Cum să-ți dai cu SWOT în cap (studiu de caz)



September 28th, 2011 by Diana Coman

Vom începe de mai departe (ba chiar de foarte departe), pentru a oferi cititorului o poveste frumoasă1 și pentru a savura pe îndelete așteptarea.

Așadar, pe vremea când toate animalele, insectele, plantele și chiar mineralele își vedeau de treaba lor și nu mâzgăleau nici papirusul, nici internetul, fiecare făcea după cum și cât îl ducea mintea și îndemânarea. Și suferea apoi direct proporțional cu cât nu îl dusese mintea, ori îndemânarea. În vremurile acelea ferice, de schimb direct și contondent cu natura-învățător, măsura competenței era foarte clară și nediscutabilă: care se întorcea de la vânătoare cu suficientă hrană și încă suficienți dinți, e competent la vânătoare. Care nu, nu. Si care da, mănâncă, iar care nu, nu. În consecință, se putea spune cu certitudine că oamenii acelor vremuri erau competenți dacă erau vii și incompetenți dacă erau morți. Dar vai, acele vremuri idilice sunt demult apuse și legătura atât de pură și directă dintre gândire și stomac e pentru vecie ruptă2, iar competența e acum o fata morgana pe care toți o văd în oglindă, dar puțini sunt nebuni să meargă să o caute în realitate.

Cei care nu-s nebuni să alerge după competență, sunt însă în general incompetenți, în particular proști și în cazuri specifice de-a dreptul idioți. Cum aceste adjective însă put de mută nasul din loc și țin lumea la distanță (ba sunt chiar și incomfortabile văzute în oglindă), purtătorii le vor acoperi, desigur, mai cu paie mai cu zdrențe, mai cu vorbe înflorite și referințe din Wikipedia3.

Chestiunea de mai sus duce la situația hilară în care oricine se crede competent la orice și face în consecință totul. Prost, execrabil de prost, insuportabil de prost. Dar plin de convingere și vorbe mari, pe care le va arunca în lume, așa cum aruncă de exemplu cu analiza SWOT un anume Costi Andriescu. O aruncă în sus și îi cam pică în cap, dar el nu pare să fi realizat încă acest efect al gravitației și ne oferă în schimb, generos, chiar și lecții despre ce este ea. Bun, să-i facem deci pe plac și să exemplificăm însușirea lecției printr-o analiză SWOT-Andriescu4 având următorul scop: stabilirea incompetenței lui Costi Andriescu în ce privește discuția obligativității uniformelor școlare.

Înainte de a intra în uniforma problemei, să mai menționez totuși că eu, spre deosebire de Costi Andriescu, nu voi sublinia ce e cel mai important. Asta pentru că (probabil din lipsă de spațiu și răbdare, ori de lene și altele asemenea), voi ignora ceea ce chiar nu contează. Dacă aveți nevoie de sublinieri totuși ca să vedeți ce e mai important, considerați totul subliniat. Așadar, să începem:

Scop: stabilirea incompetenței lui Costi Andriescu în ce privește discuția obligativității uniformelor școlare.

Factori în favoarea incompetenței:

1. Analiza SWOT presupune întâi de toate, stabilirea unui scop. Costi Andriescu face o analiză SWOT fără să prezinte întâi scopul5.

2. Argumentele aduse (pardon, punctele tari și slabe scoase de prin sertare6 ) sunt atât de superficiale încât sunt ideale pentru o discuție la colțul liceului, în scara blocului, la bătutul covoarelor, la împinsul prin autobuze cu toate geamurile închise. Să demontăm puțin unele din ele, din cele subliniate, că cică alea ar conta:

- Uniforma este ieftină  în comparație cu efortul financiar depus de părinți pentru a-i asigura unui copil o garderobă zilnică școlară;

- Întâi că o garderobă zilnică școlară poate conține fix două tricouri și o pereche de blugi. E uniforma de carton ca să fie mai ieftină? Ori e doar un tricou, eventual și fără perechea de blugi? Al doilea, pe sistemul ce-are boul cu tangoul (Andriescu cu SWOT etc.): dacă problema e financiară (dar cum nu ne-am stabilit un scop, nici nu știm, deh), rezolvarea e probabil (a stabili sigur e altă analiză în sine) mai eficientă prin alte mijloace, gen haine oferite copiilor (de ex. din cele colectate în Europa de Vest fix pentru asta), ori alocații suplimentare pentru garderoba școlară etc.

