Topul liceelor la Bacalaureat 2012

19 Responses to “Topul liceelor la Bacalaureat 2012”

 1. zamo says:

  nu-mi vine sa cred ca liceul meu tot in top 5 e chiar la 2 decenii dupa ce-am plecat de-acolo. mi s-a spus ca am o prezenta pregnanta, dar, totusi..

 2. Diana Coman says:

  @zamo Daca o fi ramas liceul pregnat... :D

 3. Dr.A says:

  Am reusit sa fac si eu analiza pe eficacitatea ridicarii stachetei la BAC. Mersi pentru date.

  Din pacate cred ca nu-mi merge pingback-ul.

 4. Diana Coman says:

  @Dr.A Ar merita poate facuta aceeasi analiza si pentru anii anteriori pentru comparatie.

  Am vazut ca n-a ajuns pingbackul, nu mi-e clar de ce.

 5. Dr.A says:

  Nu mi-e clar de ce zici ca "poate merita" si sunt curios de motivare. :)

 6. zamo says:

  ping-u' n-a ajuns din cauza lu' Blogger, desigur.. :D

 7. Diana Coman says:

  @Zamo Fas, ca la Blogger e regula pe cand la Wordpress e exceptie :P

  @Dr.A Eu am zis "poate" dat fiind ca oricum e in fond munca patriotica, iar cei carora le-ar folosi cel mai mult nici nu deschid gura in public se pare pe tema. Asa ca daca elevii+parintii+ministerul sunt atat de indolenti incat nu pot macar sa sustina public efortul facut de altii pentru ei/in locul lor, atunci "poate" merita efortul cu pricina. Ori poate nu, dupa prioritatile omului de face treaba pana la urma.

  Altminteri de ce-s eu curioasa pe tema asta in principal:

  1. Tot caut in esenta un mod mai de incredere de evaluare+interpretare a rezultatelor si a evolutiei examenului in sine. Imi pare ca analizele astea pot ajuta, chit ca nu-s inca idealul, evident.

  2. Partial ar da zic eu si o idee asupra impactului celor din promotiile anterioare - o directie inca putin explorata altminteri.

  3. Din cate stiu eu pana acum s-a luat intotdeauna rata de promovare per total, incluzand deci pe cei din promotiile anterioare - partial pe principiul ca ar fi relativ putini si deci n-ar afecta prea mult imaginea finala. Totusi, incep sa ma indoiesc de chestiune, mai ales in ultimii ani. Si mai ales ca cei din promotii anterioare sunt in principiu respinsi de doua ori, dat fiind ca exista si sesiunea din toamna ca a doua sansa pt fiecare promotie - iar suspiciunea a fost de multe ori ca sesiunea din toamna e chiar mai ...usoara.

 8. Dr.A says:

  Bun dar subiectele la bac fiind de nivel relativ constant in ultimii 10 ani nu ai cum studia o eventuala variatie a nivelului de pregatire in anii anteriori avand in vedere frauda organizata ce reprezenta undeva in jur de 30-40% din numarul de absolventi. Nivelul semnal zgomot e prea mic.
  Mie imi pare ca analiza mea arata deja beneficiile a doi ani de consecventa acolo unde au fost doi ani de consecventa.
  In rest e ca si cum ai analiza teza lui Ponta. E luata in 2003 in RO si e o prostie sa o judeci dupa standardele din 2012 din US. Ca eu tot nu-s convins ca tezele azi sustinute in Romania sunt "toate" mai bune ca a lui Ponta ca sa pretindem ca s-a schimbat ceva si sa ii luam titlul.

 9. Diana Coman says:

  @Dr.A Poate fi ce zici tu de nivelul semnal/zgomot desi nu mi-e clar daca frauda de care vorbesti e si ea in fond constanta pe la nivelul cu pricina ori in crestere in fapt an de an (pana la instalarea camerelor de luat vederi zic).

  Altminteri zic ca sari un pic la concluzii in sensul ca daca evaluezi teza lui Ponta dupa standarde americane NU inseamna ca automat daca e sub standard ii iei titlul - ce faci dupa ce ai rezultatul analizei e alta decizie. In cazul cu pricina, daca in fapt consideri calitatea tezei reprezentativa pentru majoritatea tezelor din Ro in perioada respectiva, pur si simplu ai o situare mai clara/intr-un context mai larg a valorii tezelor cu pricina. Atata tot.

  P.S. Intre timp au ajuns si trackbackurile.

 10. Dr.A says:

  Am dezinstalat niste plug-in-uri si au aparut. Cred ca de acolo s-a tras problema cu ping-ul.

  Cand cobori o stacheta atat de jos incat sa fie accesibila oricui, rezultatul e ca o trece oricine are chef sa o treaca si singura informatie certa e in privinta numarului celor care nu sunt interesati sa o treaca. Despre nivelul celor care au trecut-o nu poti zice nimic. Ce e clar e ca acum 20 de ani multa lume nu termina liceul cu diploma de bacalaureat in romania. Probabil chiar mai multa lume decat azi. Or tinerii de azi e greu de sustinut ca invata mai abitir decat acum 20 de ani. Ce s-a intamplat a fost ca timp de 20 de ani diploma a fost data oricui o cerea si o cerea cam toata lumea. Inclusiv tot felul de saltimbaci care nu si-au putut la vremea lor lua bac-ul.
  Problma cu frauda in anii anteriori e ca nu ai nici un mod logic de a o discerne.

