Ossa Sepia

July 19, 2011

Ieșirea dintr-un cerc

Filed under: Sense and nonsense — Diana Coman @ 3:53 p.m.

În deșertul de cuvinte al netului, oazele de gânduri sunt risipite cvasi-aleator și fără hărți complete. Sunt uneori organizate în bloguri, alteori în situri (apropierea lingvistică de domeniul arheologiei nu-i chiar întâmplătoare). În deșertul dintre idei nu-i nimic decât pustiu, nisip de biți, furtuni de advertoriale și fete morgana publicitare. Dar în deșertul dintre idei, se construiesc din greu iluzii: de gânduri, de afaceri, de discuții. Care își iau toate puțina lor substanță din frânturi aproape aleatoare, din replica unei replici a unei replici a unei replici a unei...

În deșerturi reale nu se miră nimeni dacă durează zile întregi ca să ajungi la câte o oază, chiar dacă urmezi cu grijă o hartă de încredere. De ce ne mirăm atunci dacă durează ore întregi ca să descoperim un sălaș nou de idei și gânduri reale pe netul fără hartă? (Există hărți pe net, da, dar sunt în continuă schimbare și de încredere sunt doar unii călători ce-au fost acolo înaintea ta).

Ideile și gândurile în sine sunt de altfel doar călăuze printr-un alt deșert, un deșert al ignoranței, cu mici oaze de înțelegere. Dar nu toate călăuzele sunt de încredere și de aceea, discuțiile servesc pentru a filtra ideile și gândurile, a le încerca de fapt înainte de a le urma. Pentru pustiul neștiinței, discuțiile pot alege călăuzele idei și gânduri ce deschid potecile anume pe măsura ta. Dar nici discuțiile nu-s toate de încredere. Te pot, la rândul lor, învălui doar în iluzie, învârtindu-te în cerc prin locuri cunoscute, promițând mereu orizontul și livrând repetat doar imaginea orizontului, în reproduceri de duzină, o reproducere a reproducerii a reproducerii a ...

Uneori, decât să discuți în cercuri nesfârșite în jurul acelorași frânturi de înțelegere, mai bine taci și pleci de unul singur în deșert. Plecarea ta va fi considerată, desigur, o fugă, o dovadă de răceală a inimii, de lipsă a comuniunii cu restul oamenilor care întrețin simulacrul de iluzie, care cumpără reproducerea orizontului și și-o atârnă pe perete mulțumiți că au domesticit necunoscutul astfel. Poate fi o fugă, poate fi o lipsă, dar e întâi de toate o ieșire din cercul în care cei rămași continuă să se învârtă, pretinzând că în fapt călătoresc.

E lașitate să ieși din cerc sau să rămâi?

35 Comments »

 1. Apropo de fete, cine e Maria Dinu cu a ei cură de slăbire? O văd prin tot felul de reclame, însă tot n-am reușit să aflu ce e cu ea. Poate mă ajută și pe mine vreun cartograf :-)

  Până la urmă nu ne învârtim toți într-un fel sau altul? Că doar Pământul e rotund și se mai și învârte atât în jurul propriei axe cât și în jurul soarelui :-)

  Comment by Cristian — July 19, 2011 @ 5:10 p.m.

 2. Nu prea vad apropoul. Si n-am idee cine e Maria Dinu.

  To vorbesti cu Pamantul si cu Soarele? Sau zici ca de aia emit oamenii fix aceleasi vorbe, ca trec prin niste locuri predefinite? Cum ar veni, vorbele lor sunt doar citirea unor tablite indicatoare si cum tot trec pe acolo, obtii aceeasi "discutie"?

  Comment by Diana Coman — July 19, 2011 @ 5:18 p.m.

 3. Maria Dinu face parte din pustiul ăla de reclame de care vorbeai tu la început.

  Apropo de reclame, nu zic toate alea la horoscop (telefonic) că astrele ne influențează? :-)

  Lăsând gluma deoparte, de ce să nu încerci varianta intermediară de a lărgi cercul și a-i educa?

