Mai scriu și la VoxPublica



October 7th, 2009 by Diana Coman

Mai scriu și pe portalul VoxPublica de la Realitatea, pe care îl găsiți aici. Îl consider ca pe un forum, și sper să fie așa. Dar în orice caz, blogul acesta rămâne primul meu proiect pe listă.

Comments feed: RSS 2.0

2 Responses to “Mai scriu și la VoxPublica”

  1. Draga Diana,
    Am citit "intrebarea" cum poate fi adus Nobelul in Rominia,iar comentariul acesta incearca un scurt raspuns.
    Daca nu mi-ai fi spus ca America are cele mai multe premii Nobel,dintre toate tarile,i-ti spuneam eu.Numai cea mai competitiva economic tara din lume,poate produce lucrari in diverse domenii,demne de premiul Nobel.
    Studiind de peste trei decenii,in mod sistematic tema "dezvoltarii economice" am realizat un program national de dezvoltare economica,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate(chatching-up)prin reindustrializare.De aici si curajul de a incerca un raspuns la intrebarea ta.
    In Rominia premiul acesta poate fi adus numai dupa implementarea programului aratat,care are ca parti:
    1.Cresterea competitivitatii economice nationale la un nivel comparabil cu cel din tarile dezvoltate;
    2.Utilizarea unor instrumente speciale,de accelerare a dezvoltarii economice;
    3.Restructurarea clasei politice,administratiei,institutiilor,etc. in raport cu cerintele de crestere a performantei economice nationale.
    Dupa punerea in aplicare a programului,Rominia va intra intr-o competitie generala cu toate tarile lumii,dar si cu ea insasi.Fara o dezvoltare economica rapida,lipsesc resursele financiare si materiale care sa sustina invatamintul,inovarea,cercetarea,etc. cit si o "piata" stiintifica si tehnologica,care sa ceara cu disperare si platind regeste,"produsele" de inalta calitate din aceste domenii.Abordarea punctuala,in sensul ca anumite domenii ca IT,etc. ar putea deveni "motorul" unei emulatii stiintifice nationale sint lipsite de finalitate pozitiva,deoarece numai daca se "reorganizeaza" intreaga societate romineasca dupa nevoile si rigorile "competitiei" capitaliste cu restul lumii,apar aceste produse de inalta competitie,care sint premiile Nobel". Altfel,asa cum scria un comentator,singura cale,ramine sa "aducem Suedia in Rominia".Raspunsul este poate prea sintetic,dar pentru a-l detalia as avea nevoie de prea multe pagini,nu doar de spatiul unui comentariu.Probleme este ,ca inca ma lupt sa-mi promovez programul,lucru mai dificil decit insasi realizarea acestuia,fiindca sint total nepregatit pentru promovarea lui,care depinde de altii.

  2. Diana says:

    @Caliman Eugen Bine ai venit pe blog și mulțumesc pentru comentarii, cred că ceea ce spui este extrem de interesant, mai ales că vine din cu totul altă perspectivă. La nivelul (destul de general) la care înțeleg propunerea ta, nu pot decât să fiu complet de acord că ar fi extrem de benefică și necesară. Clar cel puțin punctul 3 este absolut necesar pentru a reuși să mișcăm orice. Și totuși, parcă lipsește mai mult decât partea economică. Îmi aduc aminte de ce am auzit în 2007 de la croați drept descriere a planului și obiectivului lor (era un ministru vorbind): "vrem să fim cunoscuți drept o țară mică, dar cu o cultură mare". Și mă întreb de ce în România nu s-ar zice că o astfel de preocupare prinde câtuși de puțin...

Leave a Reply