Bicicleta Mitza și prințul Șosetă de ȘiratăOctober 3rd, 2011 by Diana Coman
Această frază este un pamflet, dar restul textului îl interpretează fiecare după cum poate.

Într-o poveste (care mai să nu fi fost, dar uite, este), când e frig rău, bicicletele își pun șosetă. Nu șosete adică două, ci șosetă, numai una, că așa e șic, câte-o șosetă la fiecare bicicletă. Și nici nu e orice șosetă, ci cea mai potrivită și mai bine nimerită și din fire împletită (chiar și dacă-i găurită ori pe-alocuri peticită ori de-a dreptul împungălită). Căci fiecare bicicletă își are anume câte-o șosetă, să o poarte când îi e frig, ori când îi e teamă, ori când doar s-a supărat și-i stă ghidonul bosumflat. Dar chiar dacă fiecare bicicletă-și are șoseta pe potrivă, nu-nseamnă că e lucru facil ori fără de primejdie, când ești bicicletă, șoseta să-ți găsești. De accea vom spune acum povestea Bicicletei Mitza și a prințului său Șosetă de Șirată. Iar din poveste înainte mult mai este.

soseta pe bicicleta

Autoare desen: Luka D

Bicicleta Mitza era o bicicletă ca oricare, poate doar puțin mai visătoare (nu se știe dacă din născare ori era mai degrabă un fel de apărare). Ceea ce visa ea mai des (oare să fi fost de ea ales ori cu un anume înțeles?) era un exotism anume, făcut mai ales din nume.1 Visând astfel sălbatic, își cabra Bicicleta Mitza roțile-rime din spate imitând sălbăticiuni neînfricate, dar prea ades se trezea cu roțile cam... dezumflate. Și-atunci, ca să facă realitatea mai roză, trecea pur și simplu la proză pe care-o numea rafinată fiindcă-i erau papuceii de fată cu dantelă roșie foarte ornată. De altfel, Bicicleta Mitza își pusese și ea la ghidon pampoanele roșii în semn de bonton. Dar vai - cumplit ghinion! - tot fără șosetă se regăsea zilnic biata Bicicletă. Făcu și o pizza pătrată și-ornată, de-o trimise plocon către triom. Dar triomul viclean îi dădu motiv de alean când puse pe blog o pizza pătrată făcută de-o fată. Simțind cum îi cade pomponul în șanț și-i curge lichidul cel verde din lanț, Bicicleta tună că-s ciupercile hâde și marginea-i mare, bulionul puțin - s-o mănânci e posibil, dar s-o vezi - e un chin!

În tot acest timp, în altă margine de poveste, prințul Șosetă de Șirată trăia ferice în palatul său imaginar construit din cuvinte, puse unele peste altele atât de întortocheat încât sensul însuși se pierdea de fiecare dată încă de la intrare. Astfel, ferit de relele lumii și învelit într-un mod foarte creativ (deși nu foarte călduros), prințul era fericit, chiar dacă se simțea din când în când trăit de o cutie ori poate chiar amenințat de un bocanc. Dar iată că într-o zi, frigul Rațiunii pătrunse în palat, șuierând peste construcțiile împleticite de cuvinte ale prințului de parcă nici n-ar fi fost, de parcă nici n-ar fi contat.

Tremurând de frig din toate firele sale, rămas gol în bătaia sensurilor și a realității crude, prințul Șosetă își strigă cu puterea gândului nefericirea către cele patru zări ale poveștii, până ajunse strigătul și la Bicicleta Mitza care pedală degrabă și-i sări în ajutor. Și-au refăcut amândoi palatul, mai bine și mai frumos, dar cum încă se mai ițea ceva verzui din lanțul Bicicletei, prințul Șosetă crezu că e o urzică, și-o lăsă unde se mai zărește și acum, printre dragile-i cuvinte învârtite și-amețite.

Cât despre cei doi, reuniți drept Bicicletă și Șosetă, de au trăit fericiți până la adânci bătrâneți ori doar până la următorul frig al Rațiunii, nu se știe, că-i poveste. Dar cine va căuta cu gândul va afla cu siguranță, iar cine va prefera altfel își va imagina tot cu siguranță.


 1. Și adjective, ca să nu uităm valențele explicative. 

Comments feed: RSS 2.0

35 Responses to “Bicicleta Mitza și prințul Șosetă de Șirată”

 1. Lotus says:

  Ni mă la Magnolia, ce desene ştie să facă... :)

 2. Diana Coman says:

  Lotusul magnolii viseaza, ori...?

  Luka are mana la desen, da :)

 3. Lotus says:

  Aşa o alint eu pe ea.

 4. alas says:

  Bwahaha ce funny esti Diana mey. Pe mine m-ai convins, poti sa uiti de atlantidieni :)

 5. Diana Coman says:

  @Lotus Dar ea pe tine?

  @Alas Nu uitam, nu uitam, pe atlantidieni la apa sa-i bagam (dar cu alta ocazie :D )

 6. Lotus says:

  Ea mă înjură. Ştiu eu sigur.

 7. Cristian says:

  Nu, nu. Și au bântuit interneții până la adânci bătrâneți.

