Am luat datele si blogul la mana, iar daca ce-am gasit nu-i musai foarte placut pentru mine, e cel putin util, posibil si pentru altii. Cum n-am mai vazut altminteri astfel de retrospective detaliate si fara inutile batai pe umar, ma gandesc ca nu strica sa o pun aici, poate o mai folosi si altcuiva.
Sa incep cu partea numerica1: cea mai clara, cea mai simpla, dar si cea mai putin de ajutor pentru gasirea solutiilor de viitor. Si in plus, poate rezulta in imagini cel putin amuzante daca nu artistice, ca de exemplu marimea articolelor ca numar de cuvinte, ordonate dupa data publicarii:
De la primul articol pana la ultimul, blogul acesta are 852 de zile, adica aproximativ 2 ani si 4 luni. Un interval suficient de indelungat pentru un doctorat aproape, dar care in termenii blogului de fata inseamna doar 241 de articole totalizand aproximativ 200 000 de cuvinte2, adica in medie 840 de cuvinte pentru fiecare articol, nici doua pagini de lucrare serioasa. Excluzand 7 articole care sunt de lungime intr-adevar mult mai mare decat restul, ramane media de 4953 cuvinte pentru un articol, deci cam o pagina. Privind cu ceva mai multa ingaduinta, pot spune desigur ca totusi totalul blogului reprezinta aproximativ 500 de pagini, adica o carte rezonabila ca marime. Are si ingaduinta rolul ei: sapa la radacina teoria lui "nu pot eu sa fac asta" si-i da la cap cu dovada concreta - "ai facut deja asta, si nici nu e prima data".
In ce priveste frecventa de scris, a fost jalnica in 2010, in medie un articol la fiecare 5 zile. In 2011 a devenit mai suportabila, adica in medie un articol la fiecare 3 zile. Suportabil nu e inca rezonabil si e chiar si mai departe de dezirabil, evident, asa ca aici nu prea vad unde ar incapea ingaduinta. Pot remarca totusi ca e o imbunatatire semnificativa obtinuta chiar fara efort anume in directia asta. Ceea ce inseamna ca pot in fapt sa scriu chiar zilnic.
Daca pot scrie zilnic, de ce n-am facut-o? Si mai ales, de ce am scris chiar mai rar in acest ianuarie decat anul trecut, cu 7 articole in 28 de zile? Foarte simplu: pentru ca n-am avut suficiente motive ca sa scriu, ba le-am mai si redus pe cele de le aveam. Cum le-am redus? In esenta punand din ce in ce mai multe constrangeri si reducand din ce in ce mai mult aria de inspiratie pana cand a ajuns un singur punct si acela aproape complet strain de ceea ce ma misca ori intereseaza cu adevarat.
Ingustarea asta a viziunii blogului pana la urma e clara nu din numere, evident, ci din continutul si abordarea articolelor si mai ales din evolutia lor in timp. Sigur ca raman punctele majore de interes ca educatia ori literatura si chiar abordarile predilecte precum analiza detaliata si concreta. Dar daca initial fie exploram subiecte -ca in crocodilul singuratatii abismale de exemplu- fie cristalizam rationamente precum in o rezonanta numita dragoste, incet-incet m-am refugiat mai degraba decat extins in incercari de proza, recenzii de film si ocazionale analize lipsite insa de optimismul initial, fiind ele iscate mai degraba de probleme, decat de sperante. Si cum problemele altora mie nu mi-au facut niciodata placere, nici a scrie despre ele nu-i un lucru care sa ma faca sa vreau sa mai scriu. Chiar dimpotriva.
Concluzia? Am a-mi aduce scrisul la propriile-mi interese si abordari. O sa incep cu o curiozitate de observator blogosferic, asa ca voi lua probabil bloguri la mana in urmatoarea perioada. Am de asemenea a reface aspectul blogului intrucat ma enerveaza de nu se poate platitudinea actuala. Si am in sfarsit de stabilit niste scopuri clare. Ultima parte e cea mai simpla: noua tema de blog pana pe 6 februarie si apoi cate un articol la maxim doua zile.
Numerele de altfel se obtin foarte simplu, cu o singura query pe baza de date a wordpress. In caz ca sunteti curiosi, iata: select date(`post_date`) as postDate, time(`post_date`) as postTime, `post_title` as postTitle, length(post_content) as postSize, (length(post_content) - length(replace(post_content, ' ', '') )+1) as postWords from wp_posts where post_status="publish" and post_type="post"; Adica am luat data si ora fiecarui articol, lungimea ca numar de semne (postSize) precum si lungimea calculata ca numar de cuvinte (postWords) pentru toate articolele publicate. Cum mySQL nu ofera functie de calcul a numarului de cuvinte, am numarat in esenta spatiile adaugand la urma o unitate intrucat spatiile sunt intotdeauna intre doua cuvinte. In caz ca nu va descurcati sa rulati queryul direct pe baza de date a wordpress, puteti face acelasi lucru si din php, un pic mai ineficient. Din cate stiu puteti gasi un script php care va numara totalul de cuvinte pe blog si ma gandesc ca nu-i prea greu de modificat ca sa mai scoata si ceva date mai detaliate. ↩
Precis 202216 cuvinte. ↩
Apropiata de altfel de mediana. ↩
Comments feed: RSS 2.0
Is curios cine-i desteptul de la Wordpress care a considerat ca trebuie sa inlocuiasca ghilimelele normale cu [altceva], respectiv sa converteasca automat doua apostrofuri consecutive intr-un semn ghilimele.
M-am distrat vreo 5 minute cu query-ul tau pana sa ma prind de unde-mi vin erorile.
@Alex Mda, trebuia sa atentionez macar la ghilimele/apostrof, ca mereu sunt probleme.
Cum stai deci la numaratoare? :)
Sta... linistit, lol.
Cam asa ca sta adica nu misca, drept.
[...] time to time, I review from various angles anything and everything, my work and habits included. As this [...]