- Are un efect psihologic pozitiv și reduce discriminarea. Dispar diferențele sociale generate de modul de îmbrăcare (unii copii nu au bani să fie  în ton cu moda).

Din citatul de mai sus, pot doar concluziona că argumentele lui Andriescu au un efect psihologic negativ și instigă la discriminarea proștilor, că altfel te discriminează ei pe tine. Că altminteri nu e ca și când ar trebui ceva dovadă pentru astfel de afirmații. Nu e ca și când o analiză SWOT serioasă se bazează pe fapte, pe studii, pe analize, nu pe emiterea de sunete teoretic articulate. Nu, nu, analizăm o SWOT-Andriescu, să nu uităm, nu doar o SWOT.

Cât despre dispariția diferențelor sociale, în caz că domnul Andriescu nu știe, aceeași uniformă se poate face din plastic sau din bumbac, sau din lână merinos. Ca să nu intrăm în diferențe de croi, de purtare, de atitudine, de rechizite școlare, de ce vreți voi. Nu dispare nicio diferență - cel mult au profii impresia plăcută că ar fi dispărut. Dormi în pace.

3. Răspunsurile lui Andriescu la întrebările din public sunt o limbă de lemn, dar una găurită. În loc să răspundă la o întrebare clară (Cum ai identificat tu ca astea-s punctele cele mai importante ori macar relevante, ori macar reale?) cu argumente concrete, adică uite de aia e x important și real, uite dovada, uite motivul, am căutat și am citit 100 studii pe temă), Andriescu trântește fragmente din file de poveste. Citez: Rațiunea este ceea ce face ca motorul schimburilor de idei și alte opinii să fie turat la maxim.

Să amintim doar că unele motoare turează în gol și să ne oprim aici cu lista, că ajunge totuși, de terminat știm că nu se termină.

Factori care arată competența lui Andriescu:

Nu există.

În încheiere, așteptăm cu sufletul la gură să auzim factori irelevanți în sine, de genul că are capacitatea de a gândi liber, că a fost elev, că e părinte, că e și el om ca toți ceilalți. Vom încerca, eventual, să mimăm că am fi impresionați. Convinși n-avem cum să fim, decât dacă va veni eventual cu o analiză SWOT făcută serios, cu un subiect clar definit și analizat în profunzimea implicațiilor sale, cu argumente solide și gândite, nu emise. Și cu susținere pentru afirmații. Chestiuni de altfel valabile pentru orice discuție serioasă, aviz amatorilor.


  1. înainte de măcel 

  2. De la măr se trage, acest fruct mâncat fără gândire prealabilă... 

  3. Interesant cum nuditatea corpului e mai puțin ofensatoare în fapt în societatea modernă decât nuditatea minții -ori lipsei ei, mai bine spus. 

  4. denumită așa în cinstea modului deloc original prin superficialitate, dar impresionant prin aceeași, în care Andriescu aplică SWOT 

  5. În caz că nu e clar, scopul NU este introducerea uniformelor, pentru că o uniformă nu e un scop în sine, iar introducerea uniformelor este cel mult o acțiune pentru un scop anume și nu chiar scopul, cel puțin în lumea oamenilor normali 

  6. Avea oare și un punct foarte foarte tare, în caz că știți la ce mă refer? 

Comments feed: RSS 2.0

33 Responses to “Cum să-ți dai cu SWOT în cap (studiu de caz)”

  1. Diana Coman says:

    @dAImon Da uricioasa bine, da? :D

  2. Florin says:

    Sa se dea uniforme si la gradinita, si studentilor, uniforme pentru toata lumea.

    Lol, o manzgalit internetii :)

  3. Diana Coman says:

    @Florin Ca bine zici, dreptul inalienabil al omului la uniforma :D (Si daca nu se dau, isi ia lumea singura de altfel...)

    De aia-s netii, ca sa fie mazgaliti, nu-i bai.

  4. spyked says:

    Hater de nu se poate.

    Acu', io nu-mi dau seama dacă autorul articolului original se ia prea tare în serios sau dacă articolul ăsta îl ia pe ăl din urmă prea în serios sau dacă pur și simplu toată lumea trolează. Tot ce pot înțelege eu e că planificarea strategică dăunează grav sănătății mentale atunci când e făcută de dorul lelii.