 8. Tu, esti un geniu, tu, creator de cultura.

  Numa' curaju' de-ati canoni, maltrata si omori personajele de l-ai mai avea si aproape c-ai putea produce ceva.

  Tri pup.

 9. Diana Coman says:

  @Lotus Nu-ti da de gandit faptul ca nu e de altfel singura?

  @Cristian Internetul n-are varsta, mei :)

  @Mircea Popescu Productie de cultura la hectar, sa pun ingrasamant, stai o tri-țâră.

 10. Lotus says:

  @Diana

  Care mă urăşte? E singura. Restul mă iubesc. Ca tine. :D

 11. Diana Coman says:

  @Lotus Care te injura, dar vad c-ai raspuns deja la modul ca gandirea doare, asa ca o eviti. Asta e.

 12. Lotus says:

  @Diana: Eu am înţeles perfect ce ai vrut să zici, tu în schimb nu cred că m-ai înţeles... :)

 13. Diana Coman says:

  @Lotus Cred c-am mai avut odata discutia despre valoarea, importanta si realitatea credintelor. Ca in cazul asta concret, mie imi pare exact pe dos: eu am inteles ce ai zis tu, dar tu n-ai inteles ce am zis eu. Per total, nu-ti da nimic de gandit in fapt, pentru ca eviti sa-ti dea, asta e.

 14. Lotus says:

  Diana: Dar logica ta cu credinţele se poate aplica şi la păreri: de fapt eu am înţeles şi tu nu etc... :))

  Dacă totuşi ţi se pare cum zici, mai bagă ceva material, poate mă prind! :)

  PS: o discuţie privată pe mess este posibilă, pe id-ul de pe care trimit comentarii. În caz că doreşti asta eu sunt de acord.

 15. Luka D says:

  @Diana Pe cand o pizza? :P

  @Lotus Sa nu ne precipitam zic.

 16. Lotus says:

  @Magnolia: aşa. Şi să fim şi serioşi.

 17. Diana Coman says:

  @Luka D Doar daca e octogonala. Ca de patrate m-am saturat :D

  @Lotus
  Posibile sunt multe, probabile mai putine.

  Tinand cont ca parerile tale sunt in general credinte, sigur ca se aplica aceeasi logica, nici nu spuneam alta.

  E asa o densitate brusca de iubiri presupuse in capul meu, de nici nu ma mira ca apari si tu cu ideea. Dar altminteri ce-am zis eu e pe cat de simplu, pe atat de clar exprimat deja: faptul ca iti spun (in diverse moduri, de la injuraturi pana la variante mai simple ori mai complexe ale constatarii: "esti prost") atatia oameni ca bati campii nu pare sa aiba alt efect asupra ta in afara insistentei in acelasi comportament. Chestiune pana la urma explicabila printr-un cerc, dar na, am zis ca poate-poate o fi o iesire. Nu e.

 18. Am si o intrebare apropo de montajul juvaerului produs de Luka : de ce "autoare desen" si nu "autoarea desenului" ?

 19. Diana Coman says:

  @Mircea Popescu Pai de ce nu asa?

  @Cristian Si?

 20. Anonymous says:

  @Diana

  Când cineva începe o conversaţie în engleză, continuând apoi tot în engleză, este adecvat să foloseşti şi tu engleza. Tu nu cunoşti engleza în cazul de faţă. Singura limbă vorbită de tine este germana, cu cuvintele ei rigide, cu regulile ei fixe şi cu tonul ei grav. Îţi lipseşte acest simţ fundamental al integrării sociale.

  Mulţimea de oameni care "îmi spun că bat câmpii" sunt doi-trei oameni din jurul lui Mircea Popescu, deci vax albina crema puca. Stai liniştită, există o mulţime mult mai mare de oameni care consideră exact opusul în ce mă priveşte. Mno, ce zici de asta?

  Acum, foarte serios: te asigur că sunt capabil să raţionez. Te asigur că pe alocuri chiar o şi fac, uneori cu un anumit succes. Iar dacă tu la modul cel mai autentic nu realizezi asta, atunci te asigur că problema e la tine.

  De altfel, ar fi mai multe de spus aici, dar mă opresc, pentru că nu vrea să te şochez prea tare cu unele afirmaţii. Nici nu te cunosc, deşi am lansat o invitaţie în acest sens mai sus.

 21. Diana Coman says:

  @Lotus Fix ca tine pot sa zic si eu, cand faci afirmatii de genul ca n-as vorbi eu nu stiu care limba (presupun ca a metaforelor folosite ca subterfugii, nu ca modalitati de a imbunatati ori imbogati comunicarea): "dacă tu la modul cel mai autentic nu realizezi asta, atunci te asigur că problema e la tine." Si cu asta discutam, da?

