Nu dau sfaturi nici mie însămi



March 17th, 2010 by Diana Coman

Cuvântul "sfat" are suficiente înțelesuri încât să poți încurca bine lumea. Dar când nu e vorba despre Sfatul Bătrânilor, Sfatul țării, al obștii și alte astfel de entități colective puse în fapt pe dumirit lucrurile și navigat către o înțelegere comună sau măcar un fel de armistițiu de opinie, tinde să fie răspunsul la întrebări de genul: "tu ce ai face în situația mea?" sau "tu ce zici să fac în situația mea?". Întrebări care doar mimează întrebarea, pentru că de fapt sunt amândouă o singură cerere: "ia asumă-ți tu responsabilitatea pentru chestia asta". La care, după caz, există o varietate de răspunsuri de la "valea" până la "cu plăcere, dar să știi că nu-ți ajută". De știut probabil știi, dar oricum nu vrei să auzi. Dar să îți spun un pic de ce ar fi așa. Să revin la cele două întrebări și să le iau pe rând.

Răspunsul la prima e oricum un simplu exercițiu de imaginație. Dacă îți mută gândul de la probleme, e bun. Alminteri nu-ți pune însă speranțe. Fix în situația ta eu n-am cum să fiu, că nu te-a parașutat nimeni în ea așa direct și dintr-o dată fără nici o legătură cu ce și cum făceai, ai făcut și probabil vei mai face măcar o vreme până când te dumirești de unele și altele. Și chiar de te-ar fi parașutat și pe tine și pe mine în aceeași chestiune, am așa o părere cam sigură că ni s-ar fi părut că nu e chiar aceeași. Dar pot să-mi imaginez de dragul tău că ar fi aceeași, pot să-mi imaginez chiar, mai mult sau mai puțin, cum se văd lucrurile prin ochii tăi și poate chiar imaginez și o soluție. Poate chiar reușesc și să-ți explic exact soluția aceasta și poate chiar te voi convinge să o pui în aplicare. Dar... partea asta n-am mai imaginat-o pare-mi-se. Și ca la șah, n-am imaginat nici mutarea adversarului, nici reacția ta pentru care n-ai apucat să-mi ceri și n-am apucat să-ți dau sfatul....Era vorba oricum doar de un sfat, nu de un șir nesfârșit de sfaturi unde să pui fiecare pas, nu?

Răspunsul la a doua întrebare ar trebui să fie: aș zice să faci ceea ce crezi mai bine. Sau: să iei o decizie și să-ți asumi consecințele. Dar cum sunt sigură că nu-i deloc ce vrei să auzi, atunci te întreb și eu pe tine: cum îți folosește exact sfatul meu? Cere-mi mai bine să te ascult, uneori lucrurile ți se lămuresc abia când încerci să le spui altuia. Cere-mi mai bine o informație care îți lipsește. Cere-mi să-ți comentez un raționament de care nu ești sigur. Cere-mi să te ajut la ceva ce vrei să faci. Dar nu-mi cere sfatul. Ceea ce-ți trebuie e o decizie. A ta.

Comments feed: RSS 2.0

14 Responses to “Nu dau sfaturi nici mie însămi”

  1. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    @Diana Coman

    Aveti dreptate cu 'sfatul'. Asa e. Greu poate fi dat un sfat.

    In postarile anterioare - folosesc 'aprehensiune' mai mult in sens kantian *.
    Ar fi trebuit sa spun totusi cum se spune in mod obisnuit
    -> toata activitatea IT din ultima vreme imi provoca multe stari 'negative'/neplacute pe care le sintetizez unitar in constiinta empirica, de zi cu zi.

    [poate multe 'esecuri']

    [Si a fost o contopire 'nefericita': 'aprehensiune negativa'
    - > trebuia sa spun: aprehensiunea datelor multiple ale lumii exterioare, care se sintetizeaza intr-o perceptie; in constiiinta mea empirica aceste perceptii sunt ale unei lumi obiectuale si unor stari de fapt negative, suparatoare. ]

    De ce e asa pentru mine? E greu de zis. Poate pentru ca:

    1 Am folosit aceste activitati in mod 'mercenar' (cum spunea un amic cand lucra la Microsoft USA), mai mult pentru a obtine bani, pentru viata de zi cu zi.
    2 A fost 'criza' si mai este inca criza si am vrut sa fiu independent - firma mea.
    3. 'Calitatile' oamenilor cu care am colaborat; probleme de etica, intelegere complexa a lumii de job. a lumii etc

    Ce vreau sa fac:
    a) mai intai: teologie, filosofie, ajutat de baze de date huge si de aplicatii pe care sa le proiectez, sa le dezvolt partial [unele sunt incepute, pentru altele am diverse modele]; am huge texte
    b) mai tarziu - si mai 'serios'

    Ma bucur pentru dumneavostra ca ati mers pe un drum mai bun.

