Pe principiul orice set de întrebări reprezintă un chestionar, capital.ro dă în oameni cu o chestie infectă botezată pompos University Ranking Romania 2010. Plină de bunăvoință am trecut peste o listă întreagă de porcării:
- peste titlul inutil englezesc,
- peste aspectul de însăilătură pe genunchi care dă cu tifla nenumăratelor opțiuni inteligente și gratuite de software pentru chestionare (limesurvey de un exemplu așa pe nepregătite?) - au folosit javascript, dar se pare că și acela pe principiul copy/paste după cum arată sursa,
- peste lipsa unor chestiuni elementare precum numerotarea întrebărilor,
- peste faptul că încă n-au descoperit că poți alege universitatea dintr-o listă cu căutare automată mai degrabă decât să pui o listă kilometrică pe care utilizatorul trebuie să o parcurgă voios,
- peste scârboasa practică de a face totul obligatoriu și de a marca asta cu idioate steluțe roșii peste tot,
- peste lipsa celei mai elementare transparențe în a oferi comunicarea rezultatelor,
- peste spoiala de transparență și deschidere care se manifestă printr-o frază nu ezitați să ne contactați dar fără a oferi o adresă de e-mail, un telefon, o modalitate oarecare de contact.
Am început să mă enervez cu adevărat abia la întrebarea fantastică De ce nu aţi lucrat în domeniul studiat după absolvirea facultăţii? Adică un fel de De ce nu porți bască iepurașule? Trecând (cu greu, dar să zicem) peste formularea și exprimarea care nici nu se obosește să presupună că s-ar putea totuși să chiar lucrezi în domeniul studiat, variantele de răspuns nu au măcar opțiunea că lucrez fix în domeniul studiat, experților ce sunteți.
Apogeul a fost în momentul în care am realizat că lista universităților este complet aleator creată (Universitatea Politehnica de exemplu este cea din București sau din Timișoara? - dacă nu sunt chiar mai multe în fapt). Ca să nu mai menționăm că întrebarea spune ce facultate ați absolvit iar lista arată universități de parcă tot aia ar fi.
Mai mult decât atât, domeniul e iarăși ceva fascinant unde ingineria pare să fie separată de IT. Atunci unde se încadrează absolvenții de Calculatoare (Politehnica, da) cu diplomă pe care scrie inginer diplomat cu specializarea Calculatoare? La IT sau la Inginerie? Cum mărețul chestionar te lasă în aer, alegi după cum te taie capul și rezultatul e fix că unii vor alege IT și alții vor alege Inginerie - mai bine puneam aleator că tot cam aia e.
Dincolo de faptul că mi se pare o cumplită bătaie de joc toată această mascaradă pe post de chestionar, treaba e că în esență nu poate aduna decât gunoi. Din care orice concluzii vor fi, cu necesitate, gunoi de asemenea. Atâta timp cât întrebările sunt pur și simplu prea ambigue și chiar incorecte, pot la fel de bine să fac un studiu cu "date" complet aleatoare. Dacă vreau să-mi bat capul probabil că pot chiar să fiu mai subtilă și să fabric niște date corespunzând cu trendurile cunoscute și să vezi ce mai studiu glorios. Mă scuzați, dar dacă așa fac cei de la Capital studiile, atunci nu sunt decât un tabloid în lumea datelor. Capital-can-can mai bine.
În concluzie, NU vă pierdeți vremea completând așa ceva. De data asta nu vi se pare. Chiar este inutil.
Comments feed: RSS 2.0
Trebuia să închei apoteotic (iubesc cuvântul ăsta, sună atât de bine) ca un adevărat inginer în calculatoare: Garbage In Garbage Out :-)))
Trecând la lucruri mai serioase, știi ce e culmea? Că și în ceilalți ani am impresia că au fost aceleași întrebări tembele. De altfel n-ar strica să-l întrebăm pe Costi dacă chestionarul completat de el anul trecut la prezentarea proiectului de diplomă nu era cumva similar cu ăsta.
În privința separării IT-ului de inginerie, trebuie să recunoști că la un nivel mai global (ca să nu zic mai ridicat), chestiunea e puțin controversată. Am întâlnit de câteva ori discuții pe această temă și trebuie să recunosc că și eu dubiile mele. Dar dacă e să revenim la oile noastre academice, ai dreptate deplină. Atâta timp cât pe diploma noastră scrie inginer, înseamnă că profilul facultății este de inginerie, la fel cum pentru cei de la Cibernetică profilul facultății este de economie.
În orice caz, ce să le celor de la Capital? În fond sunt doar niște ziariști, iar din păcate majoritatea ziariștilor din ultima vreme sunt total pe dinafară, de te și întrebi ce pregătire/calificare au. Nu de puține ori m-am întrebat împreună cu Raluca sau cu frate-meu ce e în mintea ăstora. Apropo, un ziarist ce profil alege din chestionarul ăla? :-)
P.S. O să te rog/las pe tine să editezi/corectezi eventualele greșeli din textul anterior :-D Una am și observat-o deja...
A, deci zici ca e o porcarie reciclata. Minunat. Principala chestiune totusi este faptul ca acum eu nu mai pot sa iau de bun nici un studiu Capital atata vreme cat nu imi prezinta clar cum au cules datele si ma conving ca nu-s ceva ca exemplul asta.
IT vs. inginerie vs. Computer Science in fapt e discutia la nivel global si exista niste concluzii pe tema de oarece bun-simt. Poate ajung sa detaliez ca asta e de un articol intreg.
Un ziarist probabil ca nu se asteapta sa fi terminat o facultate :))) Acum daca sunt (ne)platiti cum umbla vorba si munciti cum stiu pe unii, nu ma mira ca nu prinzi decat prosti sau fraieri. Cu rezultatele care se vad.
Lasa mai ca nu suntem la clasa 1 sa corectez cu rosu ca n-ai scris frumos si-ai mancat o litera :D
sper ca nu-i nici o legatura cu chestionarul de-aici din Canada :)
Io te chiar sfatuiesc sa nici nu iei in serios studiile facute de Capital. Precum de nimeni altcineva din Romania, daca nu-i cunosti tu anume, si stii cine-s si cum lucreaza.
Eu cel putin asa fac.
Da, dar credeam ca exagerez eu cu lipsa de incredere. In fine, speram, ce sa zic.
Pai este o legatura sau nu? :D
Nu stiu, "uneori nu te exprimi clar, si n-ar trebui sa reiasa chestii din comentarii" :)
Ha ha, nu iti pare ca intinzi de cascaval? :)
what a cheesy come-back!