  5. Diana Coman says:

    @spyked La ultima fraza subscriu cu siguranta. Altminteri ce sa zic, or fi si primele. Chestiunea e ca sunt chiar satula de experti din astia care fac o lista de cumparaturi si apoi ii cauta un titlu important, gen Analiza SWOT.

    Eu m-am amuzat copios scriind articolul asta. Reactia stimabilului a fost distractie suplimentara. Daca e hotarat, o mai si urma, asta e.

  6. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔ says:

    Insigne și uniforme pentru toată lumea!

  7. Diana Coman says:

    @Cristian Daca nu faci analiza SWOT (da' profunda ca in exemplu aici) la insigne, tot degeaba.

  8. Cristian ♂ ☭ ♊ ♡ ☺ ⬤ ▶ ❚❚ ⬛ ⏏ ☠ ☢ ☣ ✔ says:

    Îi las lui Mircea Popescu această onoare pentru că el a venit cu ideea insignelor. La cât de pragmatic îl știu eu sigur a făcut o analiză înainte să le bage, chiar dacă nu SWOT neapărat. Chiar ar fi fain un articol pe tema asta.

  9. MoniQ says:

    In lumina ultimelor articole - noul tau scop pe internet este sa descoperi imbecili si sa ii expui? O sa ai ceva de lucru...

  10. Diana Coman says:

    @Cristian Da, nu toate analizele sunt SWOT si nici toate considerentele sunt analize.

  11. Diana Coman says:

    @MoniQ A, nu, nu-mi propun sa-i expun pe toti, ca e de lucru, cum zici. Dar din cand in cand e instructiv in fond sa dai cu zacherlina-n prosti. Mai ales ca sar de zici ca am dat cu vitriol, iar reactiile lor sunt pur si simplu fantastice, fanteziste, fantasmagorice de-a dreptul.

  12. Freud says:

    parca am mai comentat si pe fain, si pe trilema.

    asta-i un fel fraierica care se da destept

    puncte tari(defapt slabe):

    1. nu e ieftina. cum scria si mai sus diana, depinde de material.

    idea de uniforma cu pret fix -> ieftin; nu se sustine. defapt iar obliga pe toti sa se egaleze in suma cand pot da banii pe altceva mai ieftin. un pantalon bun e vreo 50 lei si un sacou 200 lei. 250 lei nu sunt ieftin deloc. cu 20 lei cumperi blugi cu vreo 10 tricou.

    2. orice idiot trebuie sa stie sa-si potrieasca hainele la un stil placut si bine combinat, sa fie curat si aranjat. imbecilul, varianta inferioara a idiotului, vine cu harmani. asta e, sa fie sanatos cu "moda" lui.

    3. ahahha, adica din cauza faptului ca copiii cer mai putini bani, parintii sunt mai fericiti?

    am eu o solutie alternativa : parintii le arata facturi, salariu si ii pun la calcule sa inteleaga ce si cum

    4. nimic mai fals, duce la miscari antisistem pe idea de opresiune

    5. punctul 5 nu exista, boul a sarit de la 4 la 6.

    6. fals. pregatesti hainele seara pe scaun, idem cu unifora.

    7. fals. daca se alearga aia prin curtea scolii si cad in bot, te caci in ea de lana rupta si desirata.

    idea cum ca e negru si nu se vede mizeria e tot fals. putini muci sau praf-pamant, imediat se vede.

    8. se poate veni decent si in blugi si in bluza, fara uniforma. trecem asta in regulament si buricul gol e retinut la poarta cu amenda.

    puncte slabe(si mai slabe)

    1. sa vezi ce chestie

    2. invalidand punctul 2 de mai sus

    3. mda

    4. ca sa vezi ce ne-noutate care invalideaza din nou efect psihologic pozitiv, ce o vrea aia sa fie

    5. oh uite, de data asta a pus 5.

    mda

    6. mda

    7. fals si protesc deoarece vor lua manualul si profesorul literal ca ghid de imbracare, stil 1984.

  13. Diana Coman says:

    @Freud Acum na, important e cat de tare se straduie omul inspre desteptaciune, ca daca se straduie serios s-ar putea sa devina mai destept.

