Nu fiți fraieri, că ajunge leneși



July 26th, 2010 by Diana Coman

Despre o specie de atoateștiutori și mARI cunoscători ale mecanismelor și secretelor lumii am mai scris aici. Dar cum a fost pe scurt și în versuri, realizez acum că e foarte posibil să fi dat o impresie greșită. Până la urmă lucrul rău nu e atât faptul că aceste valORI inestimabile își doresc și imaginează că se obțin nemaivăzute rezultate și beneficii fără muncă sau cu o simplă aproximație a acesteia. Nu, lucrul acesta în sine nu e rău, poate fi un exercițiu de imaginație, o ocupație în sine pentru cei ce-și permit, un scop în viață până la urmă, o filosofie și un prințip. Problema (pentru ei și pentru restul lumii care se lovește de rezultat) e că ei chiar sunt convinși în forul interior că aceasta este calea. Ba chiar CALEA. Unica. Măreața. Altfel spus n-ar fi bai că sunt leneși, dacă n-ar fi și fraieri.

Pentru uzul celor care totuși n-ar renunța la lene, dar măcar ar fi dispuși să renunțe la (ne)plăcerea de a fi fraieri, sugerez un mic fragment de la domnul P.G. Wodehouse, de la 1937, citire:

You are a young fellow in the springtime of life; eager, sanguine, alert for every chance of getting something for nothing. When that chance comes, examine it well. Walk around it. Pat it with your paws. Sniff at it. And if on inspection it shows the slightest indication of not being all you had thought it, if you spot any possible way in which it can blow a fuse and land you eventually waist-high in the soup, leave it alone and run like a hare.

Tradus, ar suna cam așa:

Ești un tânăr în primăvara vieții; nerăbdător, impulsiv, la pândă pentru orice șansă de a obține ceva fără să faci nimic. Când șansa aceea vine, inspecteaz-o bine. Dă-i târcoale. Pipăie-o cu propriile-ți labe. Amușin-o. Și dacă la inspecție arată cel mai mic semn că n-ar fi tot ceea ce ai crezut că este, dacă detectezi un mod oarecare în care poate să-i sară muștarul să te trezești în final în mocirlă până la piept, las-o în pace și fugi ca un iepure.

Altfel spus, nu te avânta ca săgeata să pici ca balega. Asta de la străbuni neaoși citire.

Comments feed: RSS 2.0

7 Responses to “Nu fiți fraieri, că ajunge leneși”

  1. Luka D says:

    Ha! De cand nu am mai dat peste "amusina" ...
    Dar de ce tu, lasa-i sa se avante.

  2. Diana Coman says:

    Eh, e prea plin apoi de...balegi, asta-i ce ma deranjeaza oarecum :)

  3. Luka D says:

    Acum imi explic de ce in ultima vreme se poarta intens genul ala de cizme (pe care le uram eu cand eram mica)din material cauciucat ... glumesc :P

  4. Diana Coman says:

    Desigur :D Si sa stii ca nu e doar la noi, ca sa citez dintr-o "opera" expusa la un muzeu in Italia: "why is Italy shaped like a boot? Because a shoe could never hold so much shit."

  5. Luka D says:

    Uhhhh ... asta e dureroasa lol

  6. [...] în cel mai bun caz, insigna asta funcționează ca un fel de avertisment pentru cei avântați că lucrurile s-ar putea să nu fie tocmai ce cred ei (de genul “apa asta-i ditamai oceanul, [...]

  7. [...] ultima discutie, P. G. Wodehouse (Codul Woosterilor) era -oficial- subiectul principal. Greu de gasit as zice carte mai sprintara si [...]

Leave a Reply