Cum orice problemă serioasă are o soluție simplă - și în consecință greșită - lumea confruntată cu problema atingerii succesului, găsește că soluția constă în ceva noroc căzut din cer, ceva context favorabil (alinierea planetelor și bunăvoința zeilor), ceva talente înnăscute și în general, orice se află cât mai la suprafața problemei și deci mai simplu de făcut ori cât mai departe de controlul lor personal și deci imposibil de făcut. Un mod ideal de a exclude în fapt soluțiile corecte prin focalizarea pe extreme defectuoase și ignorarea realității care se află - ca de obicei - undeva la mijloc, pe un drum anevoios.
Pe același principiu, femeile care au succes sunt automat categorisite - la nevoie îndesate cu forța și fără jenă ori considerație pentru realitate - în două extreme: fie frumuseți fără minte (a la Norma Jeane Mortenson, mai cunoscută drept Marilyn Monroe), fie inteligențe fără sex (a la Angela Merkel). Cu mesajul constant aruncat - spre bună înșurubare și definitivă fixare - în capul femeilor, că succesul feminin e musai o alegere: ori bombă sexi, ori femeie inteligentă. Altfel spus, ca oricum ar da-o, o femeie trebuie să piardă: dacă e inteligentă, n-o să aibă cât sex poftește și câtă adorație masculină vrea, iar dacă e să aibă așa ceva, atunci n-o să aibă altminteri nimic de spus în nume propriu și o să fie terminată oricum când nu se mai poate sculpta în silicon.
Evident, pericol cumplit și gafă de neiertat să le vrei pe amândouă. Ca măsură preventivă, dacă o femeie e deja bombă sexi, atunci primește automat etichete gen curvă și parașută, cu tratamentul suplimentar că nu e luată în serios. Asta ca să n-aibă cumva impresia că mai are vreo șansă la capitolul realizare intelectuală. De asemenea, recunoașterea inteligenței e condiționată de o înfățișare "serioasă" - adică, de preferință, mai asexuată, așa. Dacă se poate nici să nu observăm ca e femeie, ar fi perfect. Dacă totuși se încăpățânează să observăm, atunci revenim la strategia anterioară și aplicăm etichetele. Doar nu vrea acum, după cum se spune, să-și aibă prăjitura toată și să o și mănânce, nu?
Ei bine, ar fi spre binele oricărei femei să chiar vrea. Pentru că se poate și pentru că e în fapt singura împlinire adevărată și singurul succes care contează până la urmă: cel complet, rotund, succes al întregii ființe, fără amputarea inteligenței și fără amputarea sexualității sau a oricărei alte părți. Pentru că nu-i nevoie de frumusețe fizică pentru a stârni pasiuni. Pentru că alegerea cu pricina e o falsă alegere. Pentru că cele două aspecte sunt mai întrepătrunse decât se vrea a crede.
Și în pofida ideilor propagate cu atâta zel de către societatea așa-zis respectabilă, e chiar posibil și a fost chiar exemplificat de nenumărate ori, dintotdeauna, în orice epocă și-n orice cultură, oricât de potrivnică. Dar despre astfel de exemple, în articolul următor.
Comments feed: RSS 2.0
Pai hai cu exemplele, zic. Mai ales pentru perioada 500-1500 is curios.
@Mircea Popescu Vin, dar in articole separate, rand pe rand :) Cat despre perioada 500-1500, asa din minte as zice Theodora si Eleanor de Aquitaine, de cateva exemple doar.
@Diana
Te înşeli desigur. Nu se poate şi cuminte şi cu sex...
@Mircea Popescu
Dacă mă uit la poză, n-arată rău... Dacă mă uit pe blog, nu scrie napolitane...
@Lotus Pai daca cere amputarea sexualitatii, zic ca e o tampenie "cumintele" de care spui tu.
@Diana
Doamne... Şi mai zici că de ce te numesc cerebrală... :) Eu fac un joc de cuvinte, tu îmi aduci argumente serioase... :D
@Lotus Nu e nimeni obligat sa-ti raspunda dupa cum te astepti tu.
e al naibii de simplu să utilizăm etichetări şi e mult mai comod, că doar nu trebuie să ne punem la muncă neuronul ăla care-i mai mult plecat în concediu de odihnă :)
@papornitacuvorbe Este. Da' putin muncesti, putin obtii. Iar neuronul din ce se odihneste din aia scade, asa ca ... la munci cu el! :D
Wow, devii feminista. Cool.
