Cum visarea cu ochii deschiși e considerată deosebită și boemă și mai ales ușor de învățat și pus în aplicare, lumea a devenit, s-ar spune, boemă până la plictis. (Ca să vezi că nici măcar boem nu-i simplu să chiar fii.) Iar printre motivele favorite de visare cu repetiție, revine în forță teoria îmbătătoare a talentului.
Talentul e acea forță cosmică specială care s-a ascuns de tot restul universului fix în străfundurile îmbietoare ale persoanei visătorului. În ciuda acestei preferințe stranii pentru locuri întunecoase și probabil nearisite (de câte ori aerisiți visările?), forța cu pricina e de mărime considerabilă deoarece poate să anuleze de una singură și fără efortul visătorului (anatema!) irealitatea și balansul adormitor al visării. Talentul, văzut prin aburii visării, are o singură menire pe această lume și aceea e să transforme subit și nedureros dorințele cele mai cu sclipici ale visătorului în realități strălucitoare. Biet talent.
Talentul nici măcar nu-i de ajuns să fie. Trebuie să fie cel dorit. Păi ce folos să ai talent la teatru, dar nu pentru roluri dramatice pline de măreție ci pentru...comedie? Să te visezi Hamlet și să fii în fapt Woody Allen. Ce-i drept e de-a dreptul tragicomic să-și bată joc de tine propriul talent. N-are nimic, ne alegem altul. Că toată lumea are cel puțin unul. Sau așa cred anumiți boemi.
Ceea ce are toată lumea cu siguranță, sunt anumite abilități, calități și defecte (în număr mai mare posibil). Și capacitatea de efort necesar pentru a aduce aceste calități la acel nivel pe care atunci când îl vedem la alții îl punem repede în cârca talentului. Nu de alta, dar efortul e propriu pe când talentul e doar al altora. Și putem petrece o viață întreagă plângând că nu avem nici un talent, pe când efortul e obositor chiar și pe termen scurt. Groaznic de obositor. Nu-și dorește nimeni ceva talent la făcut efort?
Comments feed: RSS 2.0
First! :D
Eu aș vrea să am talent la făcut efort adică să scap de lene.
P.S. Third! :-D
Am avut talent la facut efort pentru altii ... in rest, zic cu mana pe inima ca nu am nici un talent :D
sa-mi fie rusine, e primul comentariu care-l las aici! :P mi-a placut mult, toti dau vina pe talent (ca nu-l au) dar d fapt e in mare vorba de efort. o seara buna, Diana!
@Mircea Popescu :)
@Cristian Pai vrei sa ai ceva sau sa scapi de ceva? :D
@Luka D De ce nu?
@mikaeleon Sa fie, sa fie :D Cam da, pentru simplul motiv ca talentul nu tine de ce faci pe cand efortul .. Seara frumoasa si tie :)
@Luka D: ca să fiu în ton cu alt articol, îți place să fii deasupra tuturor? :-)
@Diana Tre' sa fie si cineva anti-talent :P
@Cristian Mah ... Tu incerci sa ma confuzezi :)
@Diana: doar sunt Gemeni, e normal să vreau de toate :-)
@Luka D: nu-mi permit să fiu aici la fel de explicit ca tine, dar cred că ai înțeles ideea. Dacă nu, urmează-ți GPSul; ar trebui să te scoată din încurcătură :-)
@mikaeleon: eu aș adăuga și norocul sau șansa mai bine zis.
@Cristian Huh. Ce anume nu iti permite sa fii la fel de explicit ca mine ... indicii :)
multi prefera un taler talentului. chiar si lui paler. :)
@Cristian Dorintele precum aerul din baloane - inca gratis, tot inutile :D Altminteri sa stii ca distinctia intre ce are sens si ce nu tine chiar de sens, nu de explicit vs. implicit. Asa ca daca da pe afara din tine, nu te agita ca nu-i permis.
@Luka D Pai esti anti-talent adica ai ceva contra notiunii? Ca altminteri si anti-talent trebuie sa fii la ceva anume.
@zamo.ca Acum sunt multe chestiuni preferabile lui paler, totusi :D Dar sa stii ca si cu talerii, cred ca unii cred ca si aia e un talent...
La cererea ascultătorilor, pardon cititorilor, Luka D cumva îți place să stai deasupra sau în genunchi? :-)
curat talent! internet marketing vs cool kids - avea parca copyblogger un articol pe tema :)
@Diana: mai am un singur dor... :-)
@Diana Nup. Adica sunt contra-valoare asta a nu se indentifica cu incontra. :)
@Cristian Ehehe. Imi pare ca ai suprapus cuvantul descriptiv de situatii antirealiste cu realismul obiectiv. Stimuleaza? :)
@Cristian Ce dor, talent!!
