Despre rezolutiile ACTA, mai cu calm si cu date



January 29th, 2012 by Diana Coman

E de urmat un indemn pentru sustinerea parlamentarilor europeni romani care se opun ACTA, indemn propus de Alex Chirila si extins/promovat de Mircea Popescu. E de urmat indemnul, pentru simplul motiv ca ACTA e un morman de rahat care sta sa ne pice in cap, iar parlamentarii cu pricina sunt cei care incearca sa il tina la distanta. Insa contrar a ce spune indemnul initial, s-ar putea sa nu fie chiar singurii. Sa le multumim insa intai, iar apoi putem intra in detalii. Asadar, au votat o prima rezolutie referitoare la ACTA, urmatorii:

Renate Weber (o mentionez pe dansa prima pentru ca imi pare ca e varful nostru de lance, co-initiatoare a rezolutiei privind ACTA si cea mai activa altminteri, dupa cum discut si mai jos). Blog. Twitter.

Cristian Busoi. Blog.

George Cutas. Blog.

Vasilica Dancila. Site.

Ioan Enciu. Blog.

Catalin Ivan. Site.

Ramona Manescu. Blog.

Ioan Mircea Pascu. Blog.

Rovana Plumb. Site.

Daciana Sarbu. Blog.

Adrian Severin.

Claudiu Tanasescu.

Silvia Ticau. Site.

Corneliu Vadim Tudor.

Adina Valean. Site.

Dupa acest minim gest de multumire cu care imi pare ca eram intr-adevar datoare si pe care m-as bucura sa-l faca si altii, cat mai multi, as merge un pic mai departe. Pentru ca dincolo de indemnuri si de urmatul lor, zic ca merita sa incercam macar sa pricepem mai clar lupta asta care ne priveste atat de direct, chiar daca uite ca ne trezim abia in ianuarie 2012 sa multumim pentru fapte din toamna lui 2010. Mai bine in 2012 decat niciodata, dar nu-i ingrijorator ca trece mai bine de un an pana cand sesizam macar lupta cu pricina, desi toate datele sunt publice si accesibile online?

Si-mi pare cu atat mai ingrijorator cu cat e o sesizare pur intamplatoare din cate inteleg: Adevarul scrie un articol atat de prost incat Renate Weber trimite comunicat de presa ca sa-i lamureasca ca lucrurile stau exact invers decat le-au prezentat ei. Alex Chirila citeste stirea, cauta doar un pic mai multa informatie si trage repede o concluzie in mare corecta, dar in detalii contradictorie. Concluzia cu pricina e suficient de clara si atragatoare incat Mircea Popescu o preia ca atare, cel putin in partea ei pozitiva: oamenii mentionati mai sus "au stat intre noi si dezastru". Alex merge chiar mai departe si spune ca ceilalti dimpotriva, au promovat dezastrul. Ei bine, daca e intr-adevar fix asa, atunci sa stiti ca suntem in plin dezastru, pentru ca in fapt rezolutia adoptata, cea considerata de Alex drept pavaza anti-dezastru e cea propusa si votata de grupul celor huliti, nicidecum de grupul celor carora le adresam multumiri mai sus. Deci ori ne aflam deja in plin dezastru, ori nu-s nici hulitii tocmai de hulit. Este ca merita aflat cum stau lucrurile inainte de a arunca cu pietre?

Confuzia vine din faptul ca au fost de fapt propuse mai multe rezolutii privitoare la ACTA, dar numai pentru una din ele s-a cerut vot electronic. In consecinta, voturile individuale sunt accesibile public online doar pentru una dintre aceste rezolutii. Si da, aceasta este exact rezolutia propusa si sustinuta de Renate Weber ca parte a ALDE (Alianta liberalilor si democratilor pentru Europa) si impreuna cu alte trei grupari: S&D (Alianta progresiva a socialistilor si democratilor), Verts/ALE (alianta libera a verzilor-europeni1) si GUE/NGL (Stanga unita europeana/stanga verde nordica). Era aceasta o rezolutie care mai reducea din amenintarea ACTA? Era. A fost adoptata? NU. Chiar daca destul de strans votul, a fost respinsa cu 322 de voturi impotriva, 306 pentru si 24 de abtineri.

Rezolutia adoptata pana la urma, cea laudata drept un pas inainte anti-ACTA, e cea propusa de alte doua grupari din Parlamentul European: PPE (Partidul Popular European2) si ECR (Conservatori si reformisti europeni), votata in aceeasi sesiune si adoptata cu 331 de voturi pentru, 294 impotriva si 11 abtineri dupa cum puteti vedea pe pagina 9 din anexa cu rezultatele votului.

Pentru rezolutia adoptata n-am reusit sa gasesc voturile detaliate ca sa pot spune cine a votat pentru si cine a votat impotriva. Dupa numarul de voturi pentru si impotriva, se poate presupune ca in general cei care au votat pentru prima rezolutie au votat impotriva celei de-a doua si invers. Totusi, imi pare un pic prea subreda presupunerea ca baza pentru aruncat cu pietre, mai ales pentru ca inseamna totusi ca aruncam cu pietre in cei a caror rezolutie altminteri o aplaudam drept pavaza anti-dezastru.

Ca sa putem face impartirea aceea frumoasa si clara in buni si rai, imi pare ca ar trebui sa comparam in detaliu cele doua rezolutii, ca sa vedem ce-am "pierdut" de la prima la a doua ori, poate, ce am castigat. Si merita poate observat faptul ca toti europarlamentarii in discutie, "buni" ori "rai" au votat se pare, fiecare, propunerea propriei grupari. S-ar spune asadar ca toti sunt de fapt ingrijorati de ACTA per total, dar nu se pun de acord defel in detalii. Ca sa facem deci diferenta, n-avem de ales decat sa ne uitam cu atentie in detalii si sa decidem exact ce le cerem tuturor impreuna si fiecaruia in parte pana la urma.

Asadar: ce le cerem exact europarlamentarilor romani? Mai ales ca abia urmeaza in fapt dezbaterile pe tema ACTA si votul decisiv. Voi stiti de fapt ce sa le cereti ori ii aplaudati sau stuchiti dupa cum par lucrurile la suprafata?


  1. Daca traduc eu bine, ca-mi pare cam incalcit Group of the Greens-European Free Alliance 

  2. PPE ori EPP e in fapt acronimul, in functie de limba de referinta, engleza ori franceza 

Comments feed: RSS 2.0

Leave a Reply