Când vreau să bântui blogosfera de limbă română, am în esență două strategii1 : ori țopăi din blog în blog, din link în link căutând și filtrând, ori îi las pe alții să facă asta și eu în schimb aleg ce-au filtrat ei deja. Pentru cea din urmă abordare în fapt mă folosesc fără jenă, dar cu succes, de Fain. Și cum am oferit Fainului mai bine de un an de zile ca să mă calce pe nervi și încă nu a reușit (ceea ce e o performanță în sine), găsesc că-i totuși cazul să-i fac o prezentare. Cum Fainul e destul de stufos, n-am să intru în toate detaliile, dar am să dau în schimb un mini-ghid despre ce este, care-i ideea de bază, ce și cum poți face util pe acolo și care-ar fi o mini-hartă cu locuri interesante la ora asta pe Fain.
Ce e Fain?
Foarte pe scurt și foarte sec, Fainul e o colecție de linkuri către articole din blogosfera de limbă română, introduse manual, grupate pe categorii, filtrate pe baza voturilor unei comunități de utilizatori, comentate uneori de membrii aceleiași comunități. Tot pe scurt, dar mai puțin sec, Fain e în primul rând o modalitate destul de eficientă de a descoperi bloguri noi (și bune, și proaste și medii și de toată mâna). Al doilea rând pe tema Fain e ceva mai vast, așa că îl las mai bine pentru secțiunea următoare.
Ce poți face util pe Fain?
Util pentru tine ca utilizator, evident. Într-o ordine subiectivă, dar preferată, favorită și deci de-a dreptul perfectă:
1. Să descoperi ceva bun de citit. Ori ceva mai puțin bun, ori ceva prost. Esențialul e că descoperi: în primul rând articole, apoi blogurile care le găzduiesc, eventul oamenii care le-au scris (mini-harta mea din secțiunea următoare poate da o idee de câteva descoperiri). Unde și cât sapi prin articole e la libera alegere. Dacă vrei mai degrabă ceva mai bun, ideea ar fi să alegi secțiunea de articole publicate, care-s deci filtrate deja de utilizatorii Fain (un articol ajunge acolo dacă e votat de cel puțin 25 de oameni, de multe ori chiar și mai mulți). Dacă vrei ceva mai nou, secțiunea de articole proaspăt introduse e locul unde curg articole. Nu curg chiar automat, ceva filtrare tot există, dar e filtrarea unei singure persoane.
2. Să descoperi oameni cu care se poate discuta și mai serios și mai hazos, dar în general cu sens. Uneori sens invers. Discuția e, ca între oameni maturi, pe propria responsabilitate.
3. Să primești o părere (în general mai multe) despre ceea ce ai scris. Părerea va fi destul de sinceră și cu siguranță în stare naturală, neîndulcită, așa că dacă vrei să primești mai degrabă zăhărel, poți să ceri, dar e recomandabil să nu speri.
4. Să dezbați o idee de simți că arde. Similar punctului anterior, e recomandabil să te ardă ideea bine, ca să fii deja pregătit pentru focul dezbaterii. Zic și eu.
5. Să faci bani. Da, se poate. Acumulezi puncte zise karma și le vinzi. N-am idee de milionari în karma dacă or fi fiind, n-am explorat chestiunea, dar limita în principiu e dată doar de câte puncte-karma reușești să acumulezi. Despre acumulare, vezi pe la calea de mijloc, mai jos.
6. Să promovezi articole. Poți, dar ar fi păcat să faci doar asta. Păcat pentru tine, nu pentru alții, pentru că e ca un fel de a folosi un briceag elvețian serios doar pentru a te curăța în urechi: nici prea frumos, nici prea eficient, nici prea sigur până la urmă, că nu știi când îți tai urechea din greșeală.
7. Ce poftești. Ei da, cine-ar fi crezut? Fainul e până la urmă un mediu, îți oferă un set de oportunități și un set de constrângeri. Ce faci din Fain și din participarea ta la el ține într-o oarecare măsură de tine. Vrei doar să promovezi articole? Cât te țin punctele-karma, n-ai decât. Vrei doar să stai la taclale? Cât reziști fără să te apuce grandomania ori o altă afecțiune similară, n-ai decât. Vrei să trolezi? La liber (și la ce-o ieși). Vrei doar să faci puncte-karma? La muncă!
