Problema cu ierarhiile



January 5th, 2011 by Diana Coman

Problema cu ierarhiile e că oricât ar fi de largi, sunt de fapt prea înguste. Ierarhiile-ochelari-de-cal oferă falsa claritate a unei imagini extrem de limitate a lumii. Chiar dacă nu-s false în esență, sunt cu necesitate superspecializate și mint prin omisiune, pentru că nu vin nicicând cu o evaluare clară a relevanței. Relevanță la ce anume de altfel? Măcar scopul ierarhiei de ar fi clar pentru fiecare bucățică lego care se zbate să ajungă mai sus, mai sus, mai sus...

Dar n-are nimic, ierarhiile până la urmă sunt doar un mod sistematic de a găsi un loc pentru fiecare pe o cracă unde înălțimea nu-i pune probleme insuportabile. Cei de dedesubt servesc drept suport pentru mândrie și sentimentul împlinirii, iar cei de deasupra drept motivație, chiar dacă una calpă. În fond nici ochelarii de cal n-au pretenția că ajută de fapt caii să vadă mai bine - doar mai restricționat, pentru propriul lor bine și propria lor liniște de dobitoace. Dii!

Comments feed: RSS 2.0

4 Responses to “Problema cu ierarhiile”

  1. zamo.ca says:

    mi-am amintit de cantecu' lu' skee-lo, top of the stairs: http://www.youtube.com/watch?v=rZlTc92u8xg

    ..si-a trebuit sa ma uit in dictionar pentru "calpa" :)

  2. Diana Coman says:

    @zamo.ca Asa, asa, pune dictionarul la treaba :D Deh, mi-e mila de cuvintele alea pe care nu le prea mai foloseste lumea.

  3. Florin says:

    Domeniu restrans de aplicabilitate, asta cred ca-i unul dintre dezavantajele majore ale ierarhiilor.
    Conteaza sau va conta din ce in ce mai putin intreg potentialul individului, se fac si se vor face fragmentari sau superspecializari in ierarhizare, parti care vor stabili uneori o ierarhizare faramitata si rupta de intreg.
    Mai demult era foarte simplu, cel mai bun arbitru era puterea si greutatea pumnului, acum, ne va fi foarte greu sa gasim arbitri pentru ierarhizare.

  4. Diana Coman says:

    @Florin Partea cu domeniul restrans de aplicabilitate e ce spuneam ca limitare si neclaritate a relevantei. Insa impresia ca ar conta mai putin intreg potentialul individului imi pare falsa (ma rog, nu potentialul, ci realizarea acestuia). Conteaza mai putin doar pentru cei care chiar vad doar prin cateva ierarhii. In rest si in fapt conteaza totusi pozitionarea in ansamblul ierarhiilor ca intr-un spatiu multidimensional. Ca daca punctul nu vede decat 2D, nu inseamna ca nu conteaza pozitia lui in 3D.
    Arbitri se gasesc usor - sunt regulile tot mai "clare" adica si mai schematice, si mai reduse. Problema e in a gasi/intelege fix relevanta unei ierarhii anume in spatiul acela multidimensional de nenumarate ierarhii.

Leave a Reply