  Explicam pe vremuri ca nivelul diplomei unei universitati e nivelul celui mai slab absolvent. Problema Facultatii de Drept din Bucuresti e ca Ponta nu a fost cel mai slab student care si-a luat diploma acolo sau doctoratul.
  Avand in vedere cariera lui reusita poti chiar presupune ca e cel putin intre primii 20%. Ar trebui sa ia cineva tezele de drept intre 2000 si 2005 si sa faca un studiu. Cate crezi ca ar fi mai bune ca a lui Ponta?

 11. Diana Coman says:

  @Dr.A Scaderea nivelului pana unde zici e tot o chestiune treptata imi pare mie - motiv pt care si poti zice doar asa aproximativ "acum 20 de ani", luand adica un punct de reper unde sunt lucrurile suficient de diferite incat sa fie destul de evident. Altminteri intr-adevar, e discutabil daca poti cumva discerne ceva util, cu asta sunt de acord. Nu mi-e foarte clar daca totusi poti sa consideri in esenta rezultatul la Bac binar, la modul acceptat/respins cu notele altminteri complet irelevante - ca practic asta rezulta din ce spui tu.

  Despre teza lui Ponta: studiul cu pricina ar fi intr-adevar calea ca sa evaluezi corect valoarea diplomelor de la Fac. de Drept in perioada respectiva. Din cate stiu altminteri de la alte facultati din Ro in mod direct insa, de cele mai multe ori conteaza destul de mult (ba chiar mai mult decat facultatea) cine e indrumatorul de doctorat, pentru ca singurele cazuri in care se face ceva serios sunt acelea in care indrumatorul in fapt e pus pe treaba si are proiecte si contacte etc. In sfarsit, pt pozitionarea/evaluarea de care vorbeam nu-i bai daca e in primele 20% ori in primele 10% chiar - totul e sa fie clar unde e ca sa poti intelege ce inseamna. Altfel spus eu consider ca e de departe preferabil sa fie clar enuntata valoarea tezelor astora cu referinta la standarde internationale pentru a fi clar si asumat nivelul, ca altminteri n-as zice ca e. Ca nu-i "corect" in sensul ca de ce teza lui X si nu teza lui Y imi pare in esenta irelevant.

 12. Dr.A says:

  Nu se poate determina daca e treptata sau nu si daca e treptata cat de treptata e.

  Nivelul e clar: zero. Nici nu are cum fi altfel. Daca principiile sunt irelevante cu ce ramai?
  Nu poti sa faci reguli decat pentru viitor.

 13. Diana Coman says:

  @Dr.A Problema-i ca in fapt claritatea de care vorbesti ca nivel=0 NU e recunoscuta public in Romania, ba e chiar combatuta la o adica daca doar o enunti ca atare, indiferent cat de clar ti-e tie ca fix asa e.

 14. Dr.A says:

  Personal nu am intalnit pe cineva care sa o combata. Poti da tu exemple relevante pe tema?

 15. Diana Coman says:

  @Dr.A Ahaha, pai cheia e in "relevante". Presupun ca la irelevante intra toata presa + doritorii si eventual detinatorii titlurilor cu pricina. Totusi, zic ca daca e ceva relevant ori nu, depinde de scopul de-l ai in vedere. Ori pentru a schimba chestiunea, imi pare ca e totusi relevant ca ceea ce e trambitat macar drept opinie publica sa fie clar treaba ca-s zero titlurile astea, nicidecum altceva.

 16. Dr.A says:

  Relevante oentru tine. Poti defini limitele asa cum iti pare tie rezonabil dar e preferabil sa vorbim de exemple concrete. "Toata presa" nu-i suficient de concret pentru mine.

  Pe de alta parte nu mi-e clar de ce trebuie convinsa opinia publica de asa ceva. Mai degraba ar trebui ridicata stacheta pentru a convinge pe cine trebuie ca nivelul nu e zero.

 17. Diana Coman says:

  @Dr. A. Clar ca relevante pentru cineva anume. Din ce zici pricep ca te intereseaza in principal cercetatorii si/sau eventualii angajatori, de vreme ce intorci chestiunea in a convinge ca nivelul nu e zero (in fapt in a face nivelul diferit de zero). Sigur ca pt asta singura solutie e ridicarea stachetei. Atata doar ca nu mi-e clar cum propui/vezi tu ridicarea stachetei atata vreme cat cei implicati in examenul propriu-zis (de la ministrul educatiei si pana la profesori, parinti, elevi) nu recunosc actualul nivel zero si deci necesitatea ridicarii acesteia.

  Sigur ca poti sa zici ca ba da, o recunosc, dar atata vreme cat nu se poarta public si evident discutia pe tema asta (ci doar pe tema ca vaaai, rata de promovare mica si deci "sistemul e de vina"), imi pare ca in practica situatia nu-i recunoscuta, indiferent ce s-ar zice in teorie.

 18. [...] pentru analiza au fost extrase de Diana Coman si sunt disponibile pe blogul ei alaturi de un top national al liceelor din Romania functie de nota medie obtinuta de elevi la Bacalaureat in 2012. Multumim [...]

 19. [...] pentru analiza au fost extrase de Diana Coman si sunt disponibile pe blogul ei alaturi de un top national al liceelor din Romania functie de nota medie obtinuta de elevi la Bacalaureat in 2012. Multumim [...]

Leave a Reply