Cum te-apuci de Fain?
Ai trei variante, mari și late:
A. Varianta rapidă. Intri frumos direct în miezul problemei la articole ori publicate ori introduse și te pui pe citit. Umbli pe unde vrei, citești ce vrei, nu-ți spune nimeni nimic, dar nici tu nu poți zice nimănui nimic. Fără drept de vot, fără puncte-karma, fără posibilitatea de-a deschide gura în scris pe acolo, dar cu toate posibilitățile de a descoperi ceva nou de citit. Cu puțin studiu se pot filtra articolele pe categorii, utilizatori care le-au introdus ori votat etc.
B. Varianta de mijloc. Bați întâi la ușă cât să-ți faci un utilizator pe Fain și apoi practic căile ți s-au deschis. Toate. Inclusiv cele cu gropi ... de puncte-karma. O scurtă listă cu ce poți face:
- citești la fel de comod ca la varianta A, dar în plus poți să votezi ce-ți place. Poți să îngropi ce chiar nu-ți place. Poți să îngropi în fapt și ce-ți place, dacă îți plac atât de tare contradicțiile. Voturile îți aduc puncte-karma.
- comentezi, discuți, te agiți, faci gălăgie (virtuală). Îți trebuie întâi un pic de puncte-karma pentru asta, dar acelea vin relativ rapid din voturi (și poți obține din start 100 de puncte-karma dacă trimiți un mail zicând că te-am adus eu pe Fain).
- introduci articole noi pe Fain. Dacă vrei să vezi cum vor fi făcute praf ori ridicate în slăvi ori perpelite în focurile barbare (că nu-s bengale), introdu articole noi pe Fain. Primești oricum puncte-karma pentru ele (mai multe decât pentru voturi).
- participi la concursuri organizate pe Trilema, pentru că mai nou premiile-s date în puncte-karma.
C. Varianta înceată ca melcul, dar sigură și mai ales recomandată ca să nu te enervezi ulterior când nu merg lucrurile după cum credeai tu, ci după cum scrie la manual. Citești întâi toată documentația, ca de exemplu ghidul de utilizare, diversele articole explicative de pe Trilema, despre proiectele speciale, ba chiar și Trilema toată, cel puțin jumătate de Fain și trei sferturi din comentariile de pe acolo. După care revii la varianta B. Dacă nu vrei să citești chiar totul, eu totuși recomand o citire atentă măcar a ghidului de utilizare. Și a mini-hărții care urmează.
Mini-harta Fain
În jungla care este Fain, o hartă la purtător zic că n-are ce să strice. Iată ce-am marcat eu mai tare și mai apăsat pe harta mea. La categoria bloguri descoperite prin Fain și plăcute bine de tot, se află în cap de listă (deși nu în ordine anume):
Blogul lui Moșu - unde un Moș când mai sfătos, când mai șturlubatic, dar mereu cu un zâmbet prin colțul buzelor s-ar spune, vrăjește cuvintele să se oprească o clipă în sensuri nebănuite.
Mindporn - unde Bogdan face exhibitionism istorico-literar sub deviza că dacă-ți liberezi mintea, te va urma și măgarul de cur. A-l urma pe Bogdan poate fi drum lung prin gândurile omenirii, dar deliciul e pe măsură.
Bordelul vesel - unde un PorcDeYork își dă în petec. Dar își dă în general destul de bine și e plin de voie bună. Printre peticele Porkului ar fi scosul de versuri din piatră seacă și de sensuri măcar rezonabil-mirositoare până și din rahatul cel mai maro.
Pe fuga - unde în fapt Luka, zisă și Ukavra, fuge de zor, dar nu pleacă nicăieri. Și-și gândește scrisul în primul rând interior, în al doilea rând vizual, și-n al treilea rând fără afectare. Dar luați cu un pic de sare și nu credeți chiar tot ce citiți, ori măcar nu confundați autorul cu personajele.
Serafim - unde Serafim Pantea scrie atât de cumpătat și chibzuit încât simți calmul și liniștea echilibrului, chiar de te afli suspendat pe-un fir de ață deasupra hăului.
dAImon's - unde Alex (zis și dAImon) întâi acumulează în tăcere și gândește pe îndelete, fără grabă, pentru ca apoi, când scrie în sfârșit, să pună în fapt adesea în cuvinte simple idei esențiale.
