Evoluția rezultatelor la Bac



July 25th, 2011 by Diana Coman

În completarea analizelor rezultatelor de la Bacalaureat 2011, câteva grafice privind evoluția acestor rezultate în ultimii șase ani.

Rata de promovare de anul acesta este, într-adevăr, cea mai scăzută din ultimii șase ani și e pusă de multe ori pe seama faptului că anul acesta s-a copiat mult mai puțin (ceea ce revine la a spune că și în anii anteriori situația era la fel de ...albastră, doar că era vopsită mai bine în roz). Totuși, evoluția ratei de promovare pare să arate că numărul celor respinși la Bacalaureat era în creștere și în 2010. O altă analiză realizată de Bogdan Voicu sugerează drept motiv faptul că procentul celor care se înscriu la Bacalaureat dintr-o generație ar fi de asemenea în creștere.

Rata de promovare la Bacalaureat (2006-2011)

Nota medie e relativ constantă din 2006 până în 2009 (în jur de 8 pentru cei din promoția anului respectiv și în jur de 6.50 pentru cei din promoții anterioare) și în scădere începând cu 2010.

Update:

La cererea comentatorilor, graficele cu datele grupate admiși cu admiși și respinși cu respinși.

Și o observație privind o posibilă explicație pentru scăderea notei medii începând cu 2010: în 2010 s-a trecut de la note la calificative pentru unele din probele de la Bacalaureat: în consecință, probele cu pricina nu sunt considerate când am calculat nota medie și e deci posibil ca aceasta să fi scăzut nota medie.

Comments feed: RSS 2.0

5 Responses to “Evoluția rezultatelor la Bac”

  1. Lucian says:

    Ai putea grupa in grafice admisii cu admisii, si respinsii cu respinsii?

    Ar fi mai usor de urmarit.

  2. Bogdan Voicu says:

    Felicitări pentru producerea și difuzarea bazei de date. Tehnic vorbind ea era public. Practic însă nu am reușit să ajung niciodată la ea :(

    Din grafice pare că efectul generațiilor mari din anii precedenți nu explică decât parțial ce s-a petrecut anul acesta.

    Să înțeleg că ai și .csv-uri (sau .dbf-uri, .xsl-uri etc.) cu rezultatele din anii anteriori? Dacă da, poți să le faci și pe ele publice, ca pe cele din 2011?

  3. Diana Coman says:

    @Lucian Ar fi mai usor de urmarit rata de promovare, intr-adevar, dar parca mai greu de urmarit efectul promotiei. Dar o sa adaug si graficele cu pricina, ca nu-i bai (mai pe seara ca acum sunt pe drumuri).

    @Bogdan Voicu Asa imi pare si mie, ca diferenta intre generatii nu explica in totalitate diferenta in rezultate. Ar mai fi de studiat si legatura cu rezultatele elevilor la capacitate (in ideea ca intra la liceu cu un anumit nivel si de vazut la ce nivel ies). Treaba e ca asta necesita acces la alt set de date care sunt iar publice in principiu, dar in fapt inaccesibile pentru analiza (dupa cum erau si cele de Bac).

    Am intr-adevar si .csv-urile pentru toti anii - am sa le public si pe acelea, dar, daca nu-i cu suparare, saptamana viitoare. O sa-ti dau un ping/mesaj cand le pun.

  4. Diana Coman says:

    Am adaugat o observatie privind evolutia notei medii si am actualizat graficele dupa cum sugera Lucian.

  5. [...] că nota medie la Bacalaureat pare să scadă din 2010 când s-au introdus calificative în loc de note la unele materii [...]

Leave a Reply