/title/tt0374546/ ...

    Despre ciorba de cocos nu zic nimic, as putea parea rautacioasa ... la adresa cocosului :P

  9. Diana Coman says:

    A, conditionarea asta e atunci un fel de "imi rup mana dupa care zic ca nu mai pot munci asa ca nu e vina mea ca cersesc". Nu e chiar in firea oamenilor ci doar a unora dintre ei :) Multam de film, ma documentez (eu sunt zero la filme).

  10. [...] nu-s singurul pe care-l preocupa problema aceasta, anuleaza o virgula aiurea ani de studiu ? Anuleaza un “toate” folosit in loc de “nici o” ani de munca cu condeiul ? [...]

Leave a Reply