Leapșa în fugă (nu așa trebuia să fie?)



February 3rd, 2010 by Diana Coman

Cum sunt tot pe fugă zilele astea, pare să fie momentul potrivit pentru o leapșă. Și cum s-au adunat lepșele de mai am puțin și mă cocoșează să le tot car în spinare, iaca dăm jos pe cea mai nouă: una despre cărți de la Florin.

1. Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura,  folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?

Crimă de gradul 1, blasfemie, erezie, apucături barbarice și de neînchipuit: cum să îndoi paginile unei cărți intenționat, voit, cu bună știință, poate chiar cu premeditare? Neauzit, neîntâlnit (din fericire), de neînghițit. Nu, mai bine nu marchez locul unde am rămas, că doar nu-s cățel la plimbare printr-o carte. Semne de carte am cu carul, dar nu le găsesc aproape niciodată când am nevoie de ele. Așadar răspunsul e nu și ...nu, cel mai adesea. Folosesc un semn de carte dacă găsesc unul, orice hârtie aflată la îndemână dacă e suficient de subțire, memoria dacă n-am altă opțiune.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi, dacă da, care a fost aceasta?

Din păcate nu :( Știindu-mă pe drumuri aeriene cu restricții de bagaje, lumea mă invită să le citesc pe ale lor, nu mi le fac cadou. Dar dacă intră în calcul și cărțile pe care mi le-am făcut cadou singură, atunci....To Kill a Mocking Bird (Să ucizi o pasăre cântătoare) - tocmai am terminat de savurat.

3. Citiţi în baie?

Deși mie îmi place apa la nebunie, cărțile n-au aceleași preferințe. Deci camera aceea e tărâm fără de cărți. Of.

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi, dacă da, care ar fi fost aceasta?

Ah, ah. Hm, chm. Da, dar cum n-am scris-o încă, nu știu care ar fi aceasta...sper să aflu totuși :)


5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?

Nu m-am ghidat aproape niciodată după colecții. Cred că excepția a fost Nautilus de la Nemira, pe vremea când eram în școală. Așadar despre colecții nu prea știu ce să cred :D

6. Care este cartea preferată?

Na-ți-o frântă că ți-am dres-o. Nu pot compara orice carte cu orice altă carte, deci nu pot nici să fac o ierarhie generală. Și în plus se tot schimbă ordinea aceasta dezordonată în funcție de dispoziție, moment...

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?

Ahhh, da. Dar și asta depinde de moment. Cred totuși că cele mai recitite (din cauză că le și cunosc de cel mai mult timp și sunt mereu la loc de frunte) ar fi: Basme de Vladimir Colin, Forsyte Saga de John Galsworthy (mai ales cele 3 volume ulterioare, Sfârșit de capitol), Nicoară Potcoavă de Mihail Sadoveanu și Dune de Frank Herbert. Dar sunt atâtea cărți pe care nu le recitesc doar pentru că le știu atât de bine încât le pot "reciti" intern, fără să caut cartea...

8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?

Chm, chm. Mi-e că n-aș spune prea multe, aș prefera să am ce asculta foarte cuminte :) Dar poate după suficient de multă ascultare, dacă încă mai seamănă autorul cu cărțile sale, aș explora și lumea autorului, nu doar pe cea a cărții.

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?

Curios. În principiu îmi place, dar din păcate mi se pare tare greu de discutat cu cineva despre ce ai citit. Mai degrabă apare în conversație, referințe, glume, aluzii, dar nu direct: am citit că x și y, tu ce crezi, sau cum ți se pare, sau ce...

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?

Motive, motive, motive...pe scurt, speranța că îmi va plăcea. Dacă întrebare este despre puterile premonitorii dacă îmi va plăcea sau nu...răsfoire, căutare cu și despre, încercare.

11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească?

Iaca. Nu cred. Urăsc lucrurile care trebuie, “obligatorii”.

12. Care este locul preferat pentru lectură?

Ha, ha, în fața cărții :) Fotoliul favorit acasă, podul de fân la țară, sub vița de vie la câmp....

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?

Oricum dacă e cartea bună n-aș mai auzi muzica. Deci fără muzică, suntem 100% în carte.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?

Da, de nevoie. Dacă nu ai cartea decât așa...suspini și citești. Dar nu știm ce va fi în viitor.

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?

Asta acum, cu ce-s mai prejos cărțile împrumutate? Citesc tot ce apuc :)

16. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?
Păi...depinde de carte :) Că au fost câte unele coșmar (Concert din muzică de Bach ?), câte altele deliciu (Culoarea magiei), supliciu (Eugenie Grandet), voluptate (Clubul Dumas)....Altfel spus, cartea (nu una anume) e...viață.

Gata, atât? Păcat, taman unde începusem să reintru în cărți. Dar rogu-vă, mi se pare mie sau sună așa ca un fel de “Oracol” de școala generală? Oricum ar fi, cine mai dorește, cine mai poftește un interviu despre cărți, serviți de aici. Se acceptă răspunsuri și în comentarii. Ce e cartea pentru voi? Ce citiți, de ce citiți, unde citiți, când citiți? Sau dacă e mai simplu, raspundeți mai bine: ce nu citiți, de ce nu citiți, unde nu citiți, când nu citiți? Și ce-ați citi chiar acum așa cu poftă să crape de invidie sarcinile de servici abandonate fără remușcări?

Comments feed: RSS 2.0

One Response to “Leapșa în fugă (nu așa trebuia să fie?)”

  1. Ce apriga ai fost! :D Eu intre timp mi-am adus aminte ca imi place sa citesc si cu un fond sonor. Dar numai in librariile Carturesti. :)

Leave a Reply