Cosmin Maricari - unde - coincidență! - tot Cosmin Maricari scrie fără piedici, traduce profesionist și uneori visează postmodernist. Dar mai ales e întotdeauna dispus la o discuție reală - reconfortant de reală chiar.
Krossfire's blog - unde Vlad (zis și Krossfire) scrie atât de bine încât mai că-mi dă de furcă să-l sintetizez într-o frază. Dar mă folosesc de ultimul său titlu și voi spune că Vlad atunci când scrie, o face adeseori inteligent și mereu corect.
Pe harta mea mai sunt bloguri marcate, dar mai e și spațiu încă alb, să apară locuri și oameni noi. Pentru o mini-hartă aș spune că ajunge cea de mai sus, iar oamenii de pe acolo sunt în majoritate de găsit și pe Fain. Veniți și voi să îi găsiți, pe ei și pe toți ceilalți? Eu sper că da, îmi pare că încă mai e mult loc pe Fain pentru oameni noi.
Și o idee de implementat, dar încă e în stadiul de idee și atât, așa că nu are greutate prea mare în propoziție. ↩
Comments feed: RSS 2.0
Reclamă mascată la fain. Huă! Ia zi acum pentru câtă karmă ți-ai vândut sufletul? :-)
@Cristian Mei, nu-i reclama mascata, cel mult e reclama directa, dar pe bune, fara basme. Si nu, n-am luat nici un fel de karma pentru asta.
+1 pentru cele privitoare la Krossfire.
La 6 & 7 de la Ce poţi face util pe fain tu când scrii "promovare articole" te referi la promovare articole de pe acelaşi domeniu? Eventual al tău? Pentru că de fapt promovarea articolelor e unul din mecanismele care-ţi aduce cele mai mari creşteri de karmă, cu condiţia să îl foloseşti inteligent.
Aş avea şi o completare pentru cititori şi cititoare, mai ales care sunt hateri şi troli aici. Şi dacă veţi preciza în acel mail că v-am trimis eu tot 100 de puncte de karmă veţi câştiga la înscriere... :))
Mi-ar fi placut ghidul asta cand am aparut pe Fain, ca pana m-am trezit eu de niste chestii mi-am tot furat-o p'acolo :)
In rest...care-i baiu daca ia karma pentru ce scrie?
Si de ce sa nu iei karma Diana, stirca?
Nhea, e naspa fainu ca nu mai pot comenta pe el. Ceva cu minus la karma. Asa e in democratie, ce-i buni sunt pusi la zid. Nu donezi si mie niste karma sa mai expun pe acolo vre-o 3 idei geniale?
@Cristi Nu donez, ca poti face si singur. Altminteri am fost si eu pe minus, care-i baiul?
@standdowncafe Sa-l propunem deci pentru un link pe undeva pe Fain zici tu pt nou-veniti? :)
Nu-i bai sa iau karma, dar zic ca pentru asta n-am luat, ca nu l-am pus nici la proiecte speciale nici nimic.
@Lotus Promovarea oricarui articol. De ce-ar fi doar de pe blogul tau? Eu consider de altfel ca auto-promovarea prin introdus de articole pe Fain e printre cele mai slabe idei, dar na, fiecare gandeste pentru sine.
Cat despre utilizatorul de mentionat pentru +100 karma, asta-i articolul meu si deci cu numele meu. Altminteri insa e link acolo catre toata lista, are omul de unde alege daca vrea altul.
@Florin La restul e -1? :)
@Lotus Completare: promovare e un pic mai mult decat simpla introducere.
Vrem dovezi. Aștept ca sus-numitul Mircea Popescu să publice cu grafic cu karma ta pe ultimele zile pentru a fi siguri că nu te-a mituit.
*un grafic
@Cristian :)))) Pai asteptarea e gratis. Da' sa stii ca asteptarile aiurea irosesc viata oamenilor. Zic si eu.
@Diana
Eu consider de altfel ca auto-promovarea prin introdus de articole pe Fain e printre cele mai slabe idei.
Eu nu pentru că imho cel mai singurul criteriu de care ar trebui ţinut cont când introduci articole este calitatea acestora şi nu blogul de provenienţă.