    Pe curand si
    Cu stima,
    P Cristian N

    * Cum am zis - folosesc 'aprehensiune' mai mult in sens kantian.
    Pe scurt aprehensiune = sinteza multitudinii datelor empirice in Unul acesta al fiecaruia din noi - constiinta empirica a lumii obiectuale [exterioare]
    Pentru Kant 'aprehensiunea' este chiar posibiltatea actelor sintetice ; el intelege prin sinteza Aprehensiunii - unificarea [aducerea impreuna] a Multiplicitatii exterioare [datelor senzoriale exterioare] intr-o intuitie empirica;aprehensiune este actul sintetic care face posibila Perceptia [lumii obiectale], constiinta empirica.
    Aprehensiunea este tocmai aceasta cuprindere/unificare in intuitie a obiectelor reprezentarii [a lumii obiectuale asa cum apare unui subiect, nu asa cum sunt in sine obiectele, pentru ca 'noi' nu stim de fapt cum sunt obiectele in sine]
    Readucerea reprezentarii unor obiecte care au fost candva [vii] in reprezentare, [care au fost in perceptia propriu-zisa] si in absenta obiectelor se numeste Reproducere [ in Imaginatie]
    Cunoasterea faptului ca obiectele reproductibile in reprezentari sunt aceleasi cu cele ale altor aprehensiuni, la alt moment dat- se numeste Recunoastere [in Concepte]

  2. Diana says:

    @PCN Acum cred ca am inteles. Multumesc frumos pentru explicatii, au ajutat mult. Trebuie sa recunosc ca din pacate si spre jena mea, la capitolul filozofie sunt inca la un fel de inceputul inceputului...

    Revenind la ceea ce spuneti, va admir rezistenta atator ani in care s-au adunat aceste stari negative. Cu primul meu job ca programator am realizat ca nu pot pur si simplu sa fac ceva de genul acesta doar pentru bani. As putea face doar o munca fizica pentru bani. Poate, n-am incercat ca sa fiu sigura.

    Ceea ce citeam la un moment dat pe forumurile internationale despre "motivele" acestei nemultumiri mai generalizate privind lucrul in IT ar fi: 1. un "burn-out" cauzat de prea multe termene imposibile si totusi facute posibile - asta trece cu un pic de pauza si nu e de fapt cea mai serioasa cauza. 2. Mediocritatea impusa de mediu, compromisul continuu al calitatii propriei munci, inutilitatea perceputa a eforturilor de a face lucrurile mai bine. Si acum dupa acesti cativa ani tind sa fiu inca si mai mult de acord cu 2. Si ceea ce ma deranjeaza si mai tare e faptul ca multe in IT sunt parca mult mai complicate si consumatoare de timp decat ar trebui sa fie, de cele mai multe ori din cauza ca n-au fost initial gandite pentru ceea ce sunt folosite (de ex. programarea Web e un cosmar in mare parte din aceasta cauza). Solutia de aceea cred ca e mai degraba o regandire a unor lucruri de baza, o alta abordare, o alternativa la programatorul-erou care munceste zi si noapte cu mainile lipite de tastatura. Iar solutia cred ca ar trebui sa vina de la cercetare, o cercetare insa conectata bine la mediul industrial. Asta e pana la urma avantajul cercetarii: isi permite o viziune mai de ansamblu, isi permite ceva mai mult timp investit chiar daca rezultatele nu sunt inca atat de clare si isi permite chiar experimente esuate.