  P.S. Partea cu plecatul mă duce cu gândul la faimoasa replică Screw you guys.. I'm going home!

  Comment by Cristian — July 19, 2011 @ 5:57 p.m.

 4. Este o greşeală să ieşi dintr-o discuţie.

  Dar cercurile nu-s discuţii, trebuie să fie deschise, trebuie să fie spirale ca să ducă undeva, ca să te facă să îţi schimbi poziţia, aşa că rotirea în cerc închis nu este comunicare. Ieşind din ea nu faci decât să părăseşti iluzia unui dialog. Rămânerea în cerc este uneori laşitate şi întotdeauna prostie.

  Mai rămâne să identifici corect cercurile.

  Totuşi, nu cred că spaţiul conştiinţei este asemănător unui deşert cu oaze. Mai mult îl apropiu de imaginea unui vis. Iar în vis nu există momente fugitive de luciditate, aşadar deşertul nu are oaze, sau dacă le are, ele sunt învelite într-o pâclă atât de deasă şi de confuză încât sunt mai aproape de a fi numite deşert decât oaze...

  Felicitări pentru cum ai scris, în orice caz este alt limbaj decât acela cu care m-am obişnuit la tine, în orice caz este mult peste acela.

  Comment by Lotus — July 19, 2011 @ 6:22 p.m.

 5. Lotus vede trandafiri, Cristian vede Maria Dinu, bun. Eu văd aşa, prefer să ies din cercul cu pricina şi o fac cât ai zice peşte. Nu îmi plac iluziile, îmi plac chestiile solide. Însă zic că laşitate este un cuvânt prea dur, i.aş zice mai curând lipsă de îndrăzneală.

  Comment by Luka D — July 19, 2011 @ 6:25 p.m.

 6. Citind cele două comentarii apărute după mine încep să cred că toți părăsim niște cercuri, doar că unii mai devreme, iar alții mai târziu. Uneori ne mai și întoarcem în ele.

  @Luka D: eu ce să fac dacă fata aia mă bântuie pe numeroase situri românești? Eu cu Maria Dinu, tu cu Cronos.

  Comment by Cristian — July 19, 2011 @ 6:59 p.m.

 7. @Luka D Eu tot mai sper, de fiecare data, ca poate totusi nu e cerc... dar am si eu o limita totusi.

  @Cristian Poti incerca "largitul si educatul" daca simti chemarea pentru asa ceva. In general insa mai degraba ai sanse la asa ceva daca vii din exteriorul cercului cu pricina decat din interior. Si da, toti (sper) ne invartim uneori in cercuri si le parasim mai devreme, mai tarziu, iar uneori - si acela e finalul real, indiferent daca inca nu pare - deloc.

  @Lotus La modul general, fara cazuri concrete, nu poti spune niciodata "e o greseala". Iar daca nu duce nicaieri discutia cu pricina, nu e o greseala deloc. Spirala e cu totul altceva, nu de ea m-am legat (si nu, nu e facuta din cercuri in fapt, sunt sigura ca stii de altfel).

  Limbajul e o unealta. Poate fi cel mult mai adecvat unui anumit scop. Iar ierarhiile, ca si opiniile, au valoare doar in masura in care sunt bazate pe principii (sau experiente) solide si relevante.

  Comment by Diana Coman — July 19, 2011 @ 7:19 p.m.

 8. @Cristian Sunt de pe tel, tu. Deci al meu tel nu pupa utube decât cu nu ştiu ce aplicaţie, aşa că foloseşte cuvinte.
  @Diana Eu am vorbă, speranţa moare ultima . . . în chinuri.

  Comment by Luka D — July 19, 2011 @ 7:32 p.m.

 9. @Diana

  Aşa este, m-am exprimat nepotrivit, discuţia vine probabil de la disc, aici avem din nou cercul. Trebuia să folosesc termenul comunicare, şi rectific pe această cale: este o greşeală să ieşi dintr-o comunicare.

