Cele ce urmeaza sunt propriile mele experiente si concluzii, pe care le ofer ca atare. Experienta e cea a trecerilor1 mele -nu intotdeauna lipsite de suferinta- catre comunitati din ce in ce mai diverse, din ce in ce mai variate. Mi-e clar drumul pe care l-am parcurs deja, si-i pot trasa deci etapele si realizarile. Cat (ori daca) mai este inainte pot doar sa presupun. Am pornit asadar din lumea artificial omogenizata a comunismului romanesc din anii '802, din lumea omogena etnic si cultural a sudului Romaniei. Am ajuns la o deschidere care poate nu-i inca totala, dar care inseamna, verificat, interactiunea fara probleme cu oameni din toata Europa (deci nu doar vestica, ci incluzand nordul si estul si sudul), din Rusia cata e ea pana dincolo de Urali, ba chiar si din Asia, America si Africa.
Lumile mici si omogene tind sa fie protective, confortabile, calde, placute. Mai exact sunt asa atata vreme cat esti intr-adevar tu insuti un membru ca toti ceilalti, cu aceleasi convingeri, aceleasi abordari, adept total si necontestator al acelorasi credinte si cutume. Aceasta omogenitate permite o anume usurinta in comunicare, celebrul "ne intelegem noi" ori "stim amandoi despre ce vorbim". Minimizeaza de asemenea conflictele, ori mai degraba complexitatea lor - conflicte exista intotdeauna, dar rezolvarea lor e mult mai facila atunci cand toti cei implicati in fapt adera emotional ori rational la un set comun de reguli si interpretari. Si, in sfarsit, omogenitatea asta ofera in acelasi timp placutul sentiment al apartenentei ("aici e locul meu", "aici sunt acasa"), al continuitatii, stabilitatii si sustinerii unor intregi generatii din urma, al radacinilor.
Pretul pentru aceasta idilica intelegere intre oameni insa e limitarea si conservatorismul aplicat fara discriminare la orice, bun ori rau3. Pentru ca orice schimbare e perceputa ca un atac asupra lumii mici si omogene. Pentru ca lumea mica si omogena nu tolereaza si mai ales nu poate ingloba ca atare diversitatea reala, care contrazice (ori macar pune sub semnul intrebarii) esenta omogenitatii, adica setul acela comun de convingeri, abordari, credinte, cutume... Orice chestionare de genul acesta, chiar si indirecta, chiar si intamplatoare, va fi asadar combatuta cat mai puternic de membrii comunitatii - cu cat mai inchisi ei insisi in omogenitatea lumii cu pricina, cu atat mai virulenti.
Un strain aflat fie si temporar intr-o lume mica si omogena, va fi asadar cel mult tolerat (eventual cu un fel de bonomie superioara, ca "nu stie el ce-i bun") si continuu presat inspre adoptarea (fie si doar de fatada, a) aceleiasi omogenitati. Celebra "gura lumii" e unul din mecanismele cele mai active in acest sens: tot ce face bietul strain diferit de "cum trebuie", e imediat discutat in lung si-n lat, categorisit, interpretat si, decretat, dupa caz, drept dovada incontestabila a unui defect major, motiv de ras pe seama lui, ori motiv de ostilitate directa. Pentru ca membrii unei astfel de lumi nici macar nu concep (ori nu accepta) ideea ca interpretarea lor limitata a unor gesturi pana la urma personale e doar una dintr-o larga varietate de interpretari posibile, ori ca modalitatea cea mai buna de a face ceva anume se alege de obicei dintre o varietate de modalitati incercate, dupa o serie de criterii pana la urma discutabile si nicidecum dupa principiul simplu al numerelor mari: asa facem din mosi-stramosi ori asa face si Lache si Tache si Vasile. Iar daca strainul cu pricina da macar impresia de inofensiv, va fi de asemenea constant si continuu "sfatuit de bine" si i se va spune ce si cum sa faca, de la ce haine sa poarte vara pana la ce sa manance si cand ori cum sa doarma.
Abordarea aceasta de "a converti nefericitul strain" e de altfel una din caracteristicile pregnante ale oamenilor inchisi in lumea lor cea omogena. De vreme ce nu concep decat teoretic si de la distanta diversitatea ori avantajele ei, din punctul lor de vedere nu au nimic de castigat de la strain, ci doar ocazia unei "fapte bune". Unde "fapta buna" e schimbarea strainului dupa chipul si asemanarea lor, evident. Spre surpriza lor insa, aceasta abordare nu-i, evident, nici singura care exista in lume, nici cea mai buna.