Cât despre utilizatorul de menţionat pentru +100 karma, acesta e într-adevăr articolul tău iar acela e într-adevăr comentariul meu. ;)
@Lotus Mei Lotus, de subiectivitate ai auzit? Ori tu zici acum ca poti fi 100% obiectiv cand iti apreciezi propriile articole? Eu zic ca-i cea mai slaba idee de folosire a Fain sa tot introduci articole de pe propriul blog si sa cersesti pe acolo voturi (aia e in practica promovarea de se face de catre multi). Sa nu confundam acum cu promovarea in general a blogului care inseamna practic sa fii activ si sa scrii cat mai bine.
Da, acela e comentariul tau. La articolul meu. Dar nu-i bai, acolo este si ramane, care-i problema?
Io am auzit de subiectivitate dar am urmărit să fiu obiectiv. Dar chiar şi aşa criteriul meu cu calitatea articolelor poate să îţi prindă bine măcar ca un ideal, ca o ţintă de atins pe viitor... :lol:
Nu-i nici o problemă. Dar tu ai scris mai sus: Cat despre utilizatorul de mentionat pentru +100 karma, asta-i articolul meu si deci cu numele meu. Iar eu am replicat că ok, e articolul tău şi numele tău, după cum e comentariul meu şi numele meu în el. Doar nu aveam pretenţia să apară numele meu ca posibil referrer în articol. Aveam pretenţia să apară în comentariul meu, unde a şi apărut... deci da, care-i problema? :)
Mulțumim de pomenire Dianei și cuvintelor ei meșteșugite :)
@Serafim Din toata inima :)
@Lotus La ce lipsa de probleme e, tare multe cuvinte vad ca irosesti pe... lipsa.
baiu e ca am minus 550 si habar nu am cum pot reveni pe plus, in noul sistem
@Cristi Votand si asteptand.
Nicidecum cu minus :D , da din lista matale am citit indeajuns incat sa-mi fac o parere, doar in dreptul lui dAImon si a lui Krossfire.
Nu ma bagasem la descrierea dAImonului pentru ca imi pare ca scrie si cum zci -adica dupa ce acumuleaza si le gandeste bine- si spontan, si mai serios, si mai glumet.
@Florin A bun, deci ai din lista ce mai descoperi :)
Mindporn a răposat între timp. Sau poate cine știe, își revine, în Google apare cu circa 100-200 de articole în 2011, 2012, 2013, 2014, 17 articole în 2015 și zero în anul curent. Domeniul a expirat.
Bordelul vesel a fost tras pe dreapta de către WordPress, Ukavra și-a închis blogul de mult, Cosmin s-a mutat pe domeniul .lui dar a revenit ulterior la wp.com, unde nu mai scrie.
A, și da, fainul (care nu va muri niciodată) și-a dat obștescul sfârșit.
Asta-i una din problemele internetului. Pare tangent cu infinitul și veșnicia (sau cel puțin mie îmi pare așa), dar încă e tributar vremelniciei oamenilor care-l însuflețesc.
Mda, vai de linkuri la articolul asta. Oi ajunge sa fac arhiva la tot ce pun cu link altminteri, vai de noi.
Altfel sa nu atribuim problemele aiurea zic.
Și ce, io n-am voie să visez la un internet care păstrează tot ce-ai scris, tot ce-ai comentat? Te rog nu-mi strivi corola de minuni. :)
Pentru că, la un moment dat, omul moare, dar ar fi mișto ca site-ul să rămână. Zici că-i completă utopie?
Da' nici nu-i vorba de aia, ca precum bagi de seama cu siguranta, n-au murit (inca) astia de nu mai au situl/adresa cu pricina.
Sigur, în ultimul comentariu vorbeam deja la modul general. Dar bună precizare, nici nu mi-a trecut prin cap că un cititor care parcurge discuția ar putea concluziona că oamenii respectivi au murit. Trebuie să fiu, deci, mai atent la cum mă exprim și la ce implicații au formulările mele.
[...] competenta, cu onestitate, cu dorinta -ori nevoia- de a oferi ori macar lamuri pentru sine ceva. Am mentionat odata cateva, mai sunt si altele, dar sunt atat de putine… In consecinta, directiile oferite sunt si ele [...]
[...] aici special ca sa ma informeze, intai ca m-am “inhaitat” cu cei de pe Fain (ah, voi, fainoti, influentele mele nefaste), iar mai apoi ca sunt in fel si chip, chiar daca dansei, e clar, nici ca-i pasa in fapt. Nu-i pasa [...]