  Cat despre diversele tale considerente despre ce-mi lipseste mie, imi pare curios sa le sustii simultan cu declaratia ca nu ma cunosti. Dar na, intre aia multi ca tine asa o fi (da, stiu ca te apreciaza cei fix ca tine si or fi multi, ca tot pareto se aplica si acolo saracul). Pentru orice chestiune s-or gasi oameni sa aprobe, daca ii cauti suficient de mult. Mie imi pare normal sa evaluez eventuala baza reala a ce spune lumea, nu sa zic ca "uite, sunt multi care spun taman pe dos, deci nu e asa, ci invers". Capabil de ratiune vei fi fiind, nu neg, am zis doar ca n-o prea aplici. Inca n-am vazut motiv sa-mi schimb parerea asta.

  In sfarsit, te asigur ca mie nu-mi lipseste deloc ce crezi tu, dovada ca chestiunea te preocupa in fapt pe tine, nu pe mine (ca doar nu e nici pe departe prima oara cand o tot dai inainte pe tema). Ma rog, nu ca as avea mari sperante ca te-ar chiar linisti informatia asta.

 22. Apai mie nu-mi place ca daca tot avem o limba flexibila s-o flexionam atunci. Mi se pare cam stupizel stilul asta de pretentie birocratica, "magazin inchis". Magazinul este inchis, daca este.

 23. Cristian says:

  @Diana Coman: și atât. Ce-i aici, stațiune bulgărească cu all-inclusive?

 24. Diana Coman says:

  @Mircea Popescu Pai mie imi pare fix ca nu o, in cazul dat. Ce-i drept nu suna foarte artistic, dar din cand in cand face bine si lipsa de artistic.

  @Cristian Eu nu le am pe astea cu all-inclusive. Nici nu le-am priceput vreodata ideea, pt ca chiar all nu e in general cand se pune eticheta asta. Cel putin nu all al meu.

 25. Cristi says:

  Buna Papusica.
  Unde ne intalnim si noi? Uite insista fainu sa facem o filmare in care io plang si tu iesi satisfacuta. Vrei un orgasm pentru tine si unu pentru fain? http://polimedia.us/fain/jurnal/iubirea-nu-se-cumpara-dar-se-plateste-scump-jurnalul-unei-amante/#c73090

 26. Lotus says:

  @Diana

  Cu engleza mă refeream la faptul că eu am început dialogul într-un anumit ton, altul decât unul serios sau grav, în care termenii "înjurătură", "iubire", "ură" erau folosiţi în mod uşor ironic. Tu ai răspuns în acelaşi ritm timp de două comentarii, după care ai oprit muzica. Thanks.

  În ce priveşte cunoscutul, realitatea este multidimensională. Da, nu te cunosc. Şi da, pot spune că am observat aceste lucruri la tine, din multiplele schimburi de replici pe care le-am avut aici sau în alte părţi. Ceea ce nu înseamnă că te cunosc, ci doar că cunosc o anumită parte a personalităţii tale. A cunoaşte unele lucruri despre X nu înseamnă a-l cunoaşte pe X, deşi toţi au impresia că cunpsc totul: oamenii cu care interacţionează, citatele de care se folosesc etc...

  În ce priveşte invalidarea faptului că o mulţime de oameni mă consideră inteligent, perfect de acord. Nu este un argument foarte solid în sine, o mulţime de oameni îl admiră pe cutare personaj politic şi îl consideră sincer, de exemplu. Dar ţine cont că eu am folosit acest argument după un lung şir de comentarii pe care mi le-aţi servit de-a lungul timpului tu şi alţii şi în care îmi spuneţi acelaşi lucru - că unii spun despre mine că bat câmpii. Ultima data chiar aici mai sus. Ring a bell?

  No, sper că te-am lămurit un pic...

 27. Lotus says:

  Pentru orice chestiune s-or gasi oameni sa aprobe, daca ii cauti suficient de mult.

  Lol. Nu caut nimic bre Diano. Sunt reacţii spontane şi fireşti, feedback-uri pe care le primeşti din jurul tău în mod natural. Oh, dulce naivitate, tu chiar crezi ce scrii despre mine? :)

 28. dana says:

  Da , merita alintata

 29. Diana Coman says:

  @dana Zici? Cum asa "merita" alintul?

  @Lotus "Muzica" ta e doar alergatul dupa coada proprie. Cum coada ta nu ma intereseaza, iar in cercuri nu gasesc ca merita sa te invarti, eu ies din cerc. Si voi continua sa ies, indiferent de cate ori o sa incerci invarteala, indiferent de cum o botezi ca sa sune mai bine, indiferent de adjectivele si lipsurile de mi le atasezi ca asa iti vine/pare/place.

 30. Diana Coman says:

  @Cristi Cand ti-o raspunde papusa, sa-mi zici si mie.

 31. Lotus says:

  @Diana

  Erau glume. Nu aveau un substrat informaţional de să te dea pe spate. Care cerc, ce coadă? Tu ştii ce-i aia o glumă? Dar nu, tu trebuie să bagi replici serioase la orice glumă. Şi dupa aia când îţi zic că prea ai luat-o în serios, te scoţi cu cercul.

  Mno, vorba ta, dacă nu-i cu cine asta e.

 32. Diana Coman says:

  @Lotus Daca nu era iesire, nu mai erau glume. Asa sunt glume. Ce comod. Macar daca "asta e".

 33. dragos says:

  Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

Leave a Reply