  Dar dacă acea discuţie nu duce la nimic atunci ea nu este o comunicare, nu este un drum, nu este o spirală, este doar un simplu cerc închis care nu te eliberează ci te face prizonierul lui şi atunci mai bine te distanţezi de el...

  Sper că am fost mai clar acum, a nu se citi comunicare în sensul din dex...

  :)

  Comment by Lotus — July 19, 2011 @ 8:00 p.m.

 10. @Diana: mergând mai departe sau mai bine zis exagerând, se poate spune că odată și odată tot părăsim toate cercurile :-)

  Nu știu dacă am chemare pentru așa ceva, dar știu că cel puțin uneori am răbdare. Ți-am mai povestit eu de niște cazuri cu niște amărâți, deși atunci contextul era altul... Uite totuși că mi-am adus aminte și de ceva mai la subiect. Am avut mai demult o discuție destul de aprinsă cu un prieten despre the Monty Hall problem (îmi pare rău că n-o pot explica aici în 3 cuvinte). Pur și simplu nu vroia să creadă ce îi spuneam. Am încercat să-i explic că alții mai deștepți decât noi doi la un loc au ajuns la soluția de a schimba ușa, dar el tot nu era convins și deja mă cataloga ca fiind nebun. Cum nu-mi din păcate nu-mi aduceam aminte și argumentele din spatele soluției, i-am zis că o să-i trimit linkul de pe Wikipedia și că o să mai discutăm data viitoare. Ei bine, între timp s-a convins că aveam dreptate și și-a și cerut scuze pentru atitudinea pe care o avusese. Deci uite Luka că uneori speranța mai și trăiește.

  @Luka D: aș folosi cuvinte, însă n-ar mai avea farmec. O să ajungi tu la un desktop și se va rezolva atunci.

  Comment by Cristian — July 19, 2011 @ 8:38 p.m.

 11. Apropo de rătăcit în cerc sau în deșert și discuția noastră de astăzi, am descoperit oaza asta: Reinventing the toilet for safe and affordable sanitation: Aim of this project is to develop new technology for processing human waste without links to water, energy, or sewer lines, and at costs affordable to the poor in developing countries..

  Comment by Cristian — July 19, 2011 @ 9:28 p.m.

 12. @Luka D Corect. Dupa cum si merita de altfel :D

  @Cristian Nu, nu parasim cercurile "odata si odata". Dupa cum spuneam in alta parte, minotaurul nu e iesirea din labirint ci parte componenta a acestuia. Cat despre exemplul tau, daca mergi pana la esenta, iesirea din cercul in care va invarteati (desi inca era discutie reala, nu chiar cerc), cam tot din exterior (de la un tert=wikipedia) a venit.

  @Lotus Pai acum daca pricep ce zici, sunt si de acord, ca doar e fix invartitul in cerc descris in articol, impreuna cu concluzia necesitatii iesirii din el. De iesit din discutii reale (care deci comunica ceva) nici n-a fost vorba nicaieri.

  Comment by Diana Coman — July 20, 2011 @ 9:18 a.m.

 13. @Diana Coman

  Nici nu am zis că a fost vorba... doar nuanţam această diferenţă. :)

  Comment by Lotus — July 20, 2011 @ 9:47 a.m.

 14. @Cristian Deci tu lasi cuvintele fara farmec, am inteles.

  @Diana Eu nu zic ca merita ca in general nici nu o iau in calcul.

  Comment by Luka D — July 20, 2011 @ 11:01 a.m.

 15. @Diana: chiar dacă a venit de la un terț ieșirea, tot eu l-am călăuzit.
  Nu știu ce să zic despre minotaurul ăla, încă nu s-a găsit o modalitate ca lumea de a comunica cu lumea de dincolo. Poate doar Luka (sau Irina ca să fim exacți) cu a ei mesagerie vocală să fie o excepție :-)))

  @Luka D: cuvintele nu sunt totul. Uneori e nevoie de mai mult, de exemplu de o voce. Ba chiar în câteva cazuri nici măcar nu mai contează cuvintele.
  P.S. Vezi că mi-am deschis sit cu Maria Dinu.