    Ideea introducerii uniformelor poate fi in fapt discutata serios, dar nu pe considerente din astea de doi lei cu "e mai ieftina". Cum vezi, nu-s greu de demontat, cel mult plicticos. Strict la subiect, uniformele in scoala sunt pana la urma cam la fel ca in armata: un semnal ca de cand ai intrat pe poarta asta, ai un loc clar stabilit (si urmand analogia, elev = racan, proaspat recrut, locul cel mai de jos, asculta de ordine si basta). Evident, chestiunea nici nu rezulta strict dintr-o bucata de material, nici nu are mare efect in sine (fix pentru motivele expuse si de tine de altfel). De aceea nu prea are sens discutia uniformei asa in aer, fara context.

  14. Paul says:

    Buna Diana,
    Mi-a placut analiza ironico-realista a incompetentei lui X (nu i-am retinut numele) facuta de tine.
    Ma bucur ca te-ai amuzat copios, eu (poate noi) de asemenea.
    Inceputul e prea explicit, parca ai fi educatoare iar noi copiii de gradinita sau clasele I-IV.
    Nu sunt de acord cu uniforma scolara (desi eu am purtat in generala si tare mandri imi mai zambeau profesorii). Mi se pare ca are un iz comunist si invechit desi e eleganta si arata bine la o inspectie, toti elevii imbracati cu uniforme scolare.
    Mi se pare mie sau tot taraboiu asta cu impunerea uniformelor suna a imbogatire spontana a unor rude a dragilor nostri deputati,parlamentari,senatori (cum s-a intamplat in multe,multe cazuri cu aspect reformator gen impunerea taximetrelor sau culorii galbene la taxiuri,etc) ?
    O zi buna!
    PS: Am ajuns din greseala pe blogul tau, dar nu imi pare rau. (dadusem o cautare pe Google la 'dai una in cap')
    Weekend placut!

  15. Paul says:

    In legenda la punctul 5 este o greseala gramaticala.
    PS: sterge comentariul asta sau nu il aproba

  16. Diana Coman says:

    Buna Paul, bine ai venit, chiar si din greseala. Devine tentant sa urez oamenilor greseli :)

    Zic ca si daca se face in practica afacerea cu uniformele prin firmele agreate/controlate de catre diversi, discutia pe tema daca servesc sau nu in fapt uniformele educatiei in scoli ar trebui purtata separat. Sunt doua chestiuni distincte (una e de principiu/idee si alta e de implementare concreta), iar amestecul lor nu serveste in fapt la nimic. Daca problema e de principiu (nu-s utile uniformele), atunci restul e clar si solutia e simpla cel putin in teorie: nu le introducem. Daca problema e de implementare (se dau contractele aiurea), atunci solutia e de cautat si aplicat la implementare.

    Chestiunea cu uniformele e insa nu tocmai direct transabila ca atare, fie si pentru simplul motiv ca uniformele in sine si luate separat nu-s nimic mai mult decat niste bucati de material care deci nu au mare efect. Mie imi pare ca uniformele sunt in fapt utile mai ales ca un semnal clar si evident (usor descifrabil si vizibil oricui). Problema este insa: ce anume se doreste in fapt semnalizat astfel? Fara a raspunde clar si raspicat la intrebarea asta, nu-mi pare ca se poate dezbate serios daca-s utile sau nu uniformele.

    Am corectat la punctul 5, concentrasem expresia pana cand era intr-adevar incorecta gramatical. Dar cum nu sterg si nici nu ascund nici un comentariu atata vreme cat nu e unul lasat automat, lasa sa fie si acesta acolo. Si multumesc pentru corectura :)

    P.S. Exista in fapt studii de genul "sunt rezultate mai bune in clasele unde se impun uniforme fata de cele unde nu se impun?", dar e cam greu de spus ca intr-adevar controlezi pentru alti factori.

  17. Paul says:

    pff, m-ai facut sa citesc de doua ori raspunsul tau retoric, ai mascat/desenat asa frumos doua intrebari simple.
    R1: Nu ne ajuta in educatie uniformele (aka "bucati de material") asta e clar.
    Dar nimic nu e facut in tara asta de cei de sus pentru a ajuta masa populatiei ci din contra pentru a o prada.

    R2: Mai "usor descifrabil si vizibil oricui" nu e altceva decat setea de imbogatire a "baietilor destepti" pe spatele populatiei decimate a Romaniei.
    De beneficiat au tot ei, nu noi cei care ne sporim cheltuielile cu un lucru neagreeat de odrasla noastra.

