Joaca de-a jocuri



February 20th, 2012 by Diana Coman

Am un amic care-i foarte bun amic, dar nu la fel de bun programator, ocupandu-se el in fapt mai degraba cu sisteme ceva mai complexe (si mai putin precise) decat calculatoarele, adica oamenii. Si ca relaxare de la zisele sisteme complexe, se tot apuca de implementat diverse joculete in cele mai fanteziste limbaje de programare de le gaseste, chinuindu-se -zic eu- pe masura. Vrand eu totusi sa-i ofer ocazia de a alege chinul cu buna-stiinta mai degraba decat din intamplare, m-am amuzat azi sa fac un mini-joc din cele de pierdut vremea la servici - sa-l fac zic, dar sa nu-l programez. Spre surpriza mea destul de placuta, asemenea traznaie nu e doar posibila ci si aproape placuta, iar rezultatul e disponibil:

Kill the Bugs!!  (varianta cu sunete - s-ar putea sa mearga mai greu pe unele conexiuni)

Kill the Bugs In Silence!! (adica rapid, simplu, curat, fara sunete si fara urme :D )

Cum zice numele, omorati gandacii, colectati inimi, mai distrugeti si cate un copac ori pietroi pe acolo. Gandacii se omoara cu bombe, iar bombele se pun fie cu tasta Space, fie cu click stanga de la mouse.Vedeti ca bombele sunt numarate, dar mai capatati unele noi din cand in cand (si cand omorati gandaci). Miscarea e cu sageti, atentie ca nu puteti trece nici prin tufisuri si nici prin pietroaie - daca vi se pare ca s-a blocat personajul incercati alta directie, ca-i probabil pur si simplu blocat intre tufisuri ori pietre. Evident, daca ajungeti mancare pentru gandaci aia e :D

Dac-am zis de joc, sa zicem si de aplicatia-minune cu care l-am facut fara sa-l programez. Se cheama Construct 2, e facuta de doi englezi si e destul de bine gandita incat sa ascunda partea de limbaj de programare propriu-zis (deocamdata cel putin exporta in fapt cod in HTML5, ei zic ca vor sa mai adauge si altele, dar nu cred ca va fi prea devreme). O idee excelenta de start-up de altfel, cu un site bine facut, forum si blog si tot ce-i trebuie, comunitate, idei excelente.

La capitolul idei excelente cred ca merita mentionat faptul ca nu se agita sa cenzureze referinte la competitori - pe principiul foarte sanatos ca degeaba sunt o mie de referinte daca produsul tau e clar si net mai bun. Si o idee la fel de buna de licentiere: gratis pentru uz personal ori pana cand faci minim $5000 cu jocuri dezvoltate cu ea, $79 apoi pentru licenta standard si $365 pentru licenta comerciala (considerata pentru uzul firmelor). Cu foarte rezonabila idee ca nu te jumulesc apoi pentru updateuri si alte asemenea idei crete, ci platesti odata si aia e. Poate merita remarcat de asemenea ca proiectul a pornit initial ca open source de fapt (varianta Construct ramane open source si are codul disponibil).

Am asadar a le multumi celor de la Scirra (cum isi zic cei doi londonezi autori de Construct 2). Si pentru joculet se mai cade sa mentionez ca am folosit (cu minime modificari) imaginile create de Daniel Cook si sunetele din celebrul Legend of Zelda, disponibile de la Dayjo.

Comments feed: RSS 2.0

7 Responses to “Joaca de-a jocuri”

  1. spyked says:

    Heh, mie articolul ăsta îmi aduce aminte de vremurile când învățam să scriu bucle în Basic. Auzisem ceva mai recent că au luat unii un Amiga din anii '90 și au stors din assembly-ul ăla o grafică 3D de nu se poate (asta cel mai probabil din cauza arhitecturilor meseriașe de la Commodore/Nintendo de pe vremurile alea).

    Dar HTML5 mi se pare una din cele mai tari tehnologii pentru jocuri, cel puțin în contextul ăsta web/javascript.

  2. Îmi place joculețul, e cool. Mă gândeam și eu de câteva ori să fac un joc MMORPG cu grafică tare în HTML5 dar înca nu sunt complete ideile și nici nu m-am gândit la infrastructură and stuff.

    Inițial am crezut că e un joculeț făcut de amicul respectiv ca simulare pentru sistemele alea complexe. Că și de astea mai voiam să mă apuc să implementez câte ceva (pe modelul teoriei din articolul cu secretele[1] -- shameless plug, poate fi șters link-ul dacă nu e ok)

    Btw, știi cumva ce limbaje folosește? :D

    [1]: http://pilgrimgray.wordpress.com/2012/01/12/secrets/

  3. Diana Coman says:

    @Mihai Maruseac Interesanta "simularea" distributiei secretelor :) Cred ca ar putea eventual ajunge pentru o simulare/un joc, intr-adevar. Ce am vazut cel mai reusit la capitolul asta as zice ca au fost implementarile bazate pe agenti - era un caz interesant a propos de plata taxelor si impozitelor, ca modelat pur si simplu pe risc/resurse (ori pur rational sa zicem) in esenta iesea ca mai nimeni nu le-ar plati :D

    Amicul foloseste acum mai ales Delphi/Lazarus (bazat pe Pascal initial). Altminteri la capitolul idei are dintre cele mai variate, dar deh, de la o idee (ori o idee de idee) si pana la detaliere+implementare e drumul lung de tot, mai ales cand totusi o faci doar de hobby. Intr-adevar, ideea mea cu platformele gen Construct era practic pentru prototipuri/simulari, ca nu prea sunt convinsa altminteri ca poti face un joc chiar serios si mai ales bine implementat fara sa scrii cod.

    @spyked Ha ha, cam asa ceva, adevarul e ca pe undeva pe la mijloc m-au "prins" gandacii aia :))) Si mie imi pare ca HTML5 chiar e super tare la momentul asta, desi partea de compatibilitate de browsere inca ma enerveaza cumplit (de ex. si joculetul asta in fapt are probleme pe Midori de ex ori alte browsere sa zic mai putin mainstream).

  4. La mine a pornit din ceva inspirat din rea life și cu timpul a ajuns o idee de pus în viitorul joc :P

  5. Diana Coman says:

    @Mihai Maruseac Printre cele mai bune idei de altfel. Deci pe cand viitorul joc? :D

  6. Probabil la vară. Mai am câteva idei pe listă și trebuie întâi să fac ceva să mă ajute să le sortez și să-mi organizez timpul mai bine. Sunt prea boem în ultima vreme :-j

  7. Diana Coman says:

    @Mihai Maruseac Vezi ca acus ai dat scris si aici ramane, la vara te cautam de joc :D

Leave a Reply