Drepturile utilizatorului de software



December 12th, 2009 by Diana Coman

M-am săturat de software prost făcut care te ajută cică să faci ceva dar numai dacă stai în cap și tastezi cu degetul mic de la piciorul stâng. Când m-a mai pocnit și facultatea zilele trecute cu o astfel de capodoperă, am simțit dintr-o dată instincte criminale sau măcar revoluționare. Adică de a pune de-o revoluție a utilizatorilor. Pentru că softwareul nu trebuie neapărat să fie un chin! Ba chiar nu trebuie deloc să fie un chin, trebuie doar să fie bine făcut. Dar asta nu se va întâmpla prea des atâta vreme cât utilizatorii se mulțumesc să-l înjure și să-l folosească în continuare, programatorii programează doar pentru că sună tare important și e de altfel fain să-i spui calculatorului ce să facă și să te și asculte, iar cei care comandă software nou nu vor sau nu sunt obligați nici măcar indirect prin concurență să plătească și pentru un minim de confort al utilizatorului. 

Așadar propun să ne obținem înapoi demnitatea de utilizatori. Începem cu o declarație a drepturilor inalienabile ale utilizatorului de software:

1. Dreptul de a greși. Da, știu că softwareul e probabil perfect, dar eu ca utilizator nu-s perfectă. Și nici n-am de gând să devin perfectă de amorul softwareului. Softwareul să facă bine în schimb să nu îmi anuleze munca de o oră pentru o greșeală, nici să nu o ia razna, nici să nu îmi umple ecranul de bazaconii cu titlul de erori sau atenționări fără sens.

2. Dreptul de a se răzgândi. Poate părea lipsit de principialitate, dar ca să vezi, uneori chiar îmi schimb părerea. Și nu mă dau în lături să omor pur și simplu orice software care nu-mi dă voie altminteri să întrerup o operațiune în curs.

3. Dreptul la informare. Adică să-mi spună și mie ce face, de ce mârâie, de ce se holbează la mine și nu mai zice nimic, de ce nu e bine, de ce e eroare, de ce durează atâta. Prin "să spună" înțeleg niște fraze complete, cu subiect și predicat, logice și care îmi sunt adresate mie ca utilizator, nu programatorului-depanator sau altei entități nedefinite.

4. Dreptul de utilizare. Poate suna banal, nu? Dar când un software îmi cere să învăț de la zero toate cele doar ca să pot să-i cer să-mi salveze un fișier, regret că n-am decât un buton ca să-l omor și nici nu moare spectaculos. Nu vreau originalitate de la software cu orice preț, vreau doar să-mi fac treaba cât mai repede și cu mai puțină bătaie de cap. De aceea consider de exemplu că un Ctrl-C ar trebui să facă același lucru în orice software care rulează sub Windows măcar dacă nu și sub alte sisteme de operare.

5. Dreptul de fi morocănos. Sau chiar de-a dreptul nervos, supărat, un pachet de nervi, cu capsa pusă. Pot să tolerez un pic de umor discret de la software (dacă e neapărată nevoie), dar să facă bine să nu devină clown, măscărici, sau nebunul calculatorului. Când o să folosesc un software ca să mă ajute să râd, probabil că nu o să mai am nevoie nici de drepturile anterioare. 

6. Dreptul de a coordona lucrurile. Rolul softwareului e să mă ajute să fac ceva mai repede, mai ușor, mai bine. Softwareul nu are rolul de a pune utilizatorii la treabă, nici de a-i forța să apese butoane în neștire sau să introducă același lucru de 7 ori în 7 forme. Calculatoarele sunt bune la stocat și manipulat date, deci softwareul să obțină cât de multe date poate din cele deja existente înainte de a se repezi să ceară utilizatorului să mai introducă lucruri evidente. Iar atunci când chiar trebuie să-mi ceară informație, să o facă într-un mod elegant și prevenitor: dacă e de introdus text, să fie cursorul direct unde trebuie, dacă e de modificat, să-mi dea varianta anterioară etc.

Nici nu-s multe drepturile astea, dar tare aș vrea să le văd respectate măcar de 80% din softwareul utilizat zilnic. Ce ziceți, punem de asociația pentru protecția drepturilor utilizatorilor de software?

Comments feed: RSS 2.0

6 Responses to “Drepturile utilizatorului de software”

  1. Monica says:

    O sa intitulez astea "Drepturile utilizatorului de sw pe care nu il scriu eu" :).

  2. Cristian C says:

    Eu zic să te înscrii în IBM Black Team :-)

  3. Diana says:

    :P Nu, nu, mai degraba daca vrei vino cu drepturile inalienabile ale programatorului de software :)

  4. Diana says:

    Ahhh, sunt buna la testing, dar nu-mi place sa port negru :) Black Team e un fenomen dat exemplu peste tot drept ce ar trebui sa fie o echipa - interesant ca nu prea se intampla o echipa la fel de faimoasa care sa programeze....

  5. La 2 subscriu. Si eu kill fara discutii si fara pauza orice proces care nu raspunde. Daca masina poate fi incapatanata, sa ma vezi atunci pe mine.

    La 1 insa, nu. Dreptul de a gresi nu exista nicaieri pentru nimeni, si nu va incepe sa existe pentru ca ne-ar place noua, tot asa cum n-a inceput sa existe pentru ca le-ar fi placut predecesorilor.

    Documentarea si standardizarea... bune deziderate. Irealizabile din motive inca si mai bune, dar mnoa, asta e, putem aspira.

    5 nu m-am prins ce vrea sa fie, screenshots or it didn't happen.

    Cat priveste interfata, e probabil cea mai in urma disciplina a stiintei calculatoarelor. Da' cred ca se va rezlva.

  6. Diana says:

    @Mircea Popescu Dreptul de a gresi in timp ce utilizam softwareul, nu asa in general. Daca softwareul e facut ca sa ajute lumea sa rezolve o problema, atunci n-are sens sa penalizeze excesiv greselile. Nu e rolul softwarewului sa ne ghideze pe drumul catre perfectiune personala.

    Si pentru greseli in context mai general, te contrazic: dreptul de a gresi exista, altminteri am fi cu totii roboti facand fix acelasi lucru. Da, suporti consecintele greselii, dar asta e alta poveste.

Leave a Reply