O cu totul alta abordare e specifica lumilor neomogene, deschise. Un strain ajuns intr-o astfel de comunitate, va fi privit drept o oportunitate de a invata, de a descoperi ceva nou. Lumea nu se va simti atacata de diferentele ori intrebarile pe care le ridica, ci va incerca intai sa le inteleaga si apoi eventual sa le inglobeze intr-o oarecare masura in propria abordare. In loc sa incerce din start convertirea strainului, lumea va incerca intai invatarea de la el. Departe de a fi perceput ca un intrus, strainul va fi perceput pur si simplu ca un membru nou, cu diferentele sale o potentiala contributie, nicidecum un atac.
Cand am ajuns in universitate in Tirol, am avut norocul unui grup foarte variat, cu italieni, nemti, lituanieni, austrieci, rusi, peruvieni, mexicani. Lumea era curioasa despre cum e in Romania, despre cum sunt romanii, despre ce facem si cum facem, de la mancare pana la religie, politica, istorie, educatie si tot ce vreti. Nu s-a suparat nimeni si nu mi-a interpretat nimeni drept nimic anume nici macar unele obiceiuri initiale complet deplasate in noul context - au avut doar rabdare si incredere ca adaptarea necesara se va produce, chiar daca necesita un pic de timp. Asteptandu-se la o doza oarecare de neobisnuit, au intrebat intotdeauna inainte de a interpreta ceva drept atac - ca sa vezi chestie, chiar difera interpretarile si oamenii astia acceptau chestiunea ca atare! Si au explicat intotdeauna cand am intrebat ceva, fara superioritate ori pretentii ca "asa e mai bine", fara surprindere din aceea manifesta de "vai, dar nu stii nici atata lucru?"
Las pentru voi exercitiul propriei evaluari, in ce mod reactionati la ceva care pare sa va contrazica convingerile. E pana la urma propria alegere a fiecaruia din care fel de lume prefera sa faca parte. Mai trebuie poate zis totusi ca Internetul, chiar si cel de limba romana, e prin definitie o lume neomogena, indiferent de alegerile voastre.
Spun treceri si nu trecere, pentru ca nu-i neaparat un singur prag de trecut, o limita clara si unica separand intr-o parte omogenul si in partea opusa diversitatea: e mai degraba o deschidere care trebuie cultivata si crescuta, o abandonare deseori treptata a protectiilor care ne sunt in fapt si inchisoare si povara inutila. Nu cred ca se naste nimeni cu deschiderea aceasta completa, dar avem cu totii capacitatea de a ne deschide. Si o exersam in fapt inca de copii, cand trecem fie si doar din lumea cea foarte mica a familiei imediate in cea doar un pic mai larga a prietenilor de familie, apoi a colegilor de gradinita, a celor de scoala, a orasului natal, a unei regiuni din tara, poate chiar a tarii. Din pacate, in Romania imi pare ca cel mai ades nu se trece macar de pragul regiunii, decat cel mult in vizita si cu mirare, mai rar deschis si pentru acceptare. ↩
Comunismul e in sine un exercitiu extrem de omogenizare in fond. ↩
Ce-i rau cu wc-ul in curte, ca doar asa a fost din mosi-stramosi? ↩
Comments feed: RSS 2.0
Bun articol. La primele două paragrafe ai dreptate. Multe comunităţi mici prezintă aceste particularităţi. Aş nota că termenul comunitate se poate referi la sate, la oraşe, la clase, la cercuri de sport - în general orice grup bine închegat.
Putem generaliza puţin această omogenizare, de care ai nevoie chiar şi când ai un dialog cu cineva. Dacă amândoi vorbiţi limba română (spre exemplu) atunci e clar că vă aliniaţi la un set de reguli lingvistice care într-o anumită măsură se extinde şi la nivel mental (cunoscut fiind faptul că de obicei gândim în limba maternă). Asta vă permite să vă înţelegeţi. Similar doi buni prieteni sau soţ-soţie pot ajunge să se înţeleagă uneori doar din gesturi.