    Cum spuneam si anterior, va astept oricand cu placere si stima,
    Diana

  3. Diana says:

    @PCN Ah, am uitat in comentariul anterior: mi se pare foarte interesanta ideea de a face ceva in teologie folosind baze de date huge si aplicatii pe care spuneti ca le dezvoltati. Tare sunt curioasa cam ce ar insemna asta mai in detaliu :)

  4. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    Spuneti

    "Si ceea ce ma deranjeaza si mai tare e faptul ca multe in IT sunt parca mult mai complicate si consumatoare de timp decat ar trebui sa fie, de cele mai multe ori din cauza ca n-au fost initial gandite pentru ceea ce sunt folosite (de ex. programarea Web e un cosmar in mare parte din aceasta cauza). "

    Asa e + programarea Web e un cosmar [ASP .NET e mai ceva mai 'rezonabil']

    "...de prea multe termene imposibile si totusi facute posibile "
    facute, facute, asa e

    "2. Mediocritatea impusa de mediu, compromisul continuu al calitatii propriei munci, inutilitatea perceputa a eforturilor de a face lucrurile mai bine. "
    Foarte corect!

    Pe curand
    Cu stima,
    P Cristian N

  5. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    Despre teologie si studii biblice [clasice]
    si database

    Voi reveni cu mai multe detalii; din pacate acum nu pot, am avut o zi foarte grea...

    Mailul meu de aici este valid;
    as putea sa va trimit mai multe informatii, links ;
    ar fi poate mai bine si mai util/ fiind surse multe

    Voi continua si comentariile aci si vox, cu aceesai placere

    Pe curand
    Cu stima,
    P Cristian N

  6. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    Scuze, aceasta este ce corecta:

    meta_phyzik
    pe
    yahoo.com

    [adaugasem eu un caracter 'a' suplimentar, scuze]

  7. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    Revin cu mii de scuze, sunt f obosit, chiar am avut o zi grea;
    era corect de la inceput:

    meta_phyzika

  8. Diana says:

    @PCN Am incercat cu ambele adrese si nu vrea sa mearga :) Dar nu-i bai, vedeti la pagina "Cine sunt eu?" (dreapta sus).

  9. DespreInsiMaiBuni -PCN says:

    Am trimis mail la addr. contact [pare k, fara reply de failure]
    Foarte curios [ meta_physika la yahoo punct com] ar trebui sa mearga!

    Ce bizar, vorba lui Eugene Ionesco!

    Sa auzim numai de BINE
    PCristian N

  10. zamolxis says:

    Te tot citesc si ma bucur.
    Permite-mi sa remarc o vaga contradictie - iarasi, mai degraba intuita decat evdienta: pe pagina de intrare spui ca scrii tot felul de chestii generale (probabil contra cost). A da sfaturi nu este chiar atat de diferit si de departe de proofreading de pilda, nu?

    Da, am inteles (cred) ce zici - ca una-i un sfat cu tel clar definit si alta-i un sfat ce-atarna si se balangane - dar parca, totusi, diferenta se estompeaza atunci cand intelegi ca deseori cererea unui sfat nu-i decat o incercare de comunicare, o invitatie la o discutie personala si relevanta, in care cel care-l cere este ofertantul, dat fiind ca se expune si devine vulnerabil.

    Zic si eu, sa umplu dreptunghiul de comentarii.. :)

  11. Diana says:

    @zamolxis Cred ca pricep pe unde bati. Dar parca n-as aplica proofreading la viata, nu? :D Sau poate doar nu (cred ca) ma pricep eu la fel de bine la viata altora pe cat ma pricep la proofreading... Ceea ce spui tu imi da totusi de gandit. Dar depinzand de la caz la caz....uneori oferta de care zici e ca un fel de promotie publicitara cu costuri ascunse. Ceea ce (ambele adica) eu numesc santaj mai degraba decat incercare de comunicare.

    Umple oricand si oricate dreptunghiuri de comentarii. Eu ma bucur si-ti multumesc frumos :) Ah, si sa stii ca tot am sa fac leapsa aia cu care-ti sunt datoare de o gramada de timp.

  12. zamo.ca says:

    care leapsa? am si uitat de ea..

  13. Diana says:

    Ahh, e de anul trecut imi pare, nu-i de mirare ca ai uitat. Dar eu inca n-am uitat, e in lista (de prezentat pe scurt fiecare blog din blogroll).

  14. [...] destulă minte încât să nu dau sfaturi. Dar în ultima vreme văd că mă tot ocup de rezolvatul problemelor cu care se frământă [...]

Leave a Reply