    PS: La noi in tara NU se fac studii de niciun fel! Daca vreun parlamentar (ori consilierul sau proaspat absolvent la Oxford) aude sau se loveste placut/neplacut de o lege din alta tara sau alt continent si legea sau urmarile ei par interesante desi e imorale sau nejustificate pe meleagurile mioritice, eroul nostru o propune mai departe si are grija sa fie adoptata legea urgent ca din profit, au destui procent.
    Asta e parerea mea despre anumite legi ce miros a monarhie, comunism sau democratie.
    Cat despre setea asta de schimbare.. Cineva doreste sa intre in istorie (acum cat mai poate) ca un pionier al celei de 'a doua generatii pasoptiste' (ca asa se preconizeaza ca ar fi numiti 'intelectualii' urmatorilor ani din evolutia Romaniei)

  18. Paul says:

    (desi sunt imorale sau nejustificate...)
    Se pare ca am gresit si eu pana la urma..

  19. Freud says:

    Tu nu prea obisnuiesti sa scrii pe bloguri, nu?

  20. Diana Coman says:

    @Freud Nu e pana la urma o vina in sine, nu?

    @Paul Cum faci sa recunosti o initiativa de lege pornita dintr-o intentie reala de a face lucrurile mai bine fata de una de genul celor pe care le spui tu?

    Despre studii, ce zici de asta?

  21. Diana Coman says:

    @Freud Buei, ce balarie ai facut pe noul blog de nici acolo nu-ti merg comentariile? Am completat si Captcha lu' peste (fa un pustiu de bine si scoate-o) si la la si lu lu si apoi eroare ca cica "n-am introdus comentariu". Idiotenia si cretinatatea si porcaria ce-i acolo. In loc de tot soiul de intortocheli ca sa te asiguri ca dai cu stangul in dreptul, nu mai bine faci si tu ceva extrem de simplu dar care sa si chiar mearga?

  22. Freud says:

    Pai discuta cu Opera.com

    Mie-mi merge. Si n-am niciun control la ce spui tu.

  23. Diana Coman says:

    @Freud Pai bine mei, dar de ce iti facusi blog pe Opera daca n-ai control de Captcha etc? Ca vorba ceea, nu ma duc sa citesc ce scrie Opera sau sa dicut cu Opera. Ce-ai cu wordpress.com daca nu vrei sa stai de domeniu altminteri?

  24. Freud says:

    N-au servere in Europa si nu-mi convin nici posibile reclame.

  25. Diana Coman says:

    @Freud Tu cu asta cam esti ieftin la faina si scump la tarate cum se spune. Zici ca-ti convine mai mult ca nu-ti mai comenteaza lumea de nervi ce-si face decat faptul ca n-au server in Europa? De reclame eu nu tin minte sa fi vazut pe wordpress.com, ori au inceput acum?

  26. Dorina says:

    Esti in tipologia clasica: o femeie ne fu tu ta in criza menstruala :))

  27. Diana Coman says:

    @Dorina Ai si argumente? Eu stiu foarte bine unde mi-s, asa ca nu ma muta deloc unde iti pare tie ca as fi.

  28. [...] ochișorii mei au lăcrimat printre rânduri din cauza ta. Urme cu sângele meu curgând pe online au brăzdat cerul [...]

  29. [...] să trântească cu putere purcelul de porţelan de pământ şi cu banii de acolo să o cumpere pe Păpușa Diana numai pentru el. Se şi închipuia alături de ea, umăr la umăr luptând împotriva dorcilor, [...]

  30. [...] să trântească cu putere purcelul de porţelan de pământ şi cu banii de acolo să o cumpere pe Păpușa Diana numai pentru el. Se şi închipuia alături de ea, umăr la umăr luptând împotriva dorcilor, [...]

  31. [...] cu trăsnetul-Dana, dar cu încărcătură net superioară, m-a lovit mai demult trăsnetul-SWOT ((Zis și Andriescu în ceva statistici oficiale se pare.)) , supărat nevoie mare, teoretic nu [...]

  32. [...] Și la fel ca mine, marea majoritate a elevilor eram destul de sărăcuți, cu părinți muncitori, care strângeau destul din buci ca să ne țină la școală, darămite să ne mai ia haine de la [...]

Leave a Reply