Confuză printre pirați



March 24th, 2010 by Diana Coman

Se dă o campanie plină de intenții teoretic civilizatoare cam în sensul în care multe popoare de-a lungul istoriei și-au civilizat vecinii fie că aceștia vroiau fie că nu, dar sigur spre binele lor. Al celor veniți cu civilizarea cel puțin. Ca orice campanie care se respectă, are și un slogan (sau mai multe) că de săbii și topoare între timp am învățat să ne ferim. Iaca sloganul: Învață cum să te protejezi. Ăăă, de piraterie. Să nu credeți că e campania aia. E cealaltă.

Foarte lăudabilă intenție, zic eu. Pirateria e ceva barbar cu multe petice negre pe ochi și cârlige la mână. Plus mulți spânzurați, hăcuiți și dezabilitați prin peisaj, ceva rău de mare și în orice caz de cele mai multe ori o acută lipsă de varietate în conversație care se reduce de cele mai multe ori la ataaac, hăăăă, sau aaaa după caz. Zice-se că or fi fost și excepții, dar aceia probabil erau doar infiltrați în rândurile piraților serioși ca să strice tot farmecul meseriei. Revenind la timpii mai moderni, pirateria e, precum se vede, foarte periculoasă. Nemaiputând suporta fenomenul și durerea cauzată sau închipuită la încasări, marile companii afectate au pus de sus-amintita campanie ca să se protejeze de piraterie. Sau era să-i învețe pe pirați cum să se protejeze? Că uite aici m-am confuzat complet. Poate mă lămuriți voi.

Comments feed: RSS 2.0

3 Responses to “Confuză printre pirați”

  1. spyked says:

    o acută lipsă de varietate în conversație care se reduce de cele mai multe ori la ataaac, hăăăă, sau aaaa după caz.

    Ai uitat de „arrrr”. Nici un pirat nu-i pirat fără „arrrrr”. Eu unul mă mir cum de nu au scos încă pastile de gât pentru pirați, la cât „arrrr” strigă atunci când își deschid photosh... ăăă, comoara furată.

    Nemaiputând suporta fenomenul

    I'll really have to go with Stallman on this one: pirateria în sensul clasic e nasoală - atunci când nu are de-a face cu Monkey Island. Pirateria software nu e piraterie în sensul pe care vor ei să îl dăm sintagmei.

    și durerea cauzată sau închipuită la încasări,

    Aș spune în mare parte închipuită, având în vedere că mulți dintre cei care le-au piratat softurile nu ar fi dat bani pe treaba originală în condițiile în care programele nu puteau fi... piratate. Asta o spun în calitate de român care a trecut prin perioada late '90s; chiar și în ziua de azi pot spune că am o mare reticență în a da bani pentru un soft, mai ales în condițiile în care există alternative. Slavă domnului că uneori pot lua softul ăla pe gratis prin alternative legale (read: MSDNAA). Atât doar că mare parte din home useri nu au treabă cu mediul universitar.

    marile companii afectate au pus de sus-amintita campanie ca să se protejeze de piraterie. Sau era să-i învețe pe pirați cum să se protejeze?

    Prima variantă o include și pe a doua. Scopul final e ca ei să își protejeze... ba nu, să își crească veniturile (cu protejatul n-au ei mare problemă, dacă ar avea n-ar fi în afacerea asta), lucru deloc rău în principiu, atât doar că pe mine nu mă interesează deloc aspectul ăsta, iar unii evită sau au capete prea plate să înțeleagă care-s dorințele mele. Mă refer, evident, la cei responsabili cu marketing-ul.

    Cât despre campania cu pricina... mereu mi s-a părut că cei de la Microsoft au un anume simț al umorului.

  2. Diana Coman says:

    @spyked Arrrr! Asa e :) Dar a doua varianta (sa invatam piratii sa se protejeze) nu intra de fapt deloc in campanie. Ma rog, daca nu consideri protectie si abstinenta. Ori daca nu piratezi nu esti pirat si deci nici n-ai nevoie de protectie.

    Cat despre simtul umorului la Microsoft, e mai degraba involuntar :)

  3. [...] Mai gios iscalitul Pruteanu George, dregator in Senatul Romaniei, pe data de 11 brumar manam trasura cu pacura Reno in directia pietei Sarl de Gol. Pe lavita de langa mine aveam un socotitor usurel, in a carui giudecata electronica era bagata toata pravila despre curatenia graiului romanesc, neprihanite fie-i cuvintele. In dreptul unei ospatarii cu mancare la repezeala, o alta trasura mi-a facut semn din felinare. Birjarul, unu’mbracat intr-un cojoc de ploaie, a dat jos sticla de la usa si a grait ceva despre basica mea stanga, care se sparsese. Cand am bagat mestecaul de viteze in d’andaratelea, sa oblojesc roata, nu mi s-a aratat nici o stricaciune. Ca tot facusem popas, am cujetat sa si mananc ceva la ospatarie. Aci, am poftit la un caine fierbinte si o cafea cernuta la strecuratoare. Cand sa scot punga cu galbeni, ia-o de unde nu-i. Caut in ilic, caut in itari – nimica! O fi la trasura, zic, si ma-ntorc acolo. In trasura – jelanie. Parca dadusera turcii. Punga ioc, socotitor ioc, papornita din piele – ioc. Lavita era goala. Basca imi lipseau si do... [...]

Leave a Reply