Programele ca niște urși polari



November 16th, 2009 by Diana Coman

Din lucrurile surprinzătoare aflate în timpul unui doctorat în informatică, astăzi ceva lejer, ca pentru o zi de luni. Cine crede că studiul programelor software e un lucru plicticos sau muncă de laborator, se înșeală. Parafrazez din răspunsul domnului profesor Andreas Zeller la întrebarea: ce anume vă place la studiul programelor software, de ce ați ales acest domeniu?

Studiul programelor software e un pic ca studiul...urșilor polari. Și programele, ca și urșii polari trăiesc în felul lor în habitatul lor și n-ai altă soluție decât să le observi. Să încerci câte ceva, și apoi să înveți din ceea ce se întâmplă, din cum reacționează.

În plus, adaug eu, programele software trăiesc și la temperaturi mai plăcute și nici nu sunt amenințate de încălzirea globală. Dar pot fi, într-adevăr, la fel de fascinante ca urșii polari, mai ales în interacțiunea lor cu utilizatorii sau cu programatorii.

P.S. Ca să nu rămâneți cu o impresie falsă despre ce se face la doctorat, reamintim alte câteva lucruri discutate deja: de ce avem nevoie de întrebări și cum le putem obține de la audiență, arta de a pune întrebări și cea de a evita răspunsul, și de ce programarea e mai mult despre comunicare decât despre tehnologie.

Comments feed: RSS 2.0

2 Responses to “Programele ca niște urși polari”

  1. Monica says:

    Metafora e frumoasa, dar... facem teze de doctorat despre "cum sa imbunatatim ursii polari?" :).

  2. Diana says:

    @Monica Dacă găsești o modalitate reală de a îmbunătăți urșii polari... :) Și înainte de a îmbunătăți/ajuta ceva, ai nevoie să studiezi, să înțelegi. În mod sigur există teze despre studiul urșilor polari....și despre măsurări și evaluări de programe software.

Leave a Reply