Mi-ai amintit de o emisiune cu niste fetite care participau la concursuri de genul "pegeant". La sfarsitul emisiunii se puneau intrebari din public - si o tipa binevoitoare a intrebat una dintre fetite "would you rather be pretty or smart?". Fetita a raspuns ca "pretty", moment in care a intervenit Tyra Banks - prezentatoarea emisiunii cu pricina - sa o lamureasca ca "you can be both and don't let anybody tell you otherwise".
@Monica Pai nu stiu daca si ce devin, dar zic ce cred si imi pare cel mai bun lucru de facut in general. De altfel sub emblema feminismului, de multe ori s-au facut tampenii mai degraba decat lucruri bune (si zic tampenii in sensul de anti-feminine).
Cat despre exemplul de-l dai, fix asa e, dar nu stiu cate din fetitele inscrise la concursuri de genul respectiv sunt inscrise si la concursuri de matematica de exemplu. Si invers, evident...
@Mircea Popescu: Marissa Mayer de la Google. Pe deasupra mai e și blondă.
Pentru cei care preferă brunetele există Hedy Lamarr - fata care apărea pe cutiile cu CorelDRAW. Unde mai pui că în 1933 a jucat într-o scenă mai deocheată de film. Ceea ce-mi aduce aminte de altă actriță și mai deocheată, de Asia Carrera care-i membră Mensa.
Pentru perioada 500 - 1500 e cam greu să găsești exemple ca lumea având în vedere că nu se inventase fotografia. De Cleopatra se zicea că-i frumoasă, dar dacă mă gândesc la nasul ei, parcă nu mai sunt așa de sigur. Apropo, problema cu exemplele foarte recente e că acum pe lângă fotografie s-a inventat și Photoshop-ul.
@Monica: tare faza cu Tyra Banks.
Cleopatra n-a trait in evul mediu. Teza in discutie este
Apropo de Lamarr.
"Cat despre exemplul de-l dai, fix asa e, dar nu stiu cate din fetitele inscrise la concursuri de genul respectiv sunt inscrise si la concursuri de matematica de exemplu. Si invers, evident…"
Actually, nu se descurcau rau la scoala, una se mandrea cu nu-stiu-ce spelling contest.
Cred ca copii (copilele?) incep relativ tarziu sa faca aceasta "alegere" si de multe ori cu concursul/sub presiunea adultilor.
da' asa de curiozitate
psihopseudologica, diana la ce categorie se autointroduce?stereotipe asemanatoare sunt si la barbati, cei inalti si puternici sunt de obicei muncitori cinstiti, cei mici si grasi sunt lacomi, falsi si bogati.
@Monica Foarte bine pentru ea, dar as zice ca a "n-o duce rau nici la scoala" mai ales la varste mici nu spune inca mare lucru.
@Freud De Diana-Artemis intrebi tu? :D Cat despre mine, vezi titlul articolului.
Uite ca nici nu stiam de stereotipurile de care zici. De ce nu scrii pe blog la tine de ele?
@Mircea Popescu: de acord că respectiva n-a trăit în Evul Mediu, dar a fost cel mai la îndemână exemplu controversat pe care-l aveam. Poate că ar fi trebuit să precizez că-i din antichitate.
Citind articolul tău, mi-am adus aminte că standardele de frumusețe și de modă au variat de-a lungul timpului și de la un popor la altul, dar eu tot nu-s convins fără niște poze. Pictures or it didn't happen e sfânt. Și după Megan Fox bălește lumea, dar Megan Fox wasn't the only girl in the [Transformers] movie.
Sunt tare curios cu ce exemple o să vină Diana :-D
@Freud: nici eu n-am auzit de stereotipurile alea. Singurul de care am auzit e cel legat de asocierea dintre lungimi dacă înțelegi ce vreau să zic.
@cr-di : ala era ceva mai la a la evul mediu, da-n fine.
@cr : da' cine s-a uitat dupa megan fox?! baietii anonymous de subsol?!
cercul vicios are avantajele lui pe scara evolutiei in pestera, dupa lungimi, asa femeie.
@Cristian Pai daca nu citesti cu atentie... Pentru ca frumusetea o fi atragatoare, dar nu-i suficienta pe termen lung. Ceea ce se schimba in diverse epoci sunt regulile fixe de X cm etc. Dar alea conteaza cel mai putin spre deloc la o adica.
[...] destinations, mîncătorul temporal de mici, pandhora, omuleti, a look at Romania and romanians, diana coman Share this:TwitterFacebookLinkedInLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was [...]
[...] oarecum acceptate drept folositoare societății în general dacă nu cuiva în particular, femeile și inteligente și cu succes la bărbați sunt urâte cu patimă de cei pe care nu aleg ele să-i iubească precum și de cele care ar vrea [...]