La paragraful al treilea (acela cu dezavantajele) ai şi n-ai dreptate. Ai dreptate pentru că de obicei aceastea sunt dezavantajele multor comunităţi mici, aş zice. N-ai dreptate pentru că nu te condiţionează nimeni. Cine te opreşte din a comunica la fel de facil cu membrii grupului din care faci parte păstrându-ţi însă deschiderea faţă de nou şi evitând să cazi în capcana minusurilor expuse? A, că o să se uite vecinul chiorâş la tine că-ţi faci baie modernă în casă? Să fie sănătos. De ce să nu luăm, deci, ce-i bun din aceste comuniuni de grup dând la o parte însă ce este negativ?
Am o întrebare. În noua comunitate în care te-ai integrat după plecarea din ţară, unde lumea era tolerantă, dispusă să înveţe de la ceilalţi, flexibilă, existau în continuare avantajele "idilice" specifice comunităţilor mai mici pe care le-ai descris la început? Sau cum ai simţit tu asta?
Am dat caracteristicile membrilor deplin integrati in comunitatile omogene. Ce descrii drept "sa luam avantajele din amandoua" e fix un membru al unei comunitati neomogene, care se afla la un moment dat intr-una omogena. De exemplu, sunt eu cand revin in tara.
Cat despre intrebare, m-am simtit infinit mai bine in comunitatea aceea decat in cea "idilica" a propriului oras natal (ca sa nici nu zic de satele strabunicilor). Probabil pentru ca eu am stricat altminteri intotdeauna "omogenitatea" altminteri.
Deci şi pentru tine, acea "variaţie" este într-un fel acasă... :)
@Lotus Mai exista o varianta de cetateni ingusti fericiti in omogenitate absoluta: cei care-si apropriaza instant orice drept "si eu", pe principiul ca daca zicem, atunci chiar este si deci totul e ca mai inainte.
@Diana Da. Şi mai e o clasă de oameni care nu doar că au falsa impresie că ei se conosc perfect, dar mai cred că-i cunosc foarte bine şi pe ceilalţi...
@Lotus Da, doar ca realitatea demonstreaza daca e asa sau nu, nicidecum impresiile.
Singura problemă rămânând cum deosebeşti realitatea de impresie.
@Lotus Prin aceea ca realitatea e contondenta si manifesta prin mai multe aspecte masurabile independent. Spre deosebire de impresii.
In prima faza ma gandisem la orasele de provincie, mai ales la cele cu istorie si ceva "mandrie locala". M-am gandit la ele si pentru ca am facut parte o vreme dintr-o lume "mica si omogena" si ca, din multe puncte de vedere, regret faptul ca nu ma mai pot intoarce acolo.
Fizic, reintoarcerea e intotdeauna posibila. Psihic, odata ce ai luat contact cu diversitatea si ai inceput sa intelegi altfel lumea, lucrurile s-au schimbat iremediabil.
@Diana Coman Ai văzut Matrix? :) Altfel, fiecare poate avea impresia că cunoaşte realitatea, măsurând-o obiectiv. Până când găseşti un sistem de referinţă mai bun şi realizezi că ceea ce anterior numeai realitate erau de fapt tot un fel de impresii...
@krossfire Păi n-ai de ce să regreţi anularea anumitor condiţionări. Decât dacă erai foarte ataşat de ele. Părţile bune nu le pierzi. Dar eventual dacă detaliezi...
@krossfire Curios, ce anume regreti? Apartenenta la lumea aceea ori altceva anume/concret?
Altminteri cam de aceea ziceam ca nu-i asa "prag" ori granita clara, ca-mi pare mai degraba (ori cel putin pana la un punct) ca un set de cercuri concentrice - pe masura ce ne "deschidem", avem si mai multe optiuni pana la urma, si alta perspectiva.
Mie imi pare ca daca vrei neaparat te poti in fapt intoarce chiar si psihic, dar parca e gen amputare voita sa te chiar inchizi din nou la minte. Pe de alta parte e poate mai benefic (si eu gasesc ca-i si mai placut) sa te intorci doar in sensul intelegerii si luarii lumii respective asa cum este ea si pana unde o doresti in orice moment.
Un pic despre lumile omogene in Cuvintele Dianei...
homo homogenicus...
[...] prea rece, prea lipsit de inevitabila si inestimabila caldura sufleteasca4 cu care te sufoca homo homogenicus in numele fericirii universale (adica a lui proprii) si beneficiului mutual (adica al lui propriu, [...]