  Comment by Cristian — July 20, 2011 @ 1:23 p.m.

 16. @Cristian Mbene. Vad ca esti omul fixatiilor, macar sa fie cu folos :)

  Comment by Luka D — July 20, 2011 @ 1:34 p.m.

 17. @Luka D: nu e fixă, dar ciclează, așa ne spunea diriga prin liceu. Am vrut doar să aduc o dovadă în favoarea spuselor mele ca să nu creadă lumea că am halucinații de la etnobotanice sau iluzii optice de la căldura din deșert (ori București).

  Comment by Cristian — July 20, 2011 @ 2:26 p.m.

 18. @Cristian Cicleaza alternativ? Ai o parere proasta despre lume sau despre tine vazut prin ochii lumii?! Si gata.

  Off-topic inseamna cumva lipsa de respect.

  Comment by Luka D — July 20, 2011 @ 2:35 p.m.

 19. P.S. Am scăpat de Maria Dinu și m-am pricopsit cu Maria Dinescu.

  Comment by Cristian — July 20, 2011 @ 3:07 p.m.

 20. Cred ca fiecare ii liber sa alega cum isi petrece timpul, nu vad cum si de ce ar putea fi acuzt cineva de lasitate pentru asta.
  Ca are sau nu are rost sa-ti pui la bataie timpul si cunostintele, tot dupa cum hotaraste fiecare (chiar daca ar trebui sa capete forma unui minim exercitiu - sau a unei minime doze de distractie-, ca sa aibe cat de cat rost).

  Comment by Captain Mc' Chicken — July 20, 2011 @ 3:09 p.m.

 21. @Luka D: am o părere proastă despre cei care n-au simțul umorului.

  Comment by Cristian — July 20, 2011 @ 4:54 p.m.

 22. [...] Invitaţi speciali: Mitza, Radu,PorkdeYork, Sonia Rauss, Diana Coman, Luka, Şoseta, Mircea Popescu, Alas etc. Comunitatea Fain în general sau, cum îi zice Mircea, [...]

  Pingback by Leapşă cu sonete şi premii « Cosmin Maricari — July 21, 2011 @ 8:49 a.m.

 23. @Cristian Ne informezi de fiecare pricopsire? Sa fac un loc special barem daca zici ca e cerere...

  @Captain Mc' Chicken Cu siguranta este ce zici tu, dar asta nu inseamna ca "ce face fiecare" nu poate fi evaluat daca este sau nu lasitate de exemplu, nu?

  @Luka D Ziceam ca speranta aia isi merita chinurile in care moare :)))

  Comment by Diana Coman — July 21, 2011 @ 11:35 a.m.

 24. @Cristian Si umorul asta e simtit de fiecare in parte, altfel.

  @Diana Sa cada de la etajul zece si sa se sparga in cioburi. Fleosc.
  (Ma scuzati dar am influente :P)

  Comment by Luka D — July 21, 2011 @ 4:34 p.m.

 25. @Diana: nu-i nevoie... sper. Până ieri nu sesizasem că sunt două tipe, altfel le-aș fi menționat pe ambele de la început.

  @Luka D: corect! După cum spunea cineva, poți glumi despre orice, dar nu cu oricine. Se poate spune într-un fel că am încercat să te scot din cercul tău și să te bag într-al meu. Data viitoare o să ne dăm întâlnire pe teren neutru în deșert sau la un desert... făcut de tine bineînțeles :-)

  Ce-aveți fetelor cu săraca speranță? Chiar ieri am avut o discuție în contradictoriu despre cereale cu cineva. La un moment dat atmosfera s-a încins și deja mă așteptam ca totul să se termine și să plecăm fiecare în pustiul său așa cum facem de obicei. Când colo, spre surprinderea mea discuția a continuat, ba chiar el a ieșit și mai mult din cerc și a citit tot articolul de la care a pornit discuția.

