Am așa un talent deosebit să caut lucruri care par ușor de găsit, dar se dovedesc ceva mai speciale după prima oră de căutare care se face zi care se face lună și care se face an. Dacă aș căuta ouă de cangur ați putea pricepe presupun cu mult mai repede cum fac de nu se găsește ce caut eu. Dar e vorba de lucruri aparent banale, cum ar fi un dicționar român-rus și unul rus-român. Banal, nu? Ei bine, nu. Dintr-un motiv absolut misterios, se găsesc dicționare și de hindi-română sau turkmenistană-rusă, dar nu română-rusă. Și când zic asta, vorbesc după ce am căutat în 4 țări plus Amazon, librării online, edituri și alte d-astea. Din ciclul n-avem portocale, dar vă oferim cu drag hamsteri, a trebuit să refuz ferm dar politicos și enervant de repetat un ghid de conversații tâmpite în cele două limbi. Mă întreb dacă ghidul oferă și fraza uzuală "Nu mulțumesc, ghidul nu e dicționar după cum hamsia nu e rechin".
Prin minune însă, anul trecut prin noiembrie găseam la Sibiu acest uluitor articol care se cheamă dicționar român-rus. Dar nu și perechea lui. Ar fi fost prea de tot să fie amândouă la un loc și taman acolo să nimeresc și eu. Cu un nou avânt, mi-am luat toată naivitatea în dinți și am tropăit la librăria Universității din București, acest templu al literaturii, limbilor străine și restului de arte și științe despre care eu se cheamă că nu știu nimic fiindcă m-am dus în schimb la Politehnică. Printr-un noroc uluitor am reușit să găsesc din prima librăria la Facultatea de Istorie. După aproximativ 30 de minute am găsit și pe tanti care avea cheia de la librărie și am primit răspunsul clasic că "nu există așa ceva". Fiind eu nu numai cu naivitatea mea proprie ci și acompaniată de alte naivități la concurență cu a mea, am căutat ceea ce nu există, adică o librărie a Facultății de Litere. Chiar nu există. Adică e una la Istorie și aia trebuie să ajungă pe toată Universitatea. Că și așa e enormă, adică undeva la jumătate din sufrageria mea. Ajunge.
Am ajuns apoi la buchiniștii de la Universitate. Spre surprinderea mea, acolo există așa ceva. Spre și mai marea mea suprindere, e vorba de ceva de acum vreo 20 și mai bine de ani care costă însă mai ceva ca ultima apariție câștigătoare de Nobel. Deh, raritate. Să nu mai zicem că totuși buchinistul știa programa de la Litere mai bine decât tanti de la bibliotecă. Dar cum naivitatea e dublată de încăpățânare, n-am dat crezare buchinistului care știa el că nu există ediție mai nouă în toată lumea. Așa că m-am dus la Eminescu. Mă rog, cât mai e din librăria aia.
La Eminescu am întrebat o tanti care a făcut greșeala să mă întrebe ce caut. Că nu există, dar să caute. Și ce să vezi, spre surpriza ei (și a mea), chiar există. Dar....ea mă previne, adică să nu vin la ei să le cer despăgubiri, ea e sinceră din start, îmi spune clar, să știu ce neajunsuri nemaivăzute are dicționarul ăsta: - Dar să știți că e scris cu chirilice!!! După cele 2 secunde cât să-mi recapăt suflul, nu mă pot abține să nu-mi exprim dezamăgirea: - Serios? Chiar n-aveți unul în cuneiforme?
Comments feed: RSS 2.0
La aprozar nu ai incercat ?
Eu am obiceiul sa cer in baruri (mai ales in Romania!) exact ce nu au. Un suc natural de ananas... Nu mai avem... Portocale? ... Nici ... Ce aveti? ... Ce doriti?
Cat despre libraria de la Istorie, e libraria editurii universitatii ... si, normal, e unica in toata universitatea :)) .
ntz ntz ntz ..
Asta pentru ca fie n-ai cautat unde trebuie, fie nu-ti doreai cu adevarat unul. Caci "Daca vrei, poti. Addidas Torshion."
Daca te afli in Bucuresti, e foc nevoie mare si nu prea conteaza ca nu e noua (sau nu sunt noi, dca is mai multe volume), cunosc un anticar in zona Bucur Obor ..
Ca doar sti, pcr-ul functioneaza .. (pcr = pile, cunostinte, relatii)
@Lucian Pai la aprozar cel putin nu s-ar fi uimit atata ca rusa se scrie cu chirilice. Deh, obiceiuri proaste de politehnista: aproape fiecare facultate are o librarie, chiar daca uneori se mai suprapune oferta de carti, dar macar stii ca gasesti mai mult pe cele de profil.
@Valentin Aia e, ca totusi la un dictionar conteaza daca e de pe vremea strabunicii sau nu. E drept, nu era foc (vivat dictionarul electronic), dar n-as fi crezut ca e asa o odisee. Da' merci pt oferta pcr si o retin ca nu se stie niciodata :)
@Diana : Eh Poli-tehnica normal ca are Poli-librarii. Uni-versitatea are Uni-librarii ;)
Surpriza placuta sa te gasesc pe voxpublica. "Rasfoind" un pic articolele si blogul vad ca ti-ai dat drumul binisor la scris. Bravo! Sa inteleg ca si cu traducerile stai tot asa?
Surprind in mine o oarecare mandrie "e fosta mea eleva!" dar ma smeresc repede amintandu-mi ca doar Dumnezeu face sa creasca samanta, rolul dascalilor e doar de semanator.
Astept sa-mi scrii mai multe despre tine,
Alice Georgescu
@Alice Georgescu Sarumana! Am fost oarecum absenta internautic zilele astea si-mi cer scuze pentru intarzierea cu care raspund. Multumesc mult pentru aprecieri. Promit sa revin si cu vesti, desigur.
Nice dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.