@zamo.ca Si un nou talent: la SEO :D
@Luka D Zici si tu pe undeva din calculele astea de-ti tot dau cu minus? :)
@Diana Eh bine cand e vorba de calcule intodeauna imi dau cu minus, cre' ca jumatatea mea jidaneasca e de vina :P
@Luka D: stimulează, dar nu capul care trebuie și nu suficient :-P
eh, daca esti pe wordpress, tre' sa-nveti SEO, e musai :)
@zamo.ca Ete fleosc de seo. Cat despre treaba cu wordpress, sa stii ca am experimentat si blogspot plina de avant si intentii bune, dar mi s-a parut groaznic prin comparatie cu wordpress.
Si eu am experimentat acum cativa ani c-o prietena coreeana si-am ramas cu impresia ca nu stie si n-o sa invete vreodata, iar eu n-aveam chef s-o. Recent, soarta a dat nastere unor circumstante care au demonstrat ca totusi ea a reusit cumva sa se descurce iar eu mi-am revizuit complet atitutidinea :)
@zamo.ca: vezi ce se întâmplă dacă nu joci Wow?
veatza mea imita WoW. palid. :)
@zamo.ca Ce-i aia imitatie? Macar sa bata daca e si nu palid ci...sanatos :D
eh, asa-s eu, mai decadent..
Cind l-am citit prima oara imi parea ca articolul asta va trece complet ignorat, ca-si permite sa nu flateze cititoru', ceea ce-i inca o raritate in limba romana. Nimic mai placut decit sa descoperi ca te-ai inselat, zic.
@Mircea Popescu Dovada ca cititori sunt, texte doar sa fie pentru cat pot citi ei :)
Thomas Alva Edison zicea ca talentul reprezinta 1 la sută inspiraţie si 99 la suta transpiraţie. Avea dreptate. Pai utati-va la la piţipoancele astea din show-biz-ul romanesc cat transpira. Sau la Gabriel Cotabiţa. Bine, Cotabiţa are si 1 la suta inspiraţie.
@viorel gaita Dar in oglinda te-ai uitat cat transpiri? :)
Nu ma uit in oglinda cand fac dragoste.
cine crede ca talentul e 1 la suta inspiratie si 99 transpiratie e un netalentat care pute ingrozitor
@scarlat Ce zici tu e la modul ca daca nu faci dus un an de zile, vei deveni talentat pe motiv ca puti suficient. Altminteri talentul chiar este 1%, munca eficienta chiar e restul de 99%, iar transpiratia nu se mentine ca blazon, ci se da jos cat de repede posibil si cu siguranta inainte sa puta.
n-am spus asta deloc. n-ai priceput. lumea se imparte in talentati si netalentati. discursul tau e gresit din capul locului. munca nu are ce cauta in inecuatia asta pentru ca ea se gaseste in ambele parti asa ca o taiem cu creionul. aiurelile astea sunt apanajul oamenilor care isi creaza fictiuni ca sa se simta bine cu ei. in cazul asta e vorba de o pozitionare de genul n-oi fi eu talentat da-s harnicut si constiincios. e mentalitatea norodului care vrea sa se mantuiasca prin munca.
@scarlat Mie imi pare ca tu n-ai inteles deloc ce zic. Sigur ca unul cu talent+munca va fi oricand si intotdeauna mai bun decat unul doar cu munca si fara talent. Uneori se poate chiar intampla ca unul cu talent si fara munca chiar sa fie mai bun decat unul fara talent (ori antitalent) si cu munca. Dar ce zic eu n-are deloc de-a face cu imaginarul. Munca TREBUIE, indiferent daca ai sau nu talent, ca sa faci CEVA, orice. Asta spune in fapt articolul.
Si nu-s asa de convinsa nici de impartirea asta transanta de o faci tu, dar poate ma lamuresti: ce-i talentul? Cum stii daca o persoana e talentata sau nu?
[...] fi curios să aflu răspunsurile voastre la întrebările de mai sus: Adriana, Andreea, Marius, Diana, Andra şi cine-o mai dori să se servească. Şi, de ce nu, poate scrie cineva o piesă de teatru [...]
[...] Care este diferenta dintre a fi un talent nativ sau un talent capatat, impus, dobandit ca sa-i zic asa, sau cum zice Diana Coman (mi-a venit in minte articolul ei cand am scris cuvantul talent) talent imaginar? [...]
[...] “când voi avea timp”, “la pensie”, “la anul”, “dac-am avea talent sau luna de pe cer” le vom lua în seamă cu adevărat. Dar nu plecăm în fapt nicicând pe [...]
[...] noroc căzut din cer, ceva context favorabil (alinierea planetelor și bunăvoința zeilor), ceva talente înnăscute și în general, orice se află cât mai la suprafața problemei și deci mai simplu de făcut ori [...]