Distracție sau disperare?



November 14th, 2009 by Diana Coman

În Italia, cu cât cobori mai la sud, cu atât arhitectura devine mai frumoasă și sărăcia mai evidentă. În Salerno, sărăcia e omniprezentă în pereții scorojiți, locuințele meschine, rufele atârnând la uscat de-a latul străzilor înguste și întunecoase, zgomotul și mirosul motocicletelor și mașinilor ieftine și prost întreținute. Iar vara, când soarele pârjolește fără milă, zidurile orașului dogoresc ca un cuptor și te simți prins fără scăpare în infernul căldurii, sărăciei, mizeriei și disperării. Ajuns la capătul răbdării, la limita nebuniei, îți vine să te spânzuri sau să te arunci în mare. Dacă ești localnic însă, vei lăsa marea în pace și frânghia la locul ei și te vei duce în schimb la o petrecere monstru, la care vine jumătate de oraș. E drept că la urmă mizeria e și mai mare, sărăcia și mai pregnantă, iar de la distanță nu știi dacă se urlă de durere sau de plăcere și dacă e tortură sau distracție, dar la final rezultatul e același: epuizare, uitarea somnului și un nou început.

Comments feed: RSS 2.0

2 Responses to “Distracție sau disperare?”

  1. Hmmm... frumos fragment de descriere. :-) Totusi, in comparatie cu Romania, cred ca e mai bine acolo. Adica nu stiu cum e in Salerno. Eu am fost in sudul Italiei doar pe partea aialalta, in zona din jurul orasului Bari, in regiunea Puglia. Acolo nu era asa mare saracie. Nu era ca in nord, insa era frumos. Arhitectura intr-adevar mai interesanta. Eu am fost fascinat oricum de regiune. Mi-a placut chiar mai mult decat nordul extrem (ca acolo am mai fost), Lombardia de nord, Sondrio. Sora mea a studiat un semestru in Perugia. Eu n-am apucat sa ajung pe acolo.
    Oricum, Italia e foarte frumoasa. Daca mi-as permite, mi-ar placea sa stau cateva luni pe an acolo. Sa am o casa pe marginea lacului Como si sa stau sa scriu in liniste. :-D Dar na... astea sunt vise deja.

  2. Diana says:

    Mulțumesc :) Și în Italia, ca și în România, sunt locuri și locuri. Chiar în sud de tot (dacă e la extremă putem zice Sicilia), lucrurile însă mi se pare că stau chiar mai rău decât în Ro. Sărăcia nu e întotdeauna problema principală, ci și cum merg lucrurile în general. Sau poate e doar nepotrivirea mea cu stilul italian.
    Ce să zic, toate țările sunt frumoase în felul lor, iar în Italia e multă artă din vremuri de demult. Și multă pricepere la design, chiar actuală :) Pe marginea lacului Como sunt niște vile extraordinare pentru scris...dar parcă totuși n-aș vrea să mă stabilesc acolo....

Leave a Reply