Disparitie de borcane invizibile intre noapte si zi



September 5th, 2016 by Diana Coman

La final de zi, sunt un pic multumita si ceva mai mult obosita. Mi-a amortit mintea si trage a somn, a odihna. In acelasi timp, ar trage si la ceva odihnitor mai mult decat odihna propriu-zis. Ar trage la balsam sa se traga, bland si duios, a mangaiere. Cum iti mangai mintea oare? O scoti intr-un borcan ca pe masele seara, si-o pui in pahar langa tine sa n-o ia pisica la descalcit? Ori sa n-o rastoarne cainele, sa n-o manance moliile, sa n-o imprafoseze timpul. Iar dimineata iti alegi ce minte porti azi: cea fistichie cu ganduri-carlionti de zgubilitic ori cea zmeurie care vede totu-n roz si ii si place; ori pe cea de zi cu zi, muncita si antrenata, tot neindurandu-se sa lase pe maine ce poate -ori macar crede ca poate- face azi.

Si n-apuc musai sa aleg anume dimineata, ca deja mi s-a strecurat in pat un pui de om cu ochii mari si degetele mici, sfioase. S-a varat atent si totodata neindemanatic, de tot nu-i ajunge plapuma uriasa pentru el, c-a adunat-o toata la o parte. Si-atunci doar ridic plapuma cu bratul, ca o aripa mare, iar el se cuibareste multumit langa mine si ofteaza adanc a fericire. Ii stralucesc ochii dar nu zice nimic ci doar se tot roteste in loc ca titirezul, cu neastamparul celor nici patru ani. Iar eu il mangai doar usor a tihna, a odihna, a ragaz de liniste cat inca nici n-am ales -imi dau eu seama dintr-o data- o minte anume din cele borcane invizibile de pe noptiera.

De cald si bine ar vrea sa mai doarma chiar, dar e treaz deplin in fapt si are mult prea multa energie pentru asemenea ragaz sub plapumi nemiscate. Se insurubeaza tot mai in adancuri si chicoteste de acolo sa il caut. Se urca si-mi calareste un picior naravas, razand in hohote cand e rasturnat si il rostogolesc in perne. Se cocoata pe mine si se intinde ca o stea de mare sa ocupe cat mai mult din suprafata altminteri destul de limitata si mai ales imprevizibila. Se agita peste plapuma cautand sa fie dedesubt si apoi inoata pe dedesubt cautand suprafata. Si rade si-i deja rosu tot si transpirat si agitat si bucuros si n-ar mai vrea sa se “trezeasca” si s-au dus dracului borcanele si ma bucur.

Si a inceput ziua.

Comments feed: RSS 2.0

Leave a Reply