  P.S. O mică provocare pentru cercul Dianei: Not Milk :-)

  Comment by Cristian — July 21, 2011 @ 8:19 p.m.

 26. @Diana Coman, chiar nu cred ca pote fi vorba de lasitate ci, mai degraba, se poate vorbi de merite. Nu oricine merita sa le fie acordat parte din tipul tau.

  Comment by Captain Mc' Chicken — July 21, 2011 @ 8:47 p.m.

 27. *** scuze pentru formulare, rog a se adaugi corecturile de rigoare

  Comment by Captain Mc' Chicken — July 21, 2011 @ 8:48 p.m.

 28. @Captain Mc' Chicken Cam asa vad si eu problema, dar uneori, din "cercul" cu pricina, se arunca acuzele de lasitate - de multe ori probabil fix pe principiul ca "hotul striga cel mai tare hotul!". Dar am zis totusi sa aud si alte opinii pe tema, sa nu fiu eu oarba la ceva anume.

  P. S. S-a notat intentia de corectura, dar eu evit sa modific ce-i publicat odata.

  @Cristian Nu cred ca are nimeni nimic cu ele. Doar ca pari sa fii singurul care pricepe de ce-s relevante la discutia asta :)

  Comment by Diana Coman — July 22, 2011 @ 6:27 a.m.

 29. Sunt Fetele Morgane din deșert :-)

  @Captain Mc' Chicken: mie ultima frază îmi miroase puțin a aroganță.

  Comment by Cristian — July 22, 2011 @ 8:11 a.m.

 30. @Cristian In principiu, a iti estima corect valoarea resurselor e vazut drept aroganta a) in momentul in care valoarea cu pricina este peste cea a mediei/anturajului si b) de catre cei cu valorile cu pricina mai mici :) In rest, se numeste eficienta.

  Comment by Diana Coman — July 22, 2011 @ 8:47 a.m.

 31. Dacă o estimezi corect... Eu după ce am văzut o groază de lăudăroși primul lucru care-mi trece prin minte e aroganță.

  Comment by Cristian — July 22, 2011 @ 9:49 a.m.

 32. Tu Cristian, dara tu stii cum fac matele alea mici de se invart dupa coada(in cerc) si hatz hatz, stai ca am prins-o pe fraiera (propria coada) ?
  Cam asa si cu tine. Eu nu stiu ce ai incercat ca nici cercul nu ti l-am simtit.

  Comment by Luka D — July 22, 2011 @ 2:19 p.m.

 33. [...] Stiam ca nu e simplu de compus un sonet, dar am incercat sa ii dau o forma acceptabila…  Invitatii speciale: Alas, MitzaaBiciclista, Radu,  Cosmin, Luka, Sfbacterie, Varaton, Luna Patrata, Teo Negura, Tacticosul Standdowncafe … si nu in ultimul rand, Mosu’… Porku’ de York, Mircea Popescu, Soseta,Diana. [...]

  Pingback by Sonetul regasirii… Leapsa de la Cosmin « dordedoi — July 25, 2011 @ 12:10 p.m.

 34. [...] celor care participă la această leapşă Sonia, Alas, Radu Luka, Diana, Porkul, Şoseta, Mircea, Varaton şi care or mai [...]

  Pingback by Un blog de poveste » Blog Archive » Sonetul din tablou — July 25, 2011 @ 8:51 p.m.

 35. [...] celor care participă la această leapşă Sonia, Alas, Radu Luka, Diana, Porkul, Şoseta, Mircea, Varaton , Lyda şi care or mai vrea Like this:LikeBe the first to like [...]

  Pingback by Sonetul din tablou | Oborul Fantezii — March 31, 2012 @ 12:10 p.m.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <strike> <strong